Home»Lifestyle»Összetéveszthetetlen, elegáns, erőteljes

Összetéveszthetetlen, elegáns, erőteljes

1
Shares
Pinterest Google+

Az első BMW 4-es Gran Coupé kimagasló sikerére építkezve a bajor prémiumgyártó legújabb 4-es modellsorozatába a második generáció is megérkezik hamarosan. Az új négyajtós kupé érezhetően továbbfejlesztett menetdinamikai adottságokkal, a márka új formanyelvét éltető karosszéria-kialakítással, minden korábbinál exkluzívabb, prémium utastéri hangulattal és számos járművezérlő, illetve járműkapcsolati innovációval gyorsítja fel a BMW rajongóinak szívverését. A prémium középkategória iránymutató Gran Coupé koncepciójának középpontjában immár nem csupán a vezetés BMW által fémjelzett élménye és a sportos elegancia áll, de a modern funkcionalitás is. A hátsó üléssor kényelmes megközelítése, az öt teljes értékű ülés, a nagyméretű csomagtér és a változtatható csomagtér-kialakítás garantálja, hogy az új BMW 4-es Gran Coupé a hétköznapokban és a hosszabbra nyúló utazások során egyaránt a típustól megszokott, kompromisszumoktól mentes adottságokat kínálja.

Az új BMW 4-es Gran Coupé 2021 novemberére tervezett piaci bevezetésekor elérhető négyféle modellváltozatot a BMW M GmbH jóvoltából egy teljesítményre optimalizált kiadás is kíséri. Mindegyik modell a rendkívül rugalmas, müncheni létesítményében készül, ugyanazon a gyártósoron, mint a tisztán elektromos meghajtású BMW i4, a BMW 3-as limuzin és a BMW 3-as Touring.

Az új BMW 4-es Gran Coupé egyedülálló stílusa a karosszéria formanyelvén is visszaköszön. 4 783 milliméteres hosszához, 1 852 milliméteres szélességéhez és 1 442 milliméteres magasságához jellegzetes karosszériaarányok társulnak, dinamikusan elnyújtott kupé-sziluettet alkotva. A második generáció 143 milliméterrel hosszabb, 27 milliméterrel szélesebb és 53 milliméterrel magasabb, mint elődmodellje, miközben nyomtávjainak szélességei is nőttek.

Az új BMW 4-es Gran Coupé összetéveszthetetlen frontrészét merészen rajzolt vonalvezetés és háromdimenziós felületpárosítás jellemzi. Középpontjában a nagyméretű, függőlegesen elrendezett, mélyen aszfaltig húzott BMW hűtőrács pózol, amely a modell magabiztos kisugárzását erősíti.

A keskeny, teljes egészében LED-technológiás első fényszórókban „U” alakú száloptikás nappali menetfények világítanak. A modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként adaptív LED-technológiás első fényszórók is megrendelhetők elvakítás-mentes BMW Selective Beam intelligens távolságifény-asszisztenssel dolgozó BMW Laserlight lézerfény-technológiával.

A második generáció elegánsan sportos jármű-sziluettjét a precíz vonalak, a keret nélküli ablakokkal szerelt ajtók, a süllyesztett kilincsek és az erőteljes vállrész egysége adja, miközben a tetőív a csomagtérajtón látványos légterelő szárnyban végződik. Hátulnézetből a modellt a vízszintesen elnyújtott vonalak határozzák meg, mélyre húzott, erőteljes kiállását pedig a hátsó lökhárító két szélébe vágott légkivezető nyílások és az alsó sáv fekete fényezése nyomatékosítja. A stílusosan sötétített, teljes egészében LED-technológiás hátsó lámpák mélyen a karosszéria oldalába nyúlnak. Az új BMW 4-es Gran Coupé első üléseiben ülve a magasra emelt középkonzol és a műszerfalról induló, majd az ajtókon át egészen a B-oszlopokig futó ergonomikus felületek otthonos, körülölelő hangulatot keltenek.

Az erőforrást működtető Start / Stop gomb a középkonzol elegánsan megtervezett vezérlőpaneljére került, amely a BMW Controller forgótárcsának, a vezetési élménykapcsolóknak, az elektromechanikus rögzítőfék gombjának és a típus- specifikus előválasztó karnak is otthont ad. A ledönthető fejtámlákkal szerelt hátsó üléssorban egymás mellett akár három gyerekülés is rögzíthető. Alapfelszereltség a két sportülés és a sportkormány. A BMW M440i xDrive Gran Coupé és az M Sport felszereltségi csomaggal felvértezett modellek utasterében a dinamikus stílust térdtámaszok is nyomatékosítják. Az opcionális extrafelszereltségi tételek rendkívül széles személyre szabhatósági lehetőségeket kínálnak. A vezetés élményét és az utazás kényelmét olyan kiegészítők fokozhatják, mint például az ülésfűtés és ülésszellőztetés, a Vernasca bőrkárpit és a BMW Individual utastér-bőrözési opciók, a műszerfal Sensatec-bevonata vagy bőrözése, az M Sport Pro csomag, a nagyméretű, nyitható és csúsztatható panoráma üvegtető, a hangulatvilágítás és a Harman Kardon surround audiorendszer. 

Az új BMW 4-es Gran Coupé vérpezsdítően sportos karakterét a BMW M GmbH kézjegyét viselő, teljesítményre optimalizált csúcsmodell testesíti meg leginkább.

A BMW M440i xDrive Gran Coupé motorházteteje alatt egy 275 kW / 374 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotor dolgozik. A BMW M440i xDrive Gran Coupé modellben és a dízelüzemű erőforrással szerelt modellekben mild-hibrid technológia fokozza a menetdinamikát és a hatékonyságot. Intenzív gyorsulásnál a 48 Volt kapacitású indítógenerátor 8 kW / 11 lóerő átmeneti teljesítmény-többlettel fokozza a maximális teljesítményt, a fékezések során felszabaduló energiát pedig egy kiegészítő akkumulátorba táplálja vissza. Az új BMW 4-es Gran Coupé összes modellváltozatában alapfelszereltség a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó (a BMW M440i xDrive Gran Coupé modell esetében az alapfelszereltség része) kormány mögötti váltófülekkel és Sprint funkcióval fokozza a menetdinamikát. Padlógázas gyorsításokkor utóbbi a lehető legélesebb menetteljesítmény szerint működteti együtt a hajtásláncot és az automataváltót. 

Az új BMW 4-es Gran Coupé vezetője és utasai már alapfelszereltségét a BMW Operációs Rendszer 7 kibővített lehetőségeit élvezhetik. A bajor prémiumgyártó ügyfelei saját preferenciáik szerint választhatnak a különféle járművezérlési opciók közül: az érintőképernyő, a BMW Controller forgótárcsája, a kormányon elhelyezett multifunkciós gombok, a hangvezérlés és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Gesztusvezérlés egyaránt elérhető. A technológia számos új, fejlett digitális szolgáltatáshoz kínál hozzáférést, így többek között a BMW Intelligent Personal Assistant digitális társhoz, a BMW Digital Key digitális kulcshoz, a Connected Music szolgáltatáshoz és a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítésekhez (Remote Software Upgrade) is. 

Az M Sport felszereltségi csomaggal felvértezett modelleket és a BMW M modellt egyedi karosszéria-kiegészítők emelik ki a mezőnyből. Az opcionális extrafelszereltség részeként M Carbon külső felszereltségi csomag, az eredeti BMW tartozékok palettájáról pedig típus-specifikus BMW M Performance alkatrészek is megrendelhetők. 

Az cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/7. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

Órát befektetésnek - 2021-ben?

Következő cikk

Expedíció az óceán mélyére