Home»Startup»Forradalmasítják a mobilos videógyártást

Forradalmasítják a mobilos videógyártást

0
Shares
Pinterest Google+

Manapság már szinte bárkiből lehet hobbivideós, de sokak számára egyben hivatást és megélhetést is jelent az audiovizuális tartalmak készítése. A verseny óriási az online térben, és nem csupán a mennyiség, de a minőség is sokat számít a telített piacon. A magyar Recngo mobilalkalmazása éppen erre a kihívásra kínál megoldást: segítségével bárki levezényelhet egy akár 6 kamerás élő közvetítést is saját okoskészülékeivel. Az applikációval profi képi anyagok állíthatók elő egyszerűen és költséghatékonyan, ezzel tökéletes eszköz lehet a kisebb vállalkozások vagy szabadúszó tartalomgyártók kezében is. 

Míg néhány éve alapvetéssé vált, hogy online jelenlét nélkül nem létezik üzleti siker, ma már ezt a különböző platformokra feltöltött videós tartalmak kapcsán is elmondhatjuk. Ezzel párhuzamosan rohamléptekben fejlődnek a kapcsolódó technológiák, hiszen az e-kereskedelemben vagy éppen a digitális rendezvénypiacon is sorsdöntő lehet a minőségi képi anyagok készítése, a dübörgő influenszer iparról nem is beszélve. Ezt felismerve hívta életre a Recngo-t az Ustream-től érkező Schwarz Gábor alapító társával, Szél Gergellyel, hogy

egy olyan forradalmi innovációt hozzanak az élő közvetítések piacára és a produkciós műsorgyártásba, amely költség- és időhatékonyság szempontjából is verhetetlen.

Applikációjuk segítségével a felhasználók saját okoseszközeikből egy akár 6 kamerából álló hálózatot is létrehozhatnak, ezzel új dimenzióba repíthetik az élő streamingek és az időzített videós tartalmak gyártását.

Komplex videós szakértelem egy applikációban

A mobilos tartalomgyártás száguldó világában gyakorlatilag naponta érkeznek a fejlesztések, ráadásul az új generációk számára gyermekjáték az „élőzés” és a közösségi platformokra tölthető videók készítése. A Recngo alkalmazása azonban nem csupán egyszerűvé és gyorssá teszi a tartalmak előállítását, de egyedülállő megoldásaival stúdióminőségű képi anyagokat hozhatnak létre a felhasználók. A videósnak elegendő letöltenie az applikációt készülékére és azt összekötni többi okoseszközével, így akár a távolból is lehetősége lesz kiválasztani a megfelelő kameranézetet, és beszerkeszteni azt az élő közvetítésbe. Ez ráadásul rendkívül költséghatákonnyá teszi az egész produkciót, hiszen nem lesz szükség további kábeles csatlakozásra vagy stream hardver eszközökre, de vágó és szerkesztő is lehet egyszerre a felhasználó – akár valós időben.

„Régen elmúltak már azok a napok, amikor egy rövid céges bemutatkozó videóhoz vagy online beszélgetéshez egy komplett videós vállalkozást hívtunk segítségül. A fiatalok szinte már készségszinten készítik a videókat és a streameket, mi pedig olyan eszközt szeretnénk a kezükbe adni – legyen szó szabadidős vagy üzleti alapon működő videósokról –, mely még profibb tartalmak előállítását teszi lehetővé. A 6 kamerás, élőláncos megoldás mellett a Recngo applikációval előre felvett vágóképeket vagy videóbetéteket is az élő közvetítésbe szerkeszthetnek a felhasználók, az anyagokat valós időben megoszthatják a közösségi oldalakon, de későbbi felhasználásra is félretehetik. Ezzel nem csak a minőség javítható jelentősen, de a felvételt követően a vágással töltött hosszú óráktól is elbúcsúzhatunk” – mondta Schwarz Gábor, a Recngo egyik alapítója.

Kiknek segít a alkalmazás?

Az alkalmazás 2 fő célcsoportot céloz. Egyrészt

azokat segíti, akiknek üzleti tevékenységét erősen korlátozta az elmúlt időben kialakult helyzet.

Számos eseményt (koncertek, webináriumok, konferenciák, workshopok, interjúk, oktatás stb.) online formában tudtak csak megoldani, ahol ezeknek a történéseknek az élő közvetítése jelentős költségeket jelenthet. Másrészt

azok számára adhat egy kiugrási lehetőséget az app használata, akik különleges módon szeretnének témájukról, gondolataikról vagy termékükről kommunikálni az online térben

(legyen az nagy márka vagy akár influenszer). Az app képessé tesz egy személyt arra, hogy egymagában levezényeljen egy akár 6 kamerás élő közvetítést is, úgy, hogy okoskészülékeit, melyek ugyanazon a hálózaton üzemelnek, egy élő kameralánccá köti össze. A közvetítés lebonyolítójának elég a fő készülék előtt ülnie, és távolról képes lesz a többi készülék kameráinak nézeteit kiválasztani, és bevágni az élő streambe. Mindemellett akár előre bekészített vágóképeket vagy videó betéteket is használhat (akár Google Drive-ról is beemelve). Az élő közvetítések Facebookra vagy YouTube-ra (nyílt és zárt formában egyaránt) is streamelhetők, de az alkalmazás arra is lehetőséget ad, hogy a videós tartalom, a készüléken tárolva, egy későbbi időpontban kerüljön felhasználásra.

Az alkalmazás segítségével könnyedén megoldható oktatók (pl. hangszeres, jóga stb.) számára egy online közvetítésen keresztül a digitális képzés. Akár több szereplővel és izgalmas képi megjelenéssel is lehetőség van interjút készíteni vagy webinariumot tartani, egy szakmai konferenciát több nézőpontból játszva lehet streamelni, podcastokat, vlog bejegyzéseket vagy akár termékbemutatókat is pillanatok alatt lehet professzionális módon élőben közvetíteni. De ne felejtsük el azt sem, ha csak egyszerűen szeretnénk egy vagy több kameranézetből élőben közvetíteni valamit személyes ismerőseink számára. A lehetőségek szinte határtalanok, kizárólag a kreativitás szabhat határt.

„A koronavírus okozta helyzet miatt az élő közvetítések piaca szárnyal, és az elkövetkező években a technológiai fejlesztések jelentősen érintik és növelik is majd a benne rejlő lehetőségeket. Ezek közül számos olyan trend és várható piaci igény már most szépen körvonalazódik, amire a termékfejlesztésünk során természetesen építeni fogunk. A célunk az, hogy egy olyan, kizárólag okoskészülékek használatát igénylő, élő közvetítéseket kezelő rendszert alakítsunk ki, ami a nagystábos, stúdió minőségű közvetítéseknek megfelelő élő tartalomgyártást teszi lehetővé, kiegészítve újgenerációs funkcionalitással” – nyilatkozott a Recngo jövőbeli terveiről Schwarz Gábor, a cég egyik alapítója.

Irány az angolszász piac

Habár a két alapító már 2015-ben megkezdte a közös munkát, a Recngo 2019-ben kapta meg első körös, 50 millió forintos befektetését a Hiventures inkubációs programjának köszönhetően. Saját fejlesztésű alkalmazásuk elérhetővé vált a Google Play áruházban, és már biztos visszatérő ügyfelekként tudhattak olyan rendezvényóriásokat, mint a CESA (Central European Startup Awards). A Recngo idén bekerült a TOP100 magyar digitális fejlesztést bemutató kiadványba, nyáron pedig értékesítési partneri együttműködést írtak alá a Catawikivel, Európa egyik legnagyobb digitális piacterével. A második születésnapját ünneplő startup ráadásul

2021-ben újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a Hiventures magvető programjából további 250 millió forintnyi tőkebefektetéshez jutott. 

„Még idén szeretnénk előrukkolni a Recngo applikáció iOS verziójával, amivel természetesen a terjeszkedés, újabb piacok meghódítása a cél. Jelenleg az USA és az Egyesült Királyság tűnik a legérdekesebbnek számunkra, szeretnénk minél alaposabban felmérni a lehetőségeinket, de abban biztosak vagyunk, hogy az iOS-re fejlesztett alkalmazás megjelenése komoly előrelépést jelent majd ebbe az irányba. Tervezünk még további verzió frissítéseket, valamint izgalmas új funkciók beépítését is. A tőkebevonásnak köszönhetően a csapatot is bővíteni tudjuk, ezzel pedig nem csak a jelenlegi B2C célcsoportunk elérését növelhetjük, hanem nyitni tudunk B2B irányba is, hogy a vállalati ügyfeleink kiszolgálását is erősíthessük” – vázolta a jövőbeli terveket Szél Gergely, a Recngo ügyvezetője.

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/11. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

Megoldották a „szétdobált” e-rollerek problémáját

Következő cikk

Egyszerű okmányolvasó szálláshelyeknek