Home»Lifestyle»TERMÁL- ÉS GYÓGYFÜRDŐK BUDAPESTEN

TERMÁL- ÉS GYÓGYFÜRDŐK BUDAPESTEN

7
Shares
Pinterest Google+

A világ fővárosai közül Budapest rendelkezik a legtöbb termál- és gyógyvízkúttal – ráadásul többségük egyben műemlék és turisztikai látványosság is. A különböző stílusú és árkategóriájú fürdő az egyetemisták, a családosok és a nyugdíjasok igényeit is képes kielégíteni.

Széchenyi Gyógyfürdő

A SZÉCHENYI Gyógyfürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma.

A teljes felújításon, folyamatos fejlesztéseken átesett neobarokk stílusú épület bel- és kültéri medencékkel is rendelkezik. Gyógyvize Budapest második legmélyebb kútjából, 1246 méter mélyről, 76 °C hőmérsékleten érkezik a felszínre.

A 21 kialakított medence számtalan lehetőséget kínál a vendégeknek.

A szabadtéri élménymedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany és ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár működik. Az eltérő hőmérsékletű beltéri gyógyfürdők mellett számos wellness-szolgáltatást is tartalmaz a belépőjegy ára, többek között a gőzkamrák és a szaunák használatát. Kondicionáló, zsírégető, súlyzós és alakformáló tornákon való részvételre is lehetőség van. A napi belépő hétköznaponként 4900 Ft, hétvégenként 5100 Ft. Bérletek váltására széles skálájú alternatívát nyújtanak a 15 alkalmas 65 000 Ft-ostól az egyéves, 210 000 Ft-osig. Az uszoda minden nap reggel 6-tól este 10 óráig várja vendégeit.

Gellért Gyógyfürdő

A főváros másik gyöngyszeme

a világszerte ismert, és a külföldiek által is nagyon kedvelt, szecessziós stílusban épült GELLÉRT Gyógyfürdő.

Vizét a Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalásokból nyeri. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos-kloridos hévíznek fluoridion-tartalma is jelentős. Ez a gyógyvíz alkalmas az ízületek degeneratív betegségeinek, a gerinc-megbetegedések, az idült és félheveny ízületi gyulladások, a porckorong bántalmak, az idegzsábák, az érszűkület és a keringési zavarok kezelésére.

A komplexumban szinte valamennyi gyógyszolgáltatás igénybe vehető:

hőlégkamra, gőzkamra, iszapkezelés, súlyfürdő, elektroterápiás eljárások, gyógytorna, sókamra, inhalatórium és különféle masszázsok. A fürdőszolgáltatásaik között van termálfürdőzés, uszoda, szabadtéri strandmedence, pezsgőfürdő és aquafitness is. A napijegy ára hétköznaponként 5300 Ft, hétvégenként pedig 5500 Ft. A bérletek ára 74 000 Ft és 240 000 Ft között mozog. Nyitvatartási ideje: reggel 6 és este 8 óra között.

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

A LUKÁCS Gyógyfürdő és Uszodában található a főváros egyetlen meleg vizes iszapfürdője.

A hely gyógyvize és szolgáltatásai mellett arról is nevezetes, hogy

a vezető értelmiség, a politika és a művészvilág kedvelt találkozóhelye.

További érdekessége, hogy Budapesten a Lukács Fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg, a nappali kórház. A fürdő emellett termálmedencékkel, úszó- és élménymedencével, wellnessrészleggel és szaunákkal várja vendégeit. A szabadtéri pihenőmedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsgetés, nyakzuhany, ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, whirlpool, buzgárok és pezsgőágy is működik. A reggel 6-tól este 10 óráig nyitva tartó fürdőbe a napi belépő hétköznaponként 3500 Ft, hétvégenként 3700 Ft.

Rudas gyógyfürdő

A főként fiatalok által kedvelt RUDAS Gyógyfürdő egyedülálló a budapesti fürdők között abban, hogy pénteken és szombaton éjszaka is nyitva tart,

így a hosszú hét után lehetősége van megpihennie azoknak, akik nem szórakozóhelyeken akarják levezetni a hétköznapok feszültségeit. A hétvége az, amikor férfiak és nők is egyszerre fürdőzhetnek, hiszen a hétfő, szerda, csütörtök, péntek a férfiak, a kedd pedig a nők napja. A török fürdőben a 36 fokos nyolcszögletű medence mellett egy 28, egy 30, egy 33 és egy 42 fokos termálmedence, illetve egy 16 fokos merülő várja a vendégeket. A tetőteraszon egy télen-nyáron üzemelő termálvizes jakuzzi kapott helyet, ahonnan egyedülálló panoráma nyílik a fővárosra. Szolgáltatásaik között szerepel a különböző típusú szaunák – finn szauna, aromakabin, bioszauna – és az élményzuhany. A napi belépő 3700 forint.

Király Gyógyfürdő

A török fürdők kedvelői a KIRÁLY Gyógyfürdőt is felkereshetik.

Mivel a törökök a forrásoktól távol, a várfalak mögött építették meg a komplexumot – hogy ostrom ideje alatt is legyen lehetőségük fürdőzni –, vizét akkor is, és ma is a Lukács Fürdő környékéről biztosítják.

A termál-medencefürdő és gőzkamrák mellett olyan kényelmi szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a privát családi kádfürdő vagy a szaunás kádfürdő.

Néhány éve a fürdő udvarán egy meleg vizes kültéri dézsa is kialakításra került, illetve fitneszterem is a vendégek rendelkezésére áll. A fürdő nyitvatartási ideje reggel 9 és este 9 között van, a napi belépő 2400 Ft-ba kerül.

Fotók: Széchenyi Gyógyfürdő, Gellért Fürdő, Lukács Gyógyfürdő, Rudas Gyógyfürdő, Király Gyógyfürdő

Előző cikk

JÓ REGGELT, DOLORES! – WESTWORLD, AZ ÚJRATEREMTETT VADNYUGAT

Következő cikk

MÁRKATÖRTÉNELEM ÉS A SZERETETMÁRKÁK SIKERE