Home»Gasztro»Kő fagyi?! – Budapestre is beköltözött a mindszentkállai kultikus fagyizó

Kő fagyi?! – Budapestre is beköltözött a mindszentkállai kultikus fagyizó

9
Shares
Pinterest Google+

Kő fagyi? névvel nyitott fagylaltozót három évvel ezelőtt Biszku Ferenc és családja a Káli-medencében, Mindszentkállán. Azóta akkora népszerűségre tett szert a kultikus fagyizó a fővárosiak körében is, hogy most Budán is nyitottak egyet.

Három évvel ezelőtt a Kő fagyi? tulajdonosai elhatározták, hogy gazdálkodni szeretnének a Káli-medencében. Biszku Ferenc szoftverfejlesztő céget vezetett, felesége, Krisztina pedig ruhatervezőként dolgozott korábban. Nagyon hamar megtalálták az álomházukat, gyors döntések és egy kis szerencse is kellettek ahhoz, hogy eladják budapesti otthonukat, és belevágjanak az új életükbe, amelynek egyik része a fagyikészítés.

„Szerettem volna már Mindszentkállán élni, így kitaláltam, hogy gazdálkodjunk. Ennek megfelelően kerestünk egy telket, amiről kiderült, hogy ahhoz jár egy ház is, a mostani fagyizó. Megvettük és ültettem 1600 tő fekete berkenyét, mert annak a termesztésével akartam foglalkozni”

– kezdi a mesébe illő, már-már romantikus történetet Biszku Ferenc. 

Fotó: Kiss András

Először egy mozgó fagyiárus kisautó volt a terv, ami a környéket járja, aztán úgy döntöttek, szükség van a Káli-medencében olyan helyre, ahová be lehet ülni fagyizni, sütizni, kávézni. „Kitaláltuk, hogy csináljuk meg a saját fagyinkat, aminek készítéséről addig semmit nem tudtunk” – vallotta be Feri.

„Amikor elkezdtem utánajárni, kiderült, elég komoly technológiai előírása van a fagyikészítésnek és föl kell építeni hozzá valami fosszilitást.”

Felújították a telek melletti kis házat és bár májusban még fogalmas sem volt a megvalósításról, kitűzték célul, hogy júliusban megnyitnak.

„A faluban az egyik kocsmában mondta a szakács, hogy van egy közös ismerősünk, akinek a családja vagy húsz éve fagyival foglalkozik és kérdezzem meg őt. Elkezdtünk beszélgetni, míg végül rajta keresztül egy olasz mester idejött hozzánk és megfőztük az első fagyit” – emlékezik vissza.

Egy napig egy fajta tejszínfagyit főztek különböző variációkban, az utána való négy napban pedig kifejlesztettek egy alapreceptúrát és azóta azzal dolgoznak. 

Fotó: Kiss András

Tömény ízek, krémes textúra

A barátságos kis fagyizó a Káli-medence főútjáról a Mindszentkállát jelző táblánál, a falu elején található. Nem lehet eltéveszteni, mivel egy kősárkány jelzi a helyet három fagyival a mancsában. Az udvaron egy babakék piaggio, raklapokból kialakított kuckó, a fagyispult és az asztalok egy régi ház nyitott, hűvös verandáján találhatók. Mintha nagymamánk nappalijába érkeznénk. 

Mindennap többféle gyümölcsfagyi készül, a laktózérzékenyeknek külön mennyország ez a hely, főleg, hogy nem a szokásos vizes fagyikat kell enni, amikben túltolták az édesítőket.

„A fagylaltok abban különlegesek, hogy az emberek nagyon meglepődnek a tömény ízeken, olyan, mintha gyümölcsbe harapnának” – mondja a tulajdonos, aki szerint nem különleges fagyik ezek, csak elszoktunk a valódi ízektől. „Az a szerencsénk, hogy az a 11 alap, amivel dolgozunk, olyan jól sikerültek, hogy nem gyengítik az eredeti ízt, hanem inkább kiemelik.”

Mint megtudjuk, egy fagyinak három összetevője van: egy folyadék, ami hordozza, ez víz vagy tej, van egy gyümölcs, ami az ízt adja, és egy alap, ami a testét adja a fagyinak, amitől krémes lesz, nem fagyott. Ezek az alapok nagyon jól sikerültek a Biszku családnak. 

„A tej a szomszéd faluból jött, Kékkútról, csak sajnos idén már nem tudtak minket vállalni, mert elvittük az összes tejüket, és mi is már nagyon sokat használunk fel.”

Most már egy másik tehenészettől kapják a tejet, a pestiek pedig etyeki házi tejet használnak. A fagylalt ízek kifejlesztésénél a környék különlegességét is vizsgálták, és így találták kis a borfagyit, hiszen a Káli-medencében évszázadokon át királyi és püspöki szőlőbirtokok voltak.

Fotó: Kiss András

Egy közeli borászat, a Skizo Borház fehér-, rozé és vörösborából készítenek az alkohol alacsonyabb fagyáspontja miatt a többi fagylaltnál valamivel lágyabb és tényleg döbbenetesen borízű édességet.

„Van egy borász barátom és az ő borából kezdtem fagyit készíteni. Nem ez a húzófagyink, de sokan szeretik megkóstolni, mert annyira kijön az irsai bor íze, hogy mindenkinek nagyon meglepő: mintha egy bort kortyolgatnának.”

A legnépszerűbb fagyijuk inkább a szicíliai pisztácia, ami olyan intenzitású, amit Magyarországon kevesen csinálnak. „Azon is meglepődik mindenki, hogy miért barna a pisztácia, pedig a zöld pisztácia sosem eredeti, hanem aromás” – magyarázza Feri.

A vásárlók nagy kedvence még a sós-karamellás és a nagyon tömény ízű mangó is. A fentiek mellett persze játszanak a hagyományos, egyszerű ízek és a környéken megtermelhető gyümölcsök is. A meggy, az eper, a sárgabarack, a füge, mind az eredeti tiszta ízekben, vagyis nem kell őrlődniük a citromos és a mentás eper között. 

Kell fagylalt? – A Bartókon is

Mivel nagyon sok budapesti törzsvendégük volt, akik nyaralni jártak Mindszentkállára, Feri az egyik szomszédban nyaraló barátjával, aki a Bartókon lakik, megbeszélte, nyissanak egy fagyizót Budán is. Így lett végül a Kell Fagylalt? Garai Dániel és Bálint Áron közös vállalkozása.

Izgalmas kalandok elé állították magukat a fagyikészítés ötletével, egyikük sem foglalkozott ugyanis hasonlóval korábban. Dani az energiaiparban töltött hosszú évek után, pályaváltóként vágott bele a projektbe, Áronnak némileg több kötődése van a gasztronómiához – és a Balatonhoz is – az ő családja készíti a Spájz szörpöket Keszthelyen, amiket egyébként itt is kínálnak.

A helyzetüket azonban egyértelműen nagyban megkönnyítette Feri. Ma már talán nincs is olyan, aki nem ismeri a környéken – mindezt anélkül, hogy különösebben hirdetné magát, a fiúk jó helyre fordultak szakmai támogatásért. Feri segített az indulásban, tanácsokkal, receptekkel és a fagyialappal – jelenleg az általa kifejlesztett 40 ízzel dolgoznak.

Fotó: Kiss András

„13 ezren látták csak a mi Facebook oldalunkon, hogy nyílik egy hely Budán is, és nagyon sokan örültek neki, jók a visszajelzések”

– mondja Biszku Ferenc, aki szerint nagyon átjön az embereknek, hogy a Kő fagyi? nem annyira üzleti vállalkozás, hanem inkább misszió.

„Azt szokta mondani a párom, hogy ez egy őszinte fagyi, és ezt érzik is a vendégek.”

Az cikk eredetileg a Business Class Magazin 2020/06. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül. A cikkben említett órákról több információt és technikai specifikációkat a gyártók honlapján, vagy a kronometer.hu oldalon találhat. 

Előző cikk

Ford Ranger Raptor: A legkeményebb platós

Következő cikk

„A salátabizniszben is legjobban az emberek érdekelnek”