Home»Startup»Legyen egyenrangú viszony bérlő és bérbeadó között!

Legyen egyenrangú viszony bérlő és bérbeadó között!

0
Shares
Pinterest Google+

Biztonságos és hatékony megoldást nyújt az albérleti piac szereplőinek egy magyar fejlesztésű új applikáció. Az ingyenesen használható Albee átláthatóan közvetít a bérlők és bérbeadók között, a rendszerben egyebek mellett a lakásról készült állapotfotókat és az ingatlanhoz kapcsolódó számlákat is lehet tárolni, de a felek bármilyen probléma kapcsán is gyorsan tudnak kommunikálni egymással.

Sajnos a legtöbb embernek, akinek bármely oldalról megközelítve volt köze bérléshez, van valamilyen rossz tapasztalata. Legyen ez egy trehány bérlő, aki nem akar fizetni, vagy éppen „leéli” az ingatlant, de lehet éppen ellenkezőleg is, egy olyan főbérlő, aki nem szeretne a felújításokkal foglalkozni, vagy éppen nem tiszteli albérlője magánszféráját. Nem egyszerű megtalálni a tökéletes albérletet. Sokszor nincs is feltöltve kép az adott hirdetéshez, vagy éppen nem minden helyiségről van – ilyenkor gyakran futhatunk bele abba, hogy a képeken nem látható helyiségek nem lettek felújítva vagy bebútorozva. Sokszor pedig a főbérlő vagy éppen albérlő személyisége a probléma – ez általában kommunikációs eltérésekből adódik, többek között ezen is igyekszik az új applikáció segíteni.

Az alkalmazás alapötlete 2017 tavaszán született egy baráti beszélgetés során, amikor Wolf Erik alapító felismerte a tényt, hogy nem létezik olyan online felület, amely megkönnyíthetné az albérletek bérbeadását, azok kezelését vagy a bérleti idő alatti ügyek intézését.

Még abban az évben elkezdődött az ötlet validálása és az üzleti koncepció kidolgozása. Az Albee azon kevés startupok egyike, amely már az első pillanattól, az ötlet megvalósíthatóságának vizsgálatától kezdve igyekszik a legjobb szakembereket bevonni a projektbe. „Felismertük, hogy megfelelő szakértelem nélkül könnyen elveszhetünk a számos lehetőség között, és akár az alkalmazás létrejötte, vagy annak eredménye is kérdésessé válhat” – közölte az alapító.

Biztonságosabb és átláthatóbb 

Az Albee-val először az albérletkeresést akarták innovatív módon segíteni, de hamar rá kellett jönniük, hogy a bérlő és a bérbeadó egymásra találásánál sokkal nagyobb problémát jelent a bérleti időszak alatti teendők, számlák kezelése. „Míg az előbbire már számos felület állt rendelkezésre, az albérletkezelési funkciókra még nem létezett megoldás sem itthon, sem külföldön. Arra is rá kellett jönnünk, hogy a bérbeadók és a bérlők számára folyamatos stresszt jelent az albérletes ügyek kezelése, ezért egy erre dedikált online felület nagyban megkönnyíthetné az életüket. Mindezek miatt elhatároztuk, hogy az Albee-val jobbá akarjuk tenni a hazai albérlet piacot. Szeretnénk, ha egyenrangú kapcsolattá válna a jelenleg inkább kiszolgáltatott helyzet bérlő és bérbeadó között. Szeretnénk mindkét felet pártatlanul segíteni abban, hogy könnyebb és stresszmentesebb legyen az albérletes viszony. Szeretnénk tanácsokkal és jogilag is támogatni őket abban, hogy ne legyenek köztük félreértések, viták és kellemetlen helyzetek.

Szeretnénk biztonságosabbá, átláthatóbbá és kényelmesebbé tenni az albérletkezelést a bérbe adók és az albérletben élők számára.”

Bérletintézés egyszerűen

Az Albee applikáció célja, hogy a kialakult rossz tendenciákon javítson, megváltoztassák a jelenlegi piaci szokásokat és valóban egy olyan üzleti kapcsolat alakulhasson ki főbérlő és albérlő között, ami tisztességes, átlátható és mindenek előtt korrekt is. A jelenlegi helyzet ugyanis még a mai napig megengedi a szerződés nélküli bérleteket, ahogyan a kauciók mértékére és kezelésére sincs megfelelő szabályzat. Nem is beszélve a vitás helyzetekről, amelyek a szóbeli megegyezésen alapulnak, később pedig egyik fél által sem bizonyíthatók. Ezekre a problémákra keresett megoldást az alkalmazás, amely teljes körűen digitalizálni kívánja az albérleti piacot. Azzal, hogy a felek közötti kommunikáció már az első pillanatoktól kezdve digitálisan rögzítésre kerül, rengeteg később felmerülő félreértést tudunk elkerülni.

Az applikációra fel lehet tölteni az albérlet összes adatát és a fényképeket egyaránt, ezzel megkönnyítve a válogatást.

Az Albee alkalmazás azonban a többi weboldaltól eltérően számos egyéb funkciót is tartogat magában. Az applikáció ugyanis a számlák felöltésére és tárolására is alkalmas, valamint a teendőink is nyomon követhetők ezen keresztül. Ebből kifolyólag mindig tisztában leszünk a fizetendő összegekkel, és azt is nyomon tudjuk követni, hogy melyik hónapban mennyit költöttünk a rezsire. Azok számára pedig, akik külföldieknek adják ki albérleteiket és nem beszélnek közös nyelvet albérlőikkel, az Albee chat funkciója automatikus fordítást tartalmaz, így lényegesen leegyszerűsíti a kommunikációs nehézségeket.

Az Albee-val egy olyan eszközt adnak a felhasználók kezébe, mellyel távolról, könnyen, biztonságos és transzparens módon, együtt tudják nyilvántartani az albérlettel kapcsolatos összes szerződést, fotókat, számlákat és egyéb adminisztratív teendőiket. Az Albee teret ad az írásos formában való egyeztetéshez a különböző kérések, igények kapcsán. „Az Albee legfontosabb funkciói mindenkinek ingyenesen elérhetőek, és ezen a jövőben sem tervezünk változtatni.”

Az Albee megalkotásánál fontos szempont volt az is, hogy egy könnyen használható, bárhonnan, a nap bármely pillanatában kéznél lévő digitális megoldást hozzanak létre. Az Albee ezért elérhető asztali gépről és mobiltelefonos alkalmazásként is.

Terveink szerint az Albee heti / havi rendszerességgel kínál majd újabb és újabb kényelmi funkciókat, melyekkel valóban gondtalanná válhat az albérletkezelés.

Mindig informálódjunk

Válasszunk akár applikációt, akár elérhető weboldalakat, akár ingatlanközvetítőt, a legfontosabb, hogy mindig informálódjunk. Alaposan nézzük meg az albérletet költözés előtt, mérjük fel a környéket és kérdezzük ki a főbérlőt a pontos részletekről. Legyen szerződésünk, ami minden fontos pontot tisztáz és kérjünk legalább másolatot minden befizetett csekkről. A megfelelő elővigyázatossággal, kommunikációval és tisztelettel sikeres üzletet bonyolíthatunk le mindkét oldal szempontjából!

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/9. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

„Benne van a vérünkben a gyártás”

Következő cikk

Évről évre értékesebb