Home»Startup»Startupbefektetők: hozzájuk érdemes fordulni

Startupbefektetők: hozzájuk érdemes fordulni

1
Shares
Pinterest Google+

Az utóbbi években nagyon felpörögtek a nagyvállalati inkubációs törekvések, amelyek jellemzően a fővárosra fókuszálnak, általában részesedésért cserébe, iparág-specifikusan működnek, és szinte minden nagyobb szektor képviselteti is magát az ökoszisztémában.

A banki szféra mint mecénás

A bankok közül többen támogatnak kezdő vállalkozásokat. Az OTP LAB az OTP Bank innovációs központja, ahol szakértő munkatársaikkal, startupokkal, innovatív technológiára épülő vállalkozásokkal és oktatási intézményekkel együtt dolgoznak azon, hogy kifejlesszék a jövő banki termékeit és szolgáltatásait. A 12 hetes, intenzív programban elsősorban validált termékkel rendelkező vagy scaleup fázisban lévő startupok vehetnek részt, amelyek lehetőséget kapnak arra, hogy célzott, üzleti fókuszú és kölcsönösen előnyös együttműködést alakítsanak ki a közép- és kelet-európai piac meghatározó pénzügyi szolgáltatójának számító OTP Bankkal. Banki vezetők, professzionális mentorok és elismert külső szakértők támogatják a részt vevő cégeket termékük tökéletesítésében és üzleti lehetőségeik kiterjesztésében. Céljaik eléréséhez befektetést is kaphatnak, amelyben az OTP Csoport tagja, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő segíthet.

A K&H Csoport Start it @K&H néven indított el inkubációs programot. A hazai startupokat felkaroló kezdeményezés részeként a kiválasztott projektek folyamatos képzést és térítésmentes irodahasználati lehetőséget kapnak. A Start it @K&H akadémia eseményein, a meetupokon és workshopokon való részvétel megkönnyíti a közös munkát, illetve az üzleti partnerek, befektetők eredményes keresését.

Az MKB Fintechlab az elmúlt évek alatt Kelet-Közép-Európa meghatározó fintechközpontjává vált. Az innovációs labor és startupinkubátor szakmai és pénzügyi partnerként napjainkig a régió hét országának 14 fintechstartupját támogatta, amelyek közül öt ma már az MKB Bank partnereként is működik. Az MKB Fintechlab célja, hogy megtalálja azokat a vállalkozásokat, amelyeket támogathat a siker útján. Olyan, már prototípussal vagy kész fejlesztéssel rendelkező fintechstartupok jelentkezését várják a kelet-közép-európai régióból, amelyek a fejlődésükhöz biztos szakmai partnert és befektetőt is keresnek. Az inkubációs programba bekerülő cégek szakmai támogatást; több lépcsőben akár 50 millió forint befektetést is kapnak, továbbá azt a lehetőséget, hogy a jövőben közösen fejleszthetnek az MKB Pénzügyi Csoporttal.

Biztosítók és programjaik

A fintech után az insurtechterületen is kitörni látszik a forradalom. Így egyre kevesebben szeretnének kimaradni e történelmi lehetőségből. A hazai biztosítók közül ezúttal a Magyar Posta Biztosító jelentkezett be egy mentorprogrammal, ami segíthetné a biztosítós szcéna megújulását és a tehetséges fiatalok önmegvalósítását. A helloLAB inkubátorában a fiatal startupperek biztosítói és banki szakemberekkel, kockázatitőke-befektetőkkel, kommunikációs és fintechszakemberekkel dolgozhatnak együtt, akik segítik ötleteik kibontását, felépítését és továbbfejlesztését.

Elsőként a hazai biztosítási szektorban, Sparklab néven innovációs labort indít az NN Biztosító. Sparklab csapat tagjai folyamatosan keresik és várják azokat az ötleteket, startupokat, amelyek segítségével az NN Biztosító jobbá tudja tenni ügyfelei, valamint családtagjaik életét, életminőségét. Az inkubációs program keretében kiválasztott ötleteket többek között marketing- és értékesítési stratégiával, valamint az NN Biztosító kapcsolati hálójával, továbbá coaching- és mentorprogramokkal, eszközökkel és irodahelyiségek biztosításával is támogatják a jövőben. Nemzetközi vállalatcsoportként az NN Csoport nem csak azért kezeli kiemelt fontosságúként az innovációt, hogy az ügyfélélményt tovább javítsa, hanem azért is, mert tanulni kíván a startupoktól, hogy felgyorsítsa az innovációs programjait a saját működésében.

Média, energetika, egészségügy

A Kitchen Budapest egy fiatal művészekből, médiaelmélettel és kreatív kódolással foglalkozó szakemberekből, kutatókból és fejlesztőkből álló csapat. Magyarország egyik első médialaborjaként a KiBu abban ismerte fel elsődleges küldetését, hogy előmozdítsa a digitális készségek, a DIY-gyakorlatok és a tudásmegosztás közösségi modelljének elterjedését a hazai színtéren. Alapítása óta a KiBu egy nemzetközileg elismert innovációs laborként van jelen mindenkori fiatal fejlesztőkből és kutatókból álló csapatával. A KiBu működésének három kiemelt területe a kutatás és fejlesztés (prototípus-készítés, tesztelés, szervizdesign, UX/UI design), oktatás (next generation ösztöndíjprogramok) és az iparági együttműködések (ipar 4.0).

Az MVM Csoport tagjaként a Smart Future Labnál olyan innovátoroknak nyújtanak támogatást, akik valós piaci rést azonosító projektötlettel, termékkel vagy szolgáltatással kívánnak piacra lépni. Az energetikai szektorra specializálódott inkubátorprogram magvető finanszírozást és vállalati inkubációt kínál kisebb részesedésért az induló startupoknak. Célja, hogy az innovatív ötleteket piacképessé fejlessze, és gazdaságilag életképes vállalkozássá formálja. Az 1–3 éves inkubációs időszak végén a szakértők segítenek a következő tőkebefektetés elérésében. Az inkubátorprogram során olyan cégekkel, intézményekkel dolgozhatnak együtt a kezdő vállalkozók, mint a BME, az IBM és az MVM.

A General Electric Healthcare által támogatott Health Venture Lab ideális környezetet teremt azoknak a startupoknak, amelyek olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek révén forradalmasíthatják az egészségügyet. A regionális akcelerátorprogrammá nőtt startuphub a 4 hónapos inkubáció során megteremti a pénzügyi lehetőséget is arra, hogy egy ötletből vállalkozás lehessen. 

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin JÁRMŰIPAR című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Bécs és Prága mellett Budapest is a régió meghatározó startupközpontja lehet

Következő cikk

A fiatalok kihúzták a szőnyeget a marketing alól