Home»Startup»Termékenységi program kétségbeesett nőknek

Termékenységi program kétségbeesett nőknek

2
Shares
Pinterest Google+

Fogantatási nehézségekkel küzdő nők számára fejleszt ki átfogó megoldást a Truviva csapata. Az előfizetés-alapú, önfejlesztő termékenységi program online és offline részeket is tartalmaz. A startup alapítóival, Shokoya Fatimah orvostanhallgatóval, dr. Szesztai Anita gyógyszerésszel és fejlesztő partnerükkel, az élelmiszer-tudományi területen tevékenykedő dr. Némedi Erzsébettel beszélgettünk a tabuként kezelt női meddőség kérdéséről és az általuk kínált lehetséges megoldásról. 

Ütőképes csapat

Majdnem két évig érlelődött a projekt, meséli el Shokoya Fatimah ötletgazda. „Közeli barátaim is érintettek voltak, éppen betöltötték a harmincat, nem a tipikus meddő pár kategória, mégis csak évek próbálkozása és több beavatkozás után sikerült a baba. Rajtuk keresztül tapasztalhattam meg, hogy milyen kihívásokkal jár ez a folyamat” – emlékezik vissza. Nem sokkal később saját gyermekével lett várandós. „Sokáig úgy éreztem, hogy mivel engem közvetlenül nem érintett a meddőség, így nincs jogom hozzányúlni a témához” – teszi hozzá Fatimah. Orvostanhallgatóként viszont a saját szemével látta, hogy az egészségügyi ellátásban a leterheltség miatt nem jut elég idő a betegekkel való kommunikációra, az orvosi beavatkozásokon túli tájékoztatásra. Később középiskolás barátnőjével, Szesztai Anitával sokat beszélgettek erről, hogy hogyan lehetne még segítséget, támogatást nyújtani az ezzel küzdő nőknek, pároknak, és így született meg a Truviva ötlete. Már elkezdték kidolgozni az új projektet, amikor egy női vállalkozóknak szóló meetupon találkozott Némedi Erzsébettel. „Zsóka azonnal szimpatikus volt. Elmesélte, hogy étrend-kiegészítők fejlesztésével foglalkozik, és megbeszéltünk egy találkozót, amelyen kidolgoztuk a Truviva részleteit.”

Erzsébet lassan húsz éve foglalkozik táplálkozástudománnyal, kutatás-fejlesztéssel és okostermékek megtervezésével, így a cége fogja összeállítani a Truviva étrend-kiegészítőket. „Az utóbbi években rengeteg tudományos fórum, innovációs expó közös tanulsága volt számomra, hogy a jövő egyik feltérképezetlen és sürgető problémája a női egészség kérdése, és az erre választ kínáló termékek köre” – mutat rá. Úgy látja, hogy nagyon emelkedik azon nők száma, akiknél nincsenek fizikális tünetei a meddőségnek, csak életmódbeli problémák mutatkoznak: nekik jelenthet egyfajta megoldást a Truviva. Erzsébet végül harmadik tagként bővítette a csapatot, az ütőképes egység (orvostanhallgató, gyógyszerész és táplálkozás-szakértő) megragadta a Hiventures figyelmét, hiszen tényleg lefedik azokat a területeket, amelyek együttes bevonása hozhat valódi eredményt. Miután jelentkeztek a kockázati tőkebefektető Hiventures StartupHER versenyére, a hosszas kiválasztási folyamat végén nyertesként kerültek ki. Ezután gyorsított eljárással prezentálhattak a Hiventures döntőbizottsága előtt, és a pozitív elbírálás után sikerült bekerülniük az inkubációs programba. 

Időközben a csapat kiegészült Záborszky Zsófia pszichológussal, dr. Petrik Gábor orvossal és Hajdú Péter táplálkozástudományi szakértővel is. „Mivel kevés üzleti tapasztalatunk volt, elkezdtünk mentort keresni. Így találtunk rá a TritonLife csoportra, az egyik legkiemelkedőbb magánegészségügyi holdingra Magyarországon. Az ő tulajdonában van többek között a Róbert Károly Magánkórház is. Rendkívül nyitottak voltak a koncepcióra, alapító társként szakmailag és üzletileg is támogatnak minket az elképzelés megvalósításában” – fejti ki Fatimah. A kórház támogatása nagy löketet jelent a startupnak, így a nők már az idén belevágtak a fejlesztésbe.

Testi bajok – lelki jajok

Az alapítók szerint sok megterhelő procedúrán kell keresztülmenniük azoknak a nőknek, akik nehezebben esnek teherbe. Ilyen például a mesterséges megtermékenyítés, amihez szükségük lenne fiziológiai megtámogatásra, hogy fittebbek legyenek, felkészüljön a szervezetük a gyerekvállalásra. Dr. Némedi Erzsébet 2011-ben alapított egy egészségtudatos élelmiszereket és étrend-kiegészítőket fejlesztő vállalatot, amely mögött nagyon sok laboratóriumi kutatás van, termékeiket pedig humán klinikai vizsgálatokkal is tesztelik. „Kutatócsapatom orvosokból, táplálkozástudósokból áll, nagyon sokféle tudományi háttérrel rendelkezünk, így a hatékonyság egy fontos cél” – vallja. A jövőben online megrendelhető Truviva P.A.C.K. tartalmaz egy smoothie-ba keverhető port és élelmiszerbe keverhető olajos cseppeket, mivel bizonyos vitaminfélék az olajos közeget szeretik jobban.

„A program  hozzájárul a szervezet regenerációjához, a hormon- és az immunrendszer kiegyensúlyozottságához, és eltolja azt a fogamzóképesség növelésének irányába, azért hogy nagyobb eséllyel valósuljon meg a terhesség”

– fejti ki Erzsébet. Tudjuk, hogy az étrend-kiegészítő termékek nem minden esetben garantálják a biztos teherbeesést. Ilyen eset például, ha van egy diagnosztizált egészségügyi probléma, ami orvosi kezelést igényel. A Truviva komplex programja azonban ekkor is egy támogató háttér lehet az orvosi beavatkozások kiegészítéseként. 

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin NŐI ERŐK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Kapcsolatok nélkül is úszhatsz szabadon a Freeasy-vel

Következő cikk

A szex elad?