Home»First Class»PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK

PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK

1
Shares
Pinterest Google+

Fintechcégek, mesterséges intelligencia, virtuális kriptovaluta. A pénzügyi innovációk és a startupok törekvése újragondolni az idáig ismert pénzügyi rendszereket és struktúrákat. A törekvéseket a pénzügyi instabilitás és a piaci kiszámíthatatlanság táplálja, de vajon felválthatják-e a jövőben a technológiai fejlődés eszközei a hagyományos rendszert?

A FINTECH INNOVÁCIÓI ELHOZHATJÁK A TELJES PÉNZÜGYI MEGÚJULÁST

A pénzügyi technológiai startupcégek, közismert nevükön a fintechek egyre nagyobb ütemű fejlődést produkálnak. Míg 2015-ben 75%-os növekedést értek el, és összesen 22 milliárd dolláros befektetést kaptak a szektor cégei, addig a tavalyi év első negyedévében már egy újabb 67%-os befektetői emelkedés volt prognosztizálható. Az utóbbi két évben Európa és Ázsia is egyre inkább részt vesz a fintechjelenség kiaknázásában, így az előttünk álló évben a terület további erőteljes felfutása várható. A felgyorsult technikai fejlődés és a minél intenzívebb digitális élményszolgáltatás mellett a piacra való belépés korlátainak enyhülése jelentheti a fintechcégek élre törését. Nem véletlen, hogy a cégek együttműködést kezdeményeznének a hagyományos pénzügyi szolgáltatókkal, ám szegmentáltságukból adódóan az érdemi összeborulás még várat magára. A fintechek ugyanis jellemzően egy-egy adott részpiacon tudnak igazán sikeresek maradni, és frissességükből adódóan nem rendelkeznek olyan adatbázisokkal és bizalmi előnnyel, mint ami a bankszférát jellemzi. Ebből következik, hogy a fintech azokban az országokban tudott inkább labdába rúgni, ahol a pénzügyi fejlődés is elmarad a fejlettebb nyugati országokétól, és a pénzügyi szolgáltatókba vetett bizalom, vagy éppen a pénzügyi kultúra sem a legerősebb. Jelen pillanatban például Kína a fintechparadicsom, itt 84% feletti a fintechszolgáltatások jelenléte. Őket követi India 76%-kal, majd az Egyesült Arab Emirátusok következnek 69%-kal.

A fintechszolgáltatások elsőként a befektetési piacon tudnak nagyot szakítani, a portfólió mintegy 45%-át teszik ki az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások, amelyet a fizetési tranzakciók (42%), a biztosítások (31%) és a banki szolgáltatások (29%) követnek.

A fintechszolgáltatások jellemzően az Y generáció körében terjedtek el inkább, míg az X generáció szívesebben választja a hagyományosabb pénzügyi megoldásokat.

A tömeg meghódítása előtti legnagyobb kihívást a már említett szegmentáltság jelenti, vagyis a fintechek egy-egy részterületen erősítenek a teljes pénzügyi paletta lefedése helyett. A két említett élenjáró országban, Indiában és Kínában éppen ezért olyan tech óriásvállalatok alkalmaztak fintechmegoldásokat szolgáltatásaik mellett, akik amúgy kialakult szolgáltatási portfólióval és meglévő stabil ügyfélkörrel rendelkeznek, de felismerték az innovatív kezdeményezések előnyét és hosszú távú térhódításuk lehetőségét, így előbb léptek, mint hogy egy váratlan piaci fordulat után kezdjenek el csak aggódni.

A fintechek megítélése teljesen eltérő: a szakértők fele úgy tekint rájuk, mint a közeljövőben megkerülhetetlenné váló pénzpiaci tényezőre, míg a szkeptikusok szerint a túlélésük önmagukban lehetetlen, ha nem találnak egy stabil pénzpiaci hátteret, hiába a befektetők lelkesedése. A felmérések alapján ezt a fintechek is látják, hiszen több mint 86%-uk jelezte, hogy kezdeményezne valamilyen formában partnerséget bankokkal és biztosítókkal. Ez természetesen elemi érdekük is, hiszen így még nagyobb fogyasztói bázist érhetnek el. Mintegy 91%-uk szerint minden jelentkező pénzügyi igényt képesek lennének kielégíteni. A fintech egyelőre a B2B szektorra koncentrált, de növekszik a lakossági ügyfelek iránti érdeklődésük, ennek kiépítéséhez jelenleg az Egyesült Királyság, Írország és Franciaország bizonyult partnernek.

A világ legértékesebb fintech startupja a Stripe, amelynek értéke már 9,2 milliárd dollárnál tart. A legutóbbi tőkebevonásnak köszönhetően (közel 150 millió dollár) elkezdtek terjeszkedni a nemzetközi piacon is. A Stripe 2011-ben alakult San Franciscóban, fő tevékenysége az online fizetési rendszer és a tranzakciós nyomkövető szoftver nyújtotta szolgáltatásuk. Főbb együttműködő partnere például az Apple, az Alipay, a Twitter, a Kickstarter és a Facebook. Jelenleg 25 országban vannak jelen, összesen 9 irodával.

Az MKB Bank fintech-inkubációs programjának célja, hogy Budapest a régió fintechfővárosa lehessen. A program nem csak seed fundingból áll, hanem mentori támogatást is biztosít, tesztelési lehetőséget biztosítva a fintechek újításainak kipróbálására. Az MKB elképzelésében a bankok jellemzően a szabályozói háttér és a korlátozottabb működés révén kevesebb innovációt képesek kipróbálni és integrálni, így a fintechekkel való együttműködés mindenképpen eredményes lesz.

MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL ÉS KÓDOLÁSSAL EGY ÚJ PÉNZÜGYI VILÁGÉRT

Egy startup megreformálhatja a pénzről alkotott képünket. A 29 éves Richard Craib egy évvel ezelőtt indította el vállalkozását, miután korábbi munkahelyén, ahol algoritmusokat tervezett, szerette volna egyik barátja tanácsát kérni, aki hasonló területen tevékenykedett, ám mivel hivatalosan nem adhatott ki munkahelyét érintő információkat, így azokat egy kódolás segítségével küldte el az érintettnek. Ez a lépés volt a Numerai alapja, amely rövid időn belül támogatókat talált, és elindult a felívelés útján. A Renaissance Technologies egy olyan tőkealap (ún. hedge fund), amely többek között a gépi tanuló algoritmusok finanszírozását tűzte zászlajára, így a Numerai egy kiváló befektetésnek tűnt a cég számára. A Numerai integrálta a mesterséges intelligencia, a titkosítás és a bitcoin rendszereit projektjébe, továbbá a crowdsourcing, azaz a közösségi információszerzés és megosztás elvét, így hamar elterjedt világszerte. Az összesen 7500 anonim adatelemzővel dolgozó Numerai célja nem kevesebb, mint megreformálni a pénzügyi szektort. A rendszer önfejlesztő módon a legjobb algoritmusokat és adatokat alkalmazza, így egyfajta önfejlesztést végez, ráadásul a titkosított információk végig kódolt formában kerülnek csak a fejlesztők elé, amely ugyanakkor meglehetősen lassítja is a munkavégzést.

A DEEP WEB VALUTÁJA – BITCOIN

A világ első számú kriptopénze, vagyis a bitcoin (BTC) egy nyílt forráskódú, digitális fizetőeszköz, amely a 2008-as gazdasági válság idején került forgalomba egy ismeretlen révén (fórumokon Satoshi Nakamoto néven ismert). A fizetési rendszer és a szoftver, amelyen keresztül a bitcoint használják Bitcoin, nagy kezdőbetűvel. Mivel a bitcoin fizikai formában nem létezik, így egy peer-to-peer adatbázisrendszerben működik, amely a tranzakciókhoz szükséges adatokat tárolja. Biztosítékként a rendszer digitális aláírást használ. A tranzakciók egy bitocin címen keresztül történnek, a rendelkezésre álló összeget pedig digitális formában mentve vagy felhő alapon lehet tárolni. A rendszer felépítése révén a tranzakció nem manipulálható, míg a központi pénzügyi irányítás hiányából adódóan a fizetőeszköz nem inflálódik.

A bitcoin átváltása elsősorban amerikai dollárra és még néhány valutára lehetséges egy erre alkalmas devizatőzsde-oldalon, de egyre több szervezet és e-kereskedelmi szereplő fogad el bitcoint. Ugyanakkor lezajlott tranzakciók visszahívására vagy sztornózására nincs lehetőség. A forgalomban lévő bitcoinok száma 2017-ben már meghaladja a 15 milliót, így a kereslet növekedésével a bitcoin tőzsdei árfolyama növekedésnek indult, az év elején átlépte az 1000 dollárt.

A virtuális valuta 2017 elején hároméves csúcsot döntött, átlépve az ezer dolláros árfolyamot (az 1027 dollár közelében zárt) – ezt a Coindesk számolta ki a Bitcoin-tőzsdeindexek alapján. A Bitcoin a világgazdasági feszültségek és a hagyományos pénzpiaci bizonytalanság idején szokott népszerűbbé válni, mint egy esetleges menekülő fizetőeszköz, amelyhez a befektetők nyúlhatnak, hiszen ezt a fizetőeszközt nem ellenőrzik felügyelőszervek, kormányok vagy szabályozók, így megőrzi függetlenségét minden világgazdasági történés ellenére.

A tranzakciók a rendszerben nyilvánosak, ugyanakkor csak a küldött bitcoinok száma és a végpontok látszanak, a csomópontok kiléte nem publikus, így az ügyletet bonyolító személyek megőrzik anonimitásukat, csak a közöttük lezajlott ügylet látható bárki számára. Az adatbázisban a tranzakciót bonyolítók bitcoin címei jelennek meg titkosítással. Ha az adatbázis túlduzzadna, a rendszer automatikusan kiszűri, és kidobja azokat a címeket, amelyek nem relevánsak, miközben a megmaradó rész kriptográfiai integritása megmarad.

A Bitcoin decentralizáltsága révén a hálózat teljes egészében közösségi és egyéni alapokon működik, hiszen mivel nem áll semmiféle központi szerv irányítása alatt, így azok alakítják és formálják, akik használják. A Bitcoin segítségével bárki üzletelhet bárkivel világszerte, a saját maguk által felállított szabályok szerint. Ez egy egyedülálló pénzügyi szuverenitást jelent, és garantálja a magántulajdon védelmét, a pénzügyi szabályozás pedig piaci alapon valósul meg. Aki befektetéseit szeretné bitcoinban eltárolni, azt nem fenyegeti az infláció és tartalékainak elértéktelenedése, továbbá maga dönthet megtakarítása sorsáról minden különösebb külső szabályozás nélkül. A Bitcoin egy olyan pénzügyi innováció, amely teljesen függetleníti a pénzpiacot a mindenkori politikai hatalomtól, és a javak szuverén felhasználását garantálja. Ugyanakkor a Bitcoin anonimitást és zártságot biztosító jellege miatt tekintik elsődlegesen a törvénytelen üzletek melegágyának, a pénzmosás, zsarolás, a pornográfia, az illegális kereskedelem és a hacker tevékenység is nagy részben kötődik a Bitcoinhoz, így a fizetőeszközt szokás feketepiaci valutának, vagy a deep web fizetőeszközének is nevezni.

Előző cikk

AZ ÉLŐZÉS, AZ AUTOMATIZÁLÁS ÉVE LESZ 2017

Következő cikk

„TANULD MAGAD SIKERESRE!” AZ ONLINE MARKETING AKADÉMIÁVAL