Home»Lifestyle»Only Watch 2021 – luxusgyártók a jó cél érdekében

Only Watch 2021 – luxusgyártók a jó cél érdekében

0
Shares
Pinterest Google+

Van egy különleges bája annak, amikor az elképesztő profitot termelő svájci luxusipar nekiáll jótékonykodni. Alapvetően ez jó. A szándék jó, mégis többen úgy gondolják, hogy képmutatás, hiszen a gyártók sokkal többet tehetnének, mint egyetlen óra elkészítése, kétévente. 

Az Only Watch elnevezésű rendezvény különlegesnek számít az óraiparban, mivel kifejezetten sok cég összefogása. Külön-külön a legtöbb óragyártó jótékonykodik, ki sajtóközleményekkel megtámogatva, ki csupán egyetlen insta-poszttal dokumentálva a nagyérdemű felé. A rendezvény különlegessége – gyűjtői szempontból -, hogy az órás cégek olyan órákkal indulhatnak, amiből kizárólag egyetlen egy készül – ezért Only Watch. 

Konstantin Chaykin őrült darabja, a Martian.

Vannak gyártók, akik nem erőltetik meg magukat és készítenek egy olyan színű, mintájú számlapot, ami még nem volt, majd ráírják a hátlapra, hogy „Piece Unique – Only Watch”, valamint vannak azok a gyártók, akik igenis megdolgoznak a különlegességért. Érdekes látni az elmúlt évek eredményeit. 2016-ban, amikor bejelentették, hogy ’17-ben mikor lesz Only Watch, a közleményben azt írták, hogy 2005 óta több, mint 25 millió eurót sikerült gyűjteni. Aztán elérkezett a 2017-es rendezvény, ahol pár tízezer híján 9,3 millió euró jött össze. Ahogy az órás kultusz is exponenciálisan folytatta terjedését, megérkezett a 2019-es esemény, amikor 35 millió euró folyt be jótékony célra, az órák ellenértékeként. Igaz, hogy ebből ∼28 milliót tett ki egyetlen Patek Philippe. Igen, 10 milliárd forintot. 


Sokatmondó az is, hogy az előre jósolt árak fölött ment el az órák túlnyomó többsége. Szimpatikus, hogy a szervezők szerint a befolyt összeg csupán 1 százalékát viszi el a szervezés költsége, 99 százaléka a eljut a megfelelő helyekre. 

A gyűjtés célja a Duchenne-féle izomdisztrófia (DMD), másnéven gyermekkori izomelhalás kutatásainak támogatása. 

A Bamfrod és a Girard-Perregaux együttműködésének gyümölcse.

Az idei eseményre elkészített – vagy még készítés alatt levő órák – az elmúlt napokban lettek nyilvánosak. Érdekes, hogy az idei 54 gyártó között nagyon sok az apró manufaktúra. Az idei javasolt színséma a narancssárga lett, az Only Watch-ra készült daraboknak, ha nem is kellett kötelező jelleggel ezt a színt tartalmaznia, iránymutatónak szánták. Sokan követték is ezt, például az Hublot. 

A Big Bang Tourbillon 45 milliméteres óráját készítették el áttetsző zafír tokban, áttetsző narancssárga lünettával és szíjjal. A zafírüveg felhasználása nagyon ritkán terjed túl az „óraüvegként” történő felhasználáson, de az Hublot élen jár az anyagokkal való játékban. A zafír tok és számlap pedig újraértelmezi azt, amit eddig „csontvázasítottként” ismertünk. 160-180.000 svájci frank közé várják a leütési árat. 

A Chanel nem foglalkozott a kötelező színnel, a klasszikus J12 modellt vették elő. A típus jellemzője, hogy fehér és fekete fényes kerámiából készül. Nemrég kiadták a ¼ ¾ arányban fehér-fekete és fekete-fehér Paradoxe verziót. Ennek készült el az Only Watch kiadása Only Watch 2 néven. Egy fekete-fehér és fehér-fekete páros, OW különlegessége, hogy nem fényes, hanem matt a kerámia. Ilyen az, amikor nem erőlteti meg magát a gyártó, mindenesetre tényleg nagyon jól néz ki a matt Paradoxe, 30-40.000 CHF közé sejtik az árát. 

A Tudor sem narancssárgázta el a tervezést, de készítettek egy valóban menő órát. Fogták a már létező Black Bay GMT-t és egy „titkos” acél-öregbítő technológiával elkészítették a kopott fekete tokos változatot. A lünetta és a számlap is a kopottságot tükrözi, 4-8.000 frank közé várják az érte kínált végösszeget, aminél biztosan sokkal több lesz. Dicséretes, hogyha már a Rolex nem áll be az Only Watch-on felsorakozó márkák táborába – pedig ott aztán lenne rekordöntögetés -, legalább az annak idején almárkájaként létrejött Tudor képviseli magát. 

Ne legyünk ünneprontók a Seiko hónapokkal ezelőtt sorozatgyártásban is kínálja a maga koptatott tokos Seiko 5-ösét. 

A Krayon nevű óragyártóról talán kevesen hallottak idáig, ami nem csoda. Apró manufaktúra, kiváló minőségű darabokkal, ahol a minőségre koncentrálnak a marketing helyett. Kézzel készült, már-már művészi időmérők kerülnek ki a Krayon műhelyéből, ilyen a mostani Only Watch kiadás is. 

Az Anywhere modellből készítettek egy különleges darabot. A szerkezete a gyártó saját fejlesztése, ami első ránézésre is szemet gyönyörködtető, hát még ha közelebbről is megfigyeljük az apró finomságokat, mesteri kidolgozást. A számlap közepét egy Claude Monet festményei és színvilága által ihletett zománcmű teszi egyedivé, körülötte egy világos-, és sötétkék sávban pedig a nappalt és az éjszakát jelző „sávokat” találjuk-. Ez azt jelenti, hogy pontos beállítás után mindig láthatjuk a napfelkelte és napnyugta idejét. 

Valóban művészi darab, ritkaság, hogy acélból készült, hiszen a gyártó jellemzően nemesfémekkel dolgozik. 95-120.000 frank közé várják a leütési árat. 

A Jaquet Droz látványos különlegessége kiváló példája lehetne az Only Watch-on megjelenő óráknak

És ez csak négy darab a számtalan különlegesség közül, amivel megpróbáltam röviden bemutatni és kedvet csinálni az Only Watch rendezvény követéséhez.

Az összes nevezett óra az esemény honlapján megtalálható (onlywatch.com), érdemes böngészni a márkák között, valódi különlegességekkel is találkozhatunk, amik nem csak egy hobbista, de egy tapasztalt órakedvelő szemében is lenyűgöző darabok.

Az Only Watch licit estje november hatodikán lesz Genfben, kíváncsian várjuk, hogy idén lesz-e rekorddöntés. 

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/8. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

Természetbe épült bisztró a Dunaparton

Következő cikk

A legerősebb születésnapos