Home»Gasztro»Már nem kell, hogy valaki meghaljon a kajádért

Már nem kell, hogy valaki meghaljon a kajádért

1
Shares
Pinterest Google+

Mi a hús valójában? Íz, vagy inkább állag? Vajon a húskészítésnek kötelező feltétele, hogy állati eredetű legyen? A Beyond Meat által gyártott készételek közelebb hoznak ezen kérdések megválaszolásához – a Vegan Love élményvacsoráján jártunk.

Minden környezeti probléma, kezdve a műanyagszennyezéstől a klímaváltozáson át egészen az erdőirtásokig, egyetlen gócpontból eredeztethető: a föld az ipari termelés következtében elhasználódik. Az biztos, hogy a napjainkban tapasztalt tendenciózus népességnövekedés mellett (jelenleg 7,5 milliárd ember él a bolygón) nem biztosítható a fenntartható működés. Nem véletlen, hogy a húsmentes (vegetáriánus), valamint a minden állati eredetű ételt elutasító (vegán) életmód a fejlett országokban egyre népszerűbb, hiszen kevesen tudják, de a világ termőföldjeinek 83 százaléka szolgálja a hús és a tej előállítását – magyarán azért irtják ki a legtöbb erdőt, hogy az állatokat – amelyeket mi, emberek megeszünk – táplálni tudják. Ha ez nem lenne elég, a szarvasmarha-tenyésztés miatt rengeteg üvegházhatású gáz (leginkább metán) keletkezik, nem beszélve az ipari gépek, gyárak működtetése miatt felhasznált energiáról, ami ugyancsak hozzájárul a globális felmelegedéshez. Rengeteg papír- és műanyag szemetet (leánykori nevükön csomagolóanyagokat) termelünk, és ezek mellett még nem is beszéltünk a kérdés etikai vagy éppen állatjogi vonatkozásairól.
Az említettek miattúgy döntöttem, hogy ha törik, ha szakad, 2019. január 1-jétől áttérek a vegán életmódra. Ez nem könnyű feladat, és nem is elsősorban a hús és ízének hiánya miatt, hanem mert itthon még nem épültek ki infrastrukturálisan a vegán „ellátóhelyek”. Nem szeretném a hungaroszkeptikus fanyalgó hülyegyerek képét mutatni, de a Magyarországon élők jelentős részénél a környezetvédelem, a fenntarthatóság, az állatok szeretete csak a sokadik prioritás a sorban, és sokszor a tájékozatlanság miatt – így érthető, hogy kereslet hiányában csak kevesen próbálkoznak meg vegán éttermeket, üzleteket nyitni. Az elhatározásom óta még csak három hónap telt el, de azt el kell mondanom, hogy sokszor estem abba a hibába, hogy azt hittem, nem eszem állati eredetű ételt, miközben mégiscsak megtettem. Meglepődnének, ha tudnák, hogy mennyi mindenbe kerül tej- vagy tojásszármazék. Amire nincs ráírva nagy betűkkel, hogy VEGAN, az több mint valószínű, hogy nem is az. 

De mi a hús valójában?

Elgondolkodtak már azon, hogy valójában mit is szeretnek annyira a húson? Hiszen a csirkeszárny, a steak vagy a rántott szelet önmagában nem ízletes, ahhoz, hogy a várt hatást elérjük, egy nélkülözhetetlen összetevőnek is szerepelnie kell a tányérunkon, ez pedig a megfelelő fűszerezés. Ezen az úton haladva nem lehet, hogy a hús – legyen az fehér vagy vörös – nem egy íz, hanem inkább egy omlós, de sütéstől függően kemény halmazállapot? Mit gondolnak, ha zöldségekből előállítana valaki – mondjuk egy étterem – hússzerű ételeket, akkor azokat elfogyasztanák?
Még mielőtt mélyebben belemennénk a vegán életmód különböző, például egészségügyi hatásaiba, érdemes megemlíteni, hogy rengetegen próbálkoztak a nem is annyira lehetetlennek tűnő feladattal, hogy növényi alapanyagokból készítsenek „húskészítményeket”. Budapesten is több ilyen hely üzemel: vannak, akik tökkel, vannak, akik babbal, de vannak olyanok is, akik céklával kísérleteznek, véleményem szerint elég ügyesen. Hiszen ne feledjük, hogy a vegánok nem kizárólag salátát szeretnének enni, csak nem akarnak állati eredetű ételt magukhoz venni, az emberiség pedig ennek az aggálynak a feloldásánál nagyobb problémát is megoldott már. Az Egyesült Államok élen jár a vegán ételek fejlesztésében, aminek szemtanúja lehettem karácsony előtt, amikor egy rövid időre bejárhattam San Franciscót. Az egyik úttörő vállalat a Beyond Meat, amelynek a védjegye az, hogy növényi alapú „húsokat” állít elő, nem mellesleg az elhivatott környezetvédő és Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio is megtalálható a tulajdonosi körében. A társaság célja a valódi hús ízélményét a lehető legpontosabban leutánozni, mindezt úgy, hogy közben egyetlen állatnak sem esik bántódása. A Beyond Meat készítményeket számos élelmiszerüzletben meg lehet találni az országban, de egyes gyorsétteremláncok (például a Carl’s Jr.) is forgalmazzák a cég ételeit.

Vegán innovációkat ide!

Egy szó, mint száz, a Vegan Love szervezésében egy különleges Beyond Meat élményvacsorán vehettem részt, mert az ugyancsak növényi „húsételekre” szakosodott étterem elhozta Magyarországra az egyik legnagyobb vegán innovációkat előállító társaság fogásait.
A bemutatót a Kopaszi-gáttól nem messze található Magic Burgerben rendezték meg, amely véleményem szerint nem a megfelelő környezet egy ilyen rendezvénynek, mert az esemény megérdemelné, hogy valahol a belvárosban kapjon helyet. (Mint később kiderült, a két étteremnek, tehát a Vegan Love-nak és a Magic Burgernek is ugyanaz a tulajdonosa, azért rendezték meg az utóbbi helyen a vacsorát, mert így többen részt vehettek rajta.) Az étterem elég nagy, sokan elférnek benne, ahogy láttam, különböző korú és érdeklődésű emberek érkeztek a vacsorára, ami azt az érzést erősítette meg bennem, hogy sokan nyitnak a vegán életmódra. Az érdekesebb vendégek között találkoztam egy családdal, amelynek minden tagja, vagyis a papa, a mama és a gyerekek is tetőtől talpig ki voltak varrva, illetve láttam egy feltűnő, „cigány vajdának öltözött” férfit is vegánburgerezni. Nem őket képzelné az ember egy ilyen élményvacsora törzsközönségének, de a sokszínűséget jól visszatükrözte a vendégsereg. Rengetegen érkeztek, így a 8-10 személyes asztaloknál is alig fértek el a vendégek. Én szerencsés voltam, mert kényelmes helyet kaptam – csak érdekességképpen mondom el, hogy egy asztalhoz ültettek napjaink népszerű zenei producerével, Lotfi Begivel és a feleségével.

A teljes interjút olvassa el a Business Class Magazin JÁRMŰIPAR című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

A trauma tánca – A hónap élménye a Sóvirág, avagy a létezés eufóriája

Következő cikk

A kis fekete ruha színes legendája