Home»Gasztro»Természetbe épült bisztró a Dunaparton

Természetbe épült bisztró a Dunaparton

0
Shares
Pinterest Google+

Fák köré kifeszített színes vitorlapongyolák, az esztergomi vonat dübörgése, fűben heverő kerékpárok, játszótéren szaladgáló gyerekek, kutyák, izgalmas DJ-szett, fiatalos közösség, környezettudatos szemlélet, egészséges étrend és naplemente. Kell ennél több egy nyári estéhez? A Kabinban jártunk. 

A Népsziget egyik legszerethetőbb helye körülbelül 10 perc sétára esik Újpest Városkaputól, a vasúti hídon kell sétálnunk, majd jobbra lelépcsőznünk, de biciklivel is könnyen megközelíthető. A Kabin 2017 nyarával érkezett erre a helyszínre, amikor a tulajdonosai megkerestek több szervezőt a helyszín kialakítására, míg végül Töős Dani ügyvezető, eredetileg formatervező leadott ötletterve lett a nyerő. A Népszigetre specifikálva és annak adottságait figyelembe véve készültek el a végleges tervek. Amellett, hogy Dani elkezdett a hely kialakításán gondolkodni, az egyik tulajdonos pincéjében megépítette a Kabin prototípusát, amit egy lakatos el is készített a tervei alapján. A jelenleg húsz kabin markáns arculati eleme a helynek, ezért is kapta róluk a nevét. 

A tulajdonosok részéről bátor lépésnek mondható, hogy egy ilyen vadregényes, elhagyatott helyre vállalkoztak.

„Célunk, hogy úgy legyünk jelen a természetben, hogy ne tiporjuk el a már ott lévő szokásokat, így a környezetet figyelembe véve épültünk ki.

A kabinokat bárki használhatja, nem csak a fogyasztó vendégek. Azoktól az emberektől, akik jártak le a Dunapartra fürödni, nem elvenni akartuk partot, hanem mi is használni és gondoltuk, adunk valami pluszt is, így van a töltésen egy hosszú pad, amire ki lehet ülni és a kabinokat is használhatják” – mondja Dani. 

Amióta megnyitott a Kabin, azóta minden évben újítanak egy virágfallal, mászófallal vagy kreatív játékokkal erősített játszótérrel, idénre pedig egy olyan fedett részbe ruháztak be, amely minden időjárásban védelmet nyújt az embereknek. „Egy olyan építészt találtunk, aki számos nagy hazai fesztiválnak csinálja az időszakos borítását. Egy Dél-afrikai céggel gyártatja az előre megtervezett, feszített sátrakat, miután felméri a terepet. Ez a sátrunk bírja az iszonyatos viharokat is” – fejti ki az ügyvezető. Idén is ültettek futónövényeket, és az összes 234 régi széküket, amit alapból használtan szereztek be, télen teljesen felújíttatták. „Ezek nagyon különleges székek, mert ilyeneket már nem gyártanak.”

Az ülőgarnitúra felújítása is tükrözi, hogy a Kabin kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, környezettudatosságra, a Zöldövezet Társulat visszaváltható poharait és fából készült evőeszközöket használnak. „Gazdaságilag is egy jó döntés a környezettudatosság, mert az első szezonban, amikor még eldobható műanyagpoharaink voltak, sokkal több szemét keletkezett, ma már érezhetően kevesebb kukát töltünk meg” – mondja Dani. 

A Kabin nyitási ideje minden év május elsejére van kiírva, de Dani elmondása alapján ez eddig még soha nem jött össze különböző okoknál fogva. Idén volt először, hogy a legkorábban, április végén nyitottak, mert ki akarták használni a vírus utáni feloldásokat, ami be is vált. „Elég hideg tavasz volt, és mintha az évszakok kicsit átfordulnának, ezért bízunk a vénasszonyok nyarában, és nemhogy augusztus végéig, de lehet, hogy októberben is nyitva leszünk, csak az nem biztos, hogy minden nap” – fejti ki az idei szezonhoz fűzött reményeit az ügyvezető. 

Amikor visszatért az élet

A koronavírus a Kabint is érintette, óriási hiány van a vendéglátó szektorban. „Az emberek ebből a szektorból elmentek más szektorokba, teljesen más munkájuk van, amit nem mernek megtagadni jobb fizetésért sem, mert félnek attól, hogy bármikor újra jöhetnek a korlátozások és ismét munkanélküliek lesznek” – mutat rá Dani, aki elmondta, így keletkezett egy nagy űr a vendéglátó szektorban, de szerencsére a Kabinhoz ennek ellenére viszonylag sokan visszamentek. „Éreztük, hogy a beszállítók és a gyártók sem készültek fel a nyitásra, mert bizonyos termékeket hetekig nem tudtunk beszerezni.” Az ügyvezető kifejtette, az is nehézséget jelentett a hely üzemelésének, hogy nem voltak egyértelműek a különböző korlátozások vagy lazítások, a rájuk vonatkozó intézkedések, olyan szinten, hogy előfordult, olyan dolgokat kértek számon tőlük az ellenőrök, amik az értelmezésük alapján nem is vonatkozott volna rájuk. Mindemellett a jelenlegi helyzetben is nagyon nehéz még előre tervezni.

„Hónapokkal előre készítjük elő a szezont és nagyon nehéz lelkileg úgy beleállni valamibe, hogy egyáltalán nem tudjuk, hogy ebből mi valósul meg, befektetjük az energiát és a pénzt és fogalmunk sincs, hogy mi fog történni”

– mondja. 

Programok a törzsközösségnek

A Kabinnak már kialakult egy nagyon vegyes, erős törzsközössége. Korábban voltak nagy rendezvények, amelyeken megjelent egy igényesebb réteg, sokan családos emberek, aki örültek, hogy itt lehettek a szabadban, találnak helyszínt és programot a gyerekeknek, de ők is tudják élvezni a zenét, és a hely kínálata is kielégít minden korosztályt. „Itt láttam egy olyan változást, hogy kicsalogattunk a városból egy olyan réteget, aki kicsit fizetőképesebb, tudatosabb, értékeli azt, hogy figyelünk a környezetre, vagy hogy olyan programokat is szervezünk, amelyek nem annyira rentábilisak. Régen nagyon sok zenészt, fellépőt támogattunk, akiket szerettünk volna, hogy játszhassanak, még a közönség számára nem is ismertek” –  magyarázza az ügyvezető. 

A Kabin több közösségi eseményt is szervez, mint például jógát, gyerekprogramokat, ottjártunkkor pedig épp hennafestésbe csöppentünk bele. Dani szerint

elindult egy olyan irányba a Népsziget és ezzel együtt Újpest is, hogy most már nem csak kerületi lakosok fedezik fel ezeket a parkokat, hanem a belvárosból is kijönnek, ezáltal nagyon színesedik a vendégek köre, sőt már a külföldiek is felkeresik a Kabint.

Végre megkapták a tulajdonosoktól az engedélyt és ráállhatnak a zenés programok szervezésére, de kizárólag csak háttérzenélésre. Mivel nagy a Kabin területe, szektorokra lehet osztani: akik kíváncsiak az előadóra, közelebb ülhetnek hozzá, akik csak háttérzenének akarják, az beül a sátor alá, vagy akit egyáltalán nem érdekel, az leül a partra. „Ez egy olyan kompromisszum, hogy nem űzzük el azokat ,akiket nem érdekel a fellépő, de ide tud jönni az is, akit érdekel.” Nagyjából heti két zenés estet szoktak szervezni. 

Kulturális programokat is szerveznek, a Kabin ingyenes kertmozijában idén például már harmadik alkalommal rendezik meg az Izraeli Szövetséggel az Izraeli Filmnapokat, amelynek keretében a vetítéseket élő zene előzi meg. Ezekre augusztus három csütörtöki napján kerül majd sor, Dani elmondása alapján pedig a konyha olyan ételeket készít majd erre az alkalomra, amelyek kifejezetten erre a régióra jellemzőek. 

Könnyű ételek, prémium piák

A Kabin étlapján egyébként is színes a felhozatal: modern bisztrókajákat és egyedi specialitásokat találunk a fali kiíráson. Nagy melegben kifejezetten jól eshet egy antipasti tál, egy mártogatós (padlizsánkrém, tonhalkrém, tzatziki) vagy akár egy gazdag saláta (gomolyás, kecskesajtos, csirkemelles) a vízparton. De azok sem maradnak éhen, akik egy kicsit tartalmasabb fogásra vágynak: hamburgerekből, quesadillákból és sült kolbászokból sincs hiány! Ráadásul

kolbász fronton különösen erősnek mondható a kínálat, ugyanis a hagyományos debrecenin kívül kacsa, sőt szarvaskolbász is terítékre kerülhet.

Nem megszokott a bucival dolgoznak, hanem egyedi pékáruval, pitával készítik a hamburgereket, ezáltan nem olyan édeskés az ízük. „Tudatos az a döntésünk, hogy egyáltalán nem árulunk olajban sült ételeket, lángost vagy sült krumplit” – emeli ki Dani. 

Az idei év újítása az ittalapon, hogy minden töményből tartanak egy prémium minőségűt is: van dél-afrikai gin, különleges vodka, 12 éves rum vagy finom füstöt whiskey is a kínálatban. A sörök közül a Borsodival és a First kézműves sörrel állnak partnerségben, utóbbi idei újítása a közkedvelt mangós ízesítésű sör.

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/8. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

40 ezer forinttal indultak, ma milliárdosok

Következő cikk

Only Watch 2021 – luxusgyártók a jó cél érdekében