Home»Startup»Bécs és Prága mellett Budapest is a régió meghatározó startupközpontja lehet

Bécs és Prága mellett Budapest is a régió meghatározó startupközpontja lehet

1
Shares
Pinterest Google+

A 2017-ben indított Start it @K&H csapata arra törekszik, hogy az inkubációs program minden résztvevőjének a legtesthezállóbb, magas szakmai értéket képviselő támogatást biztosítsa. Az inspiráló irodai környezet és a vállalkozási ismeretek gyakorlati oldalát részletesen megismertető képzési program mellett a különböző iparágakban jeleskedő nagyvállalati partnereink által nyújtott előnyök is jelentős segítséget jelenthetnek az inkubált csapatoknak. Németh Balázzsal, a K&H divízió-, illetve a Start it @K&H inkubátorprogram vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan született meg a Start it @K&H inkubációs program ötlete? Mi volt az inspiráció?
A több mint 30 éves K&H-nál vezető pénzügyi intézetként ügyfeleink okos döntéseinek elősegítésén túl felelősnek tekintjük magunkat azért a társadalomért és környezetért, amelyben dolgozunk. Bizalmat szeretnénk építeni – nemcsak pénzügyi eredményeinkkel, hanem azzal is, hogy megfelelünk ügyfeleink, dolgozóink, részvényeseink és a társadalom elvárásainak. Társadalmi szerepünket kiemelten a pénzügyi oktatás, a környezetvédelem, az egészség és a vállalkozásösztönzés területén szeretnénk erősíteni. Ez utóbbi terület részét képezi a Start it @K&H program, mivel a hazai startupok egy olyan fontos és egyre meghatározóbb szegmensét képviselik a gazdaságnak, amely alapvető szerepet tölthet be a jövőbeli növekedés szempontjából.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy ahhoz, hogy egy fantasztikus ötletből valóban életképes, a nemzetközi piacokon is helytálló vállalkozás lehessen, elengedhetetlenül fontos olyan szakmai kompetenciákkal támogatni a csapatot, amelyek a kezdeti szakaszban még a legtöbbször hiányoznak. A Start it @K&H inkubátor az ötlet kidolgozásán túl segít megtervezni és megtalálni a legfontosabb vállalkozói funkciókat, kialakítani a főbb stratégiai irányokat. A működéshez szükséges irodai környezet mellett ezért együttműködési lehetőségét biztosítunk tapasztalt szakmai és üzleti mentorokkal, valamint rendszeres szakmai eseményeket (workshopok, networkingesemények, saját és külsős meetupok) szervezünk.

A K&H anyabankja, a belga KBC már évekkel ezelőtt, 2014-ben, 28 startuppal elindította saját inkubátorprogramját, amely mára Belgium legsikeresebb inkubációs programja lett. 2017 végére pedig már több mint 560 startup vett részt a programban. A belga tapasztalatok sokat segíthetnek a magyar kezdeményezésben.

Mi alapján építették fel a programot?
A Start it @K&H program a bank saját inkubátorprogramja, amely az indulási fázisban lévő vállalkozásokat kívánja felkarolni. Inkubátorprogramunkkal a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva segítjük a fejlődésüket és céljaik megvalósítását, hogy minél könnyebben váljanak induló startupból a nemzetközi piacokon is sikeres vállalkozássá. A program célja a részt vevő startupok üzletfejlesztése, támogatása szakmai mentorációval, tanácsadással és kapcsolati tőkével. Azon dolgozunk, hogy minél többet adjunk az inkubált csapatoknak: rendszeresen szervezünk olyan szakmai eseményeket, ahol a programban részt vevő startupok találkozhatnak a piacaikon ismerősen mozgó szakemberekkel, üzleti angyalokkal, intézményi befektetőkkel. A célunk az, hogy a projekt fejlettségi szintjéhez mérten leghasznosabb „okos pénzösszeg” a legalkalmasabb időben, a legjobb feltételekkel jusson el a csapatokhoz. Ebben a Start it @K&H csapata segítő tudást és kapcsolatokat biztosít a projektnek.

Milyen az üzleti modell? Ha a program nem kér részesedést a mentorálásért, hogyan tud rentábilis maradni?
A Start it @K&H egy úgynevezett „no-equity, no-share incubator”, tehát nem fektet be, és nem ad anyagi támogatást a programban részt vevő startupoknak, továbbá nem kér tulajdonrészt, sikerdíjat vagy részesedést sem. A programban való részvétel során ezért – a pályázati feltételek betartása mellett – csupán annyit kérünk a csapatoktól, hogy az inkubáció ideje alatt minden kommunikációs anyagukon tüntessék fel a Start it @K&H logóját, online felületeiken pedig kattintható formában a startitkh.hu url-t.

Elsősorban kiket céloznak meg? Milyen elvárásoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek?
Olyan, még az ötletfázisban lévő, induló cégeket keresünk, ahol az elképzelés, a csapat és az elkötelezettség is megvan a robbanásszerű fejlődéshez. Bármilyen – legalább kétfős – csapat jelentkezhet, amelynek van egy megvizsgált, ellenőrzött, visszaigazoltan életképes (tehát például piackutatással, versenytárselemzéssel satöbbi validált) ötlete. Az inkubációs program szempontjából lényegtelen, hogy a csapattagok magánszemélyek, vagy már rendelkeznek valamilyen jogi személyiséggel. Elvárás továbbá, hogy legalább egy csapattag tudjon tárgyalási és prezentációszinten angolul, valamint hogy a csapatot képviselő mutassa be a csapatot és a terméket egy háromperces pitchcsel. A kiválasztásnál előnyt jelent, ha a csapatnak van az inkubációs program idejére saját anyagi erőforrása, hogy a hat hónapot zavartalanul tudják a projektnek szentelni.

Míg más vállalati alapítású inkubátorok jellemzően az adott iparágon belül fogadnak startupokat, addig a Start it @K&H program iparágfüggetlen. Nincs tehát dedikált iparági terület, minden területről elfogadunk jelentkezést. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy nem támogathatunk olyan projekteket, amelyek tevékenysége és működése nem egyezik a K&H Csoport fenntarthatósági elveiben és etikai kódexében megfogalmazott alapelvekkel.

A bekerült csapatoknak vállalniuk kell, hogy az inkubációs program ideje alatt a csapatot alkotó – legalább – 2-3 fő a projekten minimum heti 3-4 napot dolgozzon a Start it @K&H program által biztosított inkubációs közösségi térben. Ezzel tudjuk ugyanis lemérni az alapítók és a csapat elkötelezettségét, ami elemi fontosságú egy startup sikeres beindításához. A csapatnak vállalnia kell, hogy együttműködik az inkubátor által biztosított mentorokkal, és hogy részt vesz az inkubátor által szervezett eseményeken.

Hányan jelentkezhetnek, és mi alapján döntik el, hogy kikkel fognak együtt dolgozni?
A jelentkezők számát nem limitáltuk. A Start it @K&H inkubátor hazai startup-ökoszisztémában betöltött meghatározó szerepét az is jól mutatja, hogy rendkívül sok, összesen 36 jelentkező volt az őszi fázisra, és nagyon színvonalas bemutatkozó prezentációkat láthattunk.

A jelentkezési idő lejárta előtt egy infoest keretében lehetőséget biztosítottunk arra, hogy a jelentkezésre készülő csapatok személyesen találkozzanak, és megismerjék a már bent működő startupokat, és az őket támogató mentorokat. Az esemény abban is segítséget nyújtott a jelentkezés előtt álló csapatoknak, hogy mire kíváncsiak a Start it @K&H szakértői, amikor elolvassák a startupok jelentkezését.

A jelentkezési idő lejárta után kiválasztottuk azokat a csapatokat, amelyek a Pitch Day-en prezentálhatták az ötletüket. Ezen egy szakmai zsűri választotta ki azokat, amelyek bekerültek az inkubációs programba. A szakmai zsűri elsődleges döntési szempontjai: az adott csapat ötletében a jelenlegi fogyasztói és piaci ismeretek alapján látunk-e gazdasági potenciált, mennyire alkalmas, elkötelezett és elszánt a csapat, a csapatot képes-e a Start it @K&H mentorgárdája fejleszteni.

A szakmai zsűri a K&H szakembereiből, a szakmai megvalósításban segédkező mentorokból és a nagyvállalati stratégiai partnerek delegált szakértőiből áll.

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin JÁRMŰIPAR című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

A globalizáció előnyeit érdemes kihasználni – Interjú dr. Bársony Farkassal, az AmCham elnökével

Következő cikk

Startupbefektetők: hozzájuk érdemes fordulni