Home»Gasztro»Anyukából mindenmentes sütikirálynő

Anyukából mindenmentes sütikirálynő

1
Shares
Pinterest Google+

Megoldást keresett arra, hogy allergiás gyermeke is élvezhesse a gusztusos tortákat – így született meg a Milk Free And More receptes weboldal és alkalmazás, ami bárki számára ingyenesen elérhető. Paul-Boros Ritával sütögettünk. 

Nyomós érved volt arra, hogy miért kezdtél el minden mentes sütiket készíteni?

Amikor a fiam hároméves volt, nagyon furcsa tünetei lettek, amivel senki nem tudott mit kezdeni: brutális alvás- és viselkedészavara volt. Vittük gyerekorvoshoz, neurológushoz, gyógypedagógushoz és pszichológushoz is, de sokáig sehol nem találtak semmit. Végül a pszichológus volt az, akiben felmerült a gyanú, hogy allergia lehet, ami idegrendszeri tüneteket okoz.

Öt éves korában megkaptuk a diagnózist egy gasztroenterológustól, hogy súlyosan allergiás a tejre, szójára, olajos magvakra és halra. Végig zokogtam egy órát a Városligetben.

Gondoltam, szegény gyerek éhen fog halni. Kellett egy két hónapos előirányzott diétát csinálni, ami azt jelentette, hogy olyan termékeket sem kaphatott, amik nyomokban tartalmaznak, vagy nyomokban érintkeztek valaha tejes, szójás alapanyagokkal. Ez azt jelenti, hogy ha például, a pék megsüti a túrós buktát a sütőlemezen, és utána ráteszi a tejmentes zsömlét, akkor az nekünk már nem volt jó. Tehát mindent otthon kellett csinálni. Boltból gyakorlatilag nem vehettünk egyetlen kekszet vagy csokit sem a polcról. Kezdetben nagy sokként ért minket, minden ételt otthon kellett neki elkészítenem, de miután két hét múlva megszűntek a tünetei, láttuk, hogy tényleg nehéz, de van értelme.

Fotó: Kiss András

Hogy jutottál el a sütireceptekhez?

Nyáron nem tudott fagyizni, az ovis születésnapokon, családi ünnepségeken nem ehetett tortát még akkor sem, ha csak a tál volt kivajazva, amiben sült. Számomra nagyon nagy segítség volt az egyik közösségi oldalon egy tejmentes allergiás csoport, ahol az első bejegyzésem után le is harapták a fejemet, mert teljesen belezavarodtam ebbe az allergiaintolerancia történetbe, amatőr voltam a témában. De így az első rossz fogadtatás után egyébként nagyon szuper dolgokat tanultam. Majd elkezdtem sütögetni a saját szórakoztatásunkra, meg hogy át tudjuk vészelni az ünnepeket és születésnapokat.

A saját Facebook meg Instagram oldalamon kezdtem el megosztani a fotókat főzős csoportokban úgy, mintha magamnak egy kis receptfüzetet vezettem volna.

Majd 2020-ban beütött a pandémia és hirtelen nagyon sok időm lett, mert gyógymasszőrként nem nagyon tudtam dolgozni. Akkor kezdtem egy picit jobban figyelni a sütik állagára, textúrájára, hogy ne csak finom legyen, hanem csinos is. 

Fotó: Kiss András

Három évvel ezelőtt mennyire voltak mindenmentes, megbízható helyek a városban?

Egyrészt nem is nagyon voltak, másrészt ha voltak is, akkor nagyon brutális árakon árulták a termékeket. Persze azóta már értem, hogy tényleg sokkal drágábbak ezek a mentes termékek, plusz a bérleti díj, az alkalmazottak fizetése satöbbi, tulajdonképpen reálisak ezeknek a cukrászdáknak az árai, de egyszerű halandók számára kvázi megfizethetetlen. Az, hogy az óvodába beküldjek egy mentes tortát, 3-4-szeres ára annak, mintha valaki vesz egy random csokitortát. Így fogtam neki magam kifejleszteni a recepteket és elkészíteni a tortákat, sütiket. 

Majd az Instagramra kezdtél feltölteni képeket, amiket te készítettél otthon.

Igen és meglepően nagy sikere volt. Viszont jött egy-két olyan hozzászólás, hogy „de szuper, de sajnos mi nem ehetjük, mert tojás van benne”. Akkor elkezdtem gondolkozni, hogy végül is nem egy nagy áldozat, hogyha a tojást is kigondolom belőle. Utána jött egy vegán ismerősöm, hogy jó, jó, de jaj, hát ők zselatint nem ehetnek, mert az sertésből, marhából készült, ki van zárva! Pedig amúgy milyen jó lenne a recept! Így ma már ezeket helyettesítem, vagy hogyha valamiben fel is használom, akkor mindig a receptekben feltüntetem ennek a mentes alternatíváját, hogy hogyan lehet belőle kihagyni azokat a hozzávalókat.

Valójában recepteket osztasz meg.

Nem vagyok cukrász, nem sütök senkinek eladásra, csak így saját magunknak használom fel.

Annyival tudok segíteni, hogy megmutatom, lehet otthon is nagyon szép és nagyon finom dolgokat készíteni, és megpróbálom úgy leírni ezeket a recepteket, hogy bárki elkészíthesse.

Nem használok nagyon különleges hozzávalókat, nagyon extra dolgokat, amit ne lehetne bármelyik nagyobb hipermarketben megvenni. Úgy látom, hogy ennek így van értelme, merthogy sokan megsütik. Kapok olyan visszajelzéseket, hogy „ó, nem is tudtam, hogy ez ilyen egyszerű!”. Majd egy szoftverfejlesztő barátom készített nekem egy honlapot, hogy legyenek ott hivatalosan is a receptjeim, úgyhogy azóta most már ott is szerepelnek a Milk Free And More weboldalamon, ezzel az Instagram karaktermaximalizálását is ki tudtam kerülni. A honlapra feltöltött receptek ingyen elérhetőek bárki számára, én annak örülök, ha néha kapok néhány visszajelzést.

Fotó: Kiss András

Gondoltál már arra, hogy megjelentess egy saját receptkönyvet?

Épp két hete írt rám egy anyuka ugyanezzel a kérdéssel, és mondtam, hogy van honlap, amihez a barátom egy alkalmazást is fejlesztett, így gyakorlatilag ott tud lenni a recepteskönyv mindig a zsebében. Kicsit meg is lepődtem, hogy van még igény arra, hogy valaki ezt így lapozgassa, de úgy tűnik, hogy van. 

Van esetleg olyan elképzelésed, hogy majd egyszer hivatalos cukrász legyél?

Ez nagyon érdekes, mert én azt gondolom, hogy

ha hivatásos cukrász lennék, lehet, hogy nem élvezném.

Most is ha valamit nem magunknak sütök, hanem más gyerekeinek, elkészítem, de annyira izgulok attól, hogy másoknak kell ízlenie, főleg akkor, hogyha egyébként olyanoknak sütök, akik nem allergiások vagy nem vegánok. Ez a családon belül is mindig egy nagy kihívás, hogy olyat süssek, amiről nem mondják meg, hogy ez mentes. És többnyire sikerül. De mire elérünk odáig, mire leteszem az asztalra, mire megesszük, és a végén hátradőlnek, hogy fú, ez de jó volt, addigra nekem a vérnyomásom az egekben. Attól félek, hogy nem tudnám élvezni onnantól, hogy ha ez nem hobbi lenne. Maximum azt tudom elképzelni, hogy esetleg valaha a távoli jövőben workshopot tartsak, és akkor aki nagyon bizonytalan abban, hogy hogyan tud mentesen sütni a családnak, annak szívesen segítek.

Az interjú eredetileg a Business Class Magazin 2021/7. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

„A saját nyelvükön szólítani őket”

Következő cikk

Órát befektetésnek - 2021-ben?