Home»Gasztro»Prémium bisztró Angyalföld szívében

Prémium bisztró Angyalföld szívében

0
Shares
Pinterest Google+

Műgyűjtők, mecénások, több alapítványt is támogatnak és ami a legfontosabb: imádnak enni! Bartha Péter és Szűcs Ferenc áprilisban nyitotta a Figi és Lipike Funky-Kortárs-Specialty-Delicates bisztrójukat, amit Czinege Tamás sokoldalú üzletvezető gondjaira bíztak. Vele beszélgettünk az üzlet eszmei megszületésének történetéről és a különleges csemegékről, amiket kínálnak.

Figi és Lipike, a két jóbarát

Amikor a két tulajdonos, Bartha Péter és Szűcs Ferenc megálmodta szerelemgyereküket a 13. kerület angyalföldi részén, talán nem is gondolták volna, hogy ez a környék mára a város folyamatosan fejlődő szegmensévé válik. Ez jellemző a Klapka utcára is, ahol megtalálták a deli bisztrójuk helyszínét, hiszen itt rengeteg iroda és ingatlan épült az elmúlt években. 

Bár a tulajdonosok foglalkozásukat tekintve más-más területről érkeznek, a civil életben összeköti őket közös szenvedélyük a művészetek iránt. „Bartha Péter és Szűcs Ferenc régi jó barátságot ápolnak. Péterék családi ismerősei között volt két létező figura, Figi és Lipike, akiknek az volt a hobbijuk, hogy járták a második világháború előtti mozgalmas, és maradandó eseményekkel teli Európát. Így ismerték meg a legjobb éttermeket, bisztrókat, lokálokat és bárokat, pontosan tudták, hol kaphatják a legjobbat mindenből, legyen az tejföl, szarvaskolbász, zöldborsófőzelék vagy furmint. Mindketten kortárs műgyűjtők voltak, nagy művészetkedvelők. Tudták, hol vannak azok a legújabb bárok Budapesttől Berlinig, ahol felbukkannak fiatal művészek, tehetségek és az ő alkotásaik, így ha valaki ilyen lokálok után kutakodott, mindig Figit és Lipikét faggatta erről. Egy fél évszázaddal később Péter és Ferenc ugyanitt tartanak: műgyűjtők, mecénások és több alapítványt is támogatnak” – avat be Czinege Tamás az üzlet eszmei megszületésének történetébe.

A két tulajdonos már régóta tudta, hogy szeretnének egy saját bisztrót, hiszen mindketten imádnak enni és érdeklődnek a gasztronómia iránt. kezdetektől fogva elhatározták, hogy így szeretnék hívni a helyet.

A tulajdonosok neve egyébként a hegyaljai, azon belül is a tállyai borok rajongói körében ismert, hiszen 2009 óta készítenek borokat, van egy közös borászatuk is közös tételekkel. Emellett mindkettőjüknek van saját pincéje is: Péteré a Somszög Birtok és Ferencé a Szűcs Pincészet. A tállyai Kerekdombfesztivál rendszeres résztvevői,  ahol támogatják a művészeket és a fellépőket. 

Három évvel ezelőtt keresték meg Czinege Tamást, akivel már több kóstolón találkoztak és össze is barátkoztak. Megmutatták neki ezt az angyalföldi helyszínt és így álmodtak meg közösen egy olyan típusú vendéglátóegységet, amit úgy határoltak be, mint Funky-Kortárs-Specialty-Bisztro-Delicates.

A funky-kortárs alatt értjük azt, hogy szeretünk játszani a fűszerekkel, Péter és Ferenc is nagy gourmet, szeretik keverni az ízeket, belecsempészve a magyar konyhát a keleti, ázsiai vagy éppen latin-amerikai fűszerekkel megspékelve.

Egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ami kínálatát és hangulatát tekintve az egykori békeidők klasszikus budapesti kávéházi légkörének mai, vagány és vérbő kiadása

Czinege Tamás – a gasztro showman

Czinege Tamás 1995 óta vendéglátózik, elmondása szerint fokozatosan magával ragadta ez a milliő, majd autodidakta módon rájött, hogy nagyon jól érzi az ízeket: „fogékony vagyok mindenre, felizgat a friss fű illata, meg tudom különböztetni a friss hajtást a nedvestől, és szép lassan elkezdtem tanulni. Jártam továbbképzésekre, nagyon sok kóstolót tartottam, a csokit sóval fűszereztem, és ezeket a tapasztalatokat gyakorlom tizenöt éve a konyhákon, borkóstolókon. Több olyan vendéglátó egységet álmodtam meg, ami ma is működik” – emlékezik vissza. Többek között volt a NU-bisztrónál, utána a Spájz-A-Szájban, majd két évig vezette a Sarki Fűszerest, az Essence delicates és a Dabas Deli Bisztró megálmodója, jelenleg a Figi és Lipike karmestere, de mindeközben több projekten is dolgozik. Van egy saját brandje is Pintér Árpáddal közösen, a Gastro-Hack, ahol dizájnnal is foglalkoznak, de komplett éttermeket is kitalálnak a cég elindításától a konyhán át egész az étlapig. 

A boeuf  furmignontól a wasabis rákóczi túrósig

Nem csak a hely vibrálása, de a falakon látható képzőművészeti alkotások maguk is figyelemfelkeltőek: Hecker Péter monumentális Pszichedelikus mangalicája vagy Gálik András és Havas Bálint betonvasból készített műalkotása kizárt, hogy elkerüljék a vendégek figyelmét. Az L-alakú tér hosszabb szárán kapott helyet a belső vendégtér és a pult, amely tetején egy egyedi, kék kávégép helyezkedik el, míg a pultban különböző süteményekkel találkozhatunk. Eközben a tér rövidebb felét a deli részleg és a látványkonyha tölti meg. 

„Amit kínálunk a reggelihez, minden megvásárolható a boltban is. Vannak magyar és külföldi sajtok, olasz prosciutto, spanyol serrano sonka, ventricina szalámi, prágai sonka, sajtkrém, kőrözött és padlizsánkrém is. A konyhának erős halas kötődései vannak, a kardhal, tonhal, makréla, lepényhal és a vajhal is megtalálható konzerves változatban, illetve halakat is kínálunk az étlapon. Gondolkodunk azon, hogy a jövőben füstölt halak is megjelenjenek mind a polcon, mind a deli kínálatunkban. Különleges fűszerekben, olívaolajban és csokoládéban is széles a kínálatunk” – mutatja be a szortimentet az üzletvezető. 

A Figi és Lipike jelenleg inkább ebédlős, business reggelizős helyként működik: friss alapanyagokból készülő levesek, főzelékek, amit különböző marinált zöldségekkel kínálnak.

Szezonálisan cserélik az ételeket, a „közönség kedvence” pedig rendszeresen visszatér. „Most van egy burgonyafőzelékünk, ahol különböző burgonyatextúrák jelennek meg rajta, akár savanyítva, és ehhez tudunk kérni lágytojást, mangalica magvas vagdaltat vagy fűszeres sertésoldalast, ezeket lehet kombinálni” – mondja Tamás. 

A két tulajdonos nagyon kedveli a marhát, ezért többször készítettek együtt boeuf bourguignont, ami eredetileg vörösborral készül. Most az ételkínálatukba megálmodták a boeuf  furmignont, ami értelemszerűen furmintban készül, a marhanyakhoz gombát, burgonyapürét kínálnak, a tetején pedig steak-nek kisütött ördögszekér gomba. Desszertnek a wasabis rákóczi túróst kóstoltuk gönci baracklekvárral. A házi készítésű túrót sajtkrémmel keverik ki, hogy könnyedebb, krémesebb legyen az állaga, ezt rányomják a gönci baracklevárra, majd egy következő rétegben egy barackos wasabi pasztát ízlelhetünk, a tetejére érkezik egy saját fűszerezésű granola, az egész költemény pedig pirított tojáshabbal van beterítve. 

A kínálatot nagyban meghatározza, hogy a két tulajdonosnak szívügye Tokaj Hegyalja, nagyon sok terméket szereznek be onnan: sonkát, szalámit, pálinkát, lekvárokat, a borok terén az alaptételek természetesen a Szűcs és Bartha pincészet termékei, de megtalálható Demeter Zoltán, Tokaj Nobilis és Vincze Tamás borai is. Külföldi borokból erős merítésük van Olaszországból, Franciaországból és Spanyolországból. Szélesebb pezsgő kínálatuk van, de tartanak konyakot, japán whiskyt és japán gint, illetve minden olyan spiritet a világból, aminek valahogy köze van Tokaj Hegyaljához. „Van egy francia whisky-nk, ami tokaji asszús hordóban volt érlelve” – tudjuk meg Tamástól. 

Mivel még ma is nagyon sok új lakás épült a környéken, folyamatosan költöznek be új lakosok, a váci úton rengeteg cég van, tele külföldiekkel, így vannak francia törzsvendégeik, akik pezsgőkkel indítják a napot, spanyolok, hollandok, angolok, „de a magyarok is azt tapasztalják, hogy számukra ez egy új szolgáltatás, nem kell elmenjenek a belvárosba egy prémium bisztróért, hanem itt van a ház aljában.”

A jövőben is több külsős helyszínen és fesztiválon terveznek megjelenni, a szeptemberi Kerekdomb fesztivált egészen biztos, hogy idén sem hagyják ki. 

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2023/02. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

Óriásit robbanhat a TikTok-marketing

Következő cikk

Felnőni a Balatonon - Interjú Kerékgyártó Yvonne-nal, az Együtt kezdtük című film rendezőjével