Home»Gasztro»Egy kis Olaszország Rózsadomb szívében

Egy kis Olaszország Rózsadomb szívében

0
Shares
Pinterest Google+

Fiatalos, pörgős hely, széles péksütemény választékkal, hidegen préselt gyümölcslevekkel és frissen, fafüstölésű olasz kemencében készült pizzával és szezonális alapanyagokból készült olasz régiók különleges ételeivel – a Da Rosa étteremben jártunk.

Ha elegünk van a nagyvárosi turistás forgatagtól és inkább egy csendes, természethez közeli környezetben vacsoráznánk, érdemes kimennünk Rózsadomb szívébe, ahol a Kapy úton találkozhatunk egy kis Olaszországgal. A Da Rosa étterem letisztult, modern beltérrel rendelkezik, a falon olasz életképekkel, amelyek fiatalos, laza atmoszférát teremtenek. „A Da Rosa helyén korábban egy albán pékség üzemelt. Gyakran mentünk el mellette autóval és mindig tetszett a lokáció. Arról fantáziáltunk, hogy milyen szuper helyet lehetne itt csinálni! Amikor kiadóvá vált, azonnal lecsaptunk rá!” – mondja Bálint Dorottya, aki a férjével nyitotta az éttermet.” Átalakították a saját ízlésüknek megfelelően és megnyitották a Rosticceria da Rosát.

Mindig imádtuk Olaszországot és az olasz gasztronómiát, ezért nem volt kérdés, hogy szeretnénk egy olyan helyet, ami kicsit visszaadja az olasz életérzést.

– támasztotta alá a döntésüket. 

Dóri elárulta, hogy kezdetben csak egy kis pizzázó-kávézó akartak lenni, de a második kerületi törzsközönség igényelte a széles konyhát. „Rosticceria, azaz egy zömében gyorsan elfogyasztható ételeket árusító laza hely volt az eredeti ötlet, ahol kávézhatunk egyet, ehetünk egy jó pizzát vagy egy szendvicset. Mindezt felülírta a kereslet, a környékbeli törzsvásárlók igényt tartottak a főételekre is, ezért hamar megnyitottuk a konyhánkat és nagyon kiszélesítettük a repertoárt. Innentől kezdve a Rosticceria ristorante lett, ahogyan azt olaszul mondják” – emlékezik vissza a tulajdonos. Így született meg a Da Rosa fiatalos, pörgős étterem széles péksütemény választékkal, hidegen préselt gyümölcslevekkel és frissen, fafüstölésű olasz kemencében készült pizzával – na meg szezonális alapanyagokból készült olasz régiók különleges ételeivel. 

Nem csak a pizzáké a világ!

Ma a város egyik legjobb nápolyi stílusú pizzát készítik, Olaszországból hozzák az alapanyagokat és az eszközöket. „Szerettük volna Dél-Olaszország gasztronómiáját megmutatni és egy olyan helyet létrehozni, ahol tényleg autentikus olasz pizzát, ételeket és borokat lehet fogyasztani” – mondja Dóri. Céljuk, hogy olyan ételeket kínáljanak a vendégeknek, amiket valóban Olaszországban esznek az emberek. 

„Igyekszünk szezononként étlapot változtatni és friss, szezonális alapanyagokkal dolgozni, illetve bepillantást engedünk a különböző régiók ízeibe is.

Előfordul, hogy Szicília, Calabria vagy Lazio ízeit sorakoztatjuk fel, vagy akár a Puglia tartomány legjobb ételeit mutatjuk be, de nem is olyan nehéz, hiszen vezetőszakácsunk, Marco is innen származik.

– meséli Dóri. 

Vannak olyan különböző olasz tájegységekre jellemző ételeik is, amelyek nem nagyon ismertek a régiónkban, mint például az ikonikus porchetta, ami malaccsászárhúsból készült római stílusú göngyölt étel, lilahagyma lekvárral és pestóval. Ez a törzsvendégeink nagy kedvence, ezért állandó fogásként mindig szerepel az étlapon, ahol különböző tengeri ételek is megtalálhatók.

Hozzányúlunk olyan alapanyagokhoz is, mint a pacal, mivel – bár sokan nem tudják – a paradicsomos mentás pacal ragu Olaszország egy ismert étele. Próbálunk mindenből minőséget adni, az alapanyagaink nagy része Olaszországból származik, fontosnak tartjuk az egyszerűséget és a legkiválóbb alapanyagok használatát.

– emeli ki a tulajdonos. A jellegzetes fogásokon kívül antipasti tálakkal és olasz borokkal is várják a vendégeket. 

Ételeik mellett saját pékségük péktermékeit is meg lehet vásárolni a Da Rosa-ban, akár kovászolt kenyerekről, croissanról, vagy ahogy Olaszországban mondják cornettoról legyen szó. „Itt is mottónk a jó alapanyag, nem használunk adalékanyagokat, mesterséges színezékeket, ízfokozókat. A péktermékek csak természetes magas minőségű alapanyagokból készülnek. Természetesen saját kenyerünkkel tálaljuk a bruscettákjt, pikáns kagylóinkat, és a többi ételünket is” – mondja Dóri. 

A tulajdonosok nem egy klasszikus, fehér abroszos éttermet álmodtak meg, hanem egy lazább, hangulatos, olaszos kis helyet, ahova beszaladhatunk olajbogyóért vagy kenyérért.

A célközönségünk a második kerületi környékbeli lakosok, mivel nem vagyunk belvárosi főcsapáson, így kiesünk a turista negyedből. Főként családosok és üzletemberek járnak hozzánk, de egy kakaós csigáért is be lehet jönni egy diáknak az iskolába menet

– mondja Dóri. A terasz nyáron megtelik élettel, napközben a családok, este felé pedig a koktélozó baráti társaságok kedvelt színhelye. 

Rendezvényeket nem vállalnak, mert saját elmondásuk szerint nem akarják lezárni az éttermet a törzsvendégeik elől.  

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2022/08. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

Tejmadár – Megnyílt Budapest első franchise madártejezője

Következő cikk

Laza, mégis menő reggeliző Budán