Home»Lifestyle»Sikkes pillanatok a párizsi divathéten

Sikkes pillanatok a párizsi divathéten

9
Shares
Pinterest Google+

Óh, igen, a mesés Párizs! A különféle kultúrák, a társadalmi kasztok és a színes egyéniségek olvasztótégelye a „Szabadság, egyenlőség, testvériség” égisze alatt. Egy állandóan nyüzsgő, élettel teli nagyváros, ahol a gazdag történelmi múlt, a messze földön híres gasztronómia és a stílusos megjelenés találkozik. A fényekben úszó metropolisz, ahol minden januárban és júliusban összegyűlik a divatvilág színe-java, hogy megcsodálják a legtehetségesebb tervezők izgalmas és érdekes művészeti alkotásait, a párizsi haute couture előkelő ruhakölteményeit. A 2019-es őszi kreációkat felvonultató Paris Fashion Weekre meghívást kapott divatíró kollégánk, a GaborSzakacs Blog szerzője, Szakács Gábor, aki a következő összeállításban a személyes élményeit osztja meg a nívós eseményről.

Jelentek az első sorból

A Paris Fashion Week a divat Oscar-gálája, az év legfontosabb eseménye, ahova kizárólag a neves nemzetközi designerek, szerkesztők, írók, bloggerek, stylistok, befektetők és buyerek kapnak meghívást. A szakma csúcsa pedig a haute couture bemutatók hete, ahol a magas minőségű, főként kézzel készített, egyedi ruhák előrevetítik a következő évszak szabásvonalait, mintáit és színeit. Divatíróként óriási megtiszteltetést jelent, hogy erre az exkluzív rendezvényre meghívást kaptam, néhány bemutatót pedig egyenesen az első sorból, azaz a mindenki által vágyott front row-ról csodálhattam meg. A felfokozott hangulat, az előkelő sziluettek és a mesés helyszínek életre szóló élménnyel ajándékoztak meg.
A Paris Fashion Week idején a francia fővárosba özönlik a szakma, na meg persze a pop-, rock- és filmsztárok színe-java, hogy alaposan szemügyre vehessék a következő szezonra szánt haute couture ruhakölteményeket. Nem csoda, hogy a szívem a torkomban dobogott, amikor megérkezett a meghívóm, és megtudtam: a divathét első napján Cardi B, Jennifer Lopez, Mariah Carey, Beyoncé és Lady Gaga kedvelt libanoni tervezőjének, Nicolas Jebran exkluzív couture show-ján fogok részt venni. Párizs egyik jelképébe, az impozáns Hôtel des Invalides-be, azaz az Invalidusok házába – ma a háborús veteránok mauzóleuma és a hadsereg múzeuma – szólt a felkérés egy forró nyári hétvégére. Fotósok, szerkesztők, írók, bloggerek, színészek és közéleti személyiségek várakoztak Napóleon végső nyughelyétől pár méterre, hogy bejuthassanak a múzeum díszes termébe. A szigorú beléptetés után egyenesen az első sorba kísért a hosztesz, a Vogue Arabia, a Harper’s Bazaar Arabia képviselőit és a Four Seasons Hotel Beirut personal shopperét ültették mellém, velem szemben pedig a libanoni MTV gyönyörű műsorvezetőnője foglalt helyet. A hivatalos fotósok instrukciói után kialudtak a fények, megszólalt a lüktető zene, és a hosszú kifutóra érkeztek a modellek. Semmihez sem fogható élmény, amikor a fényképezőgépek véget nem érő kattogása mellett is hallani lehet az elhaladó ruhák suhanását, valósággal érezni a tüll úszó könnyedségét és a bársony súlyát, a gyöngyök összekoccanását.

Nicolas Jebran a 2019-es őszi haute couture gyűjteményével debütált a párizsi divathéten. A My Golden Odyssey (Az Arany Odüsszeám)névre keresztelt sorozat mérföldkőnek számít a tehetséges libanoni tervező életében, egy őszinte kitárulkozás a különleges textíliák nyelvén. A szívében tomboló érzelmek mellett a belső vívódásainak leképezése, a napi küzdelmek, az önmagunk elfogadása, a siker és akarat elsöprő ereje, a vágyakozás, a mosoly és a szeretet feltétel nélküli kibontakozása a különbözőségeink elfogadásában. Utazások, éjszakák, a lelkét simogató pillanatok mind-mind inspirációként szolgáltak egy új perspektívában, a tegnap, ma és holnap üzenetében. Jebran minden ruhája mitikus hősként egy saját történetet mesél egy korlátok és akadályok nélküli világról, ahol a fantázia szabadon szárnyalhat. Ahol senki és semmi nem számít, csak az ember és a belső hangja.

Jebran egy igazán átgondolt és művészi színvonalon kidolgozott sorozatot hozott el a párizsi divathétre. A neves libanoni divattervező egy olyan újgenerációs vonalat képvisel, amely a bejrúti nagyok – Elie Saab, Zuhair Murad, Tony Ward, Georges Hobeika és Reem Acra – művészetén túlmutat. Az urban couture, a nagyvárosi luxus erejével dolgozik, ruháira a hordható extravaganciába oltott művészi önkifejezés jellemző. Így nem meglepő, ha az A listás sztárok egymásnak adják a kilincset a szalonjában, megfordult nála Beyoncé, Cardi B, Lady Gaga, Katy Perry, Rita Ora, Mariah Carey és még Kendall Jenner is, Jennifer Lopez jelenleg futó It’s My Partyszületésnapi turnéjára pedig ő tervezte az énekesnő egyik fellépőruháját. 

„Ez a gyűjtemény az életem munkájának csúcspontja” – Nicolas Jebran

Merész formákat, meglepő szabásvonalakat és elképesztő kiegészítőket sorakoztatott fel az őszi kollekciója bemutatóján. A feketét, a mélylilát, a tintakéket és a királykéket jól kombinálja a pezsgő, a vörös és a fukszia egyes árnyalataival. Imádja a drámai formákat, a hatalmas vállakat, a méretes, buborék formájú kabátokat és a földet söprő red carpet dresseket. Kitűnően társítja a bőrt a bársonnyal, a kifinomult szettekhez pedig csillogó térdvédőket álmodott meg. Kis híján szükség is volt ezekre a merész kiegészítőkre, ugyanis a bemutató során néhány modell úgy megcsúszott a földre érő ruha szegélyén, hogy csak a lélekjelenlétük tartotta őket egyensúlyban. Jebran kristálydíszes köpenyei, csipkével ékesített ruhakölteményei a bejrúti ízlésvilágot tükrözik, a magas derekú szoknyák, a comb tetejéig érő csizmák pedig a jövőbe mutató, szupermodern megjelenésre reflektálnak. Némi virágos romantikát is megvillant, ám ezt kellemesen simogató, kissé francia hangulatot gyorsan elhessegeti a meztelenruhák érzéki jelenlétével. A Jebran-nő erőteljes és karakteres, magabiztosan menetel a céljai felé, kedveli a feltűnést, emellett szeret elveszni a gazdagon kidolgozott részletekben. 

A front row-ban ülve kicsit másképpen fest a couture divathét, mint amikor az online közvetítést figyelve ábrándozunk erről az elérhetetlennek tűnő csodavilágról. Élőben alaposan szemügyre lehet venni a különféle vágási technikákat, az anyagok kidolgozását és azok felületét, a volumenek és a drámai formák valósággal a székhez láncolnak. A cipők kopogása, a díszítések ütemes csilingelése, a ruhák és a kiegészítők fénye, sőt még a modell járása, testtartása is mind-mind hat a szemlélőre.

A show a libanoni influencer-modell, Nour Arida esküvői sziluettjével zárult. Egy trükkös, modern és látványos ruhakölteményben érkezett a kifutóra, ahol óriási tapsvihar fogadta. A taps természetesen Nicolas Jebran tehetségének és magas művészi hozzáértésének is szólt. Méltó zárása a Paris Fashion Weeken debütáló divattervező értékes kollekciójának.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin SZÜRET című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Polgári konyha a XXI. században

Következő cikk

Órák és bor