Home»Kult»NETSZÍNHÁZ – SZÍNHÁZ ONLINE FELÜLETEKEN

NETSZÍNHÁZ – SZÍNHÁZ ONLINE FELÜLETEKEN

2
Shares
Pinterest Google+

A mai felgyorsult világunkban, ha valami nem az interneten zajlik – kis túlzással –, már meg sem történtnek nyilvánítjuk. Ezért muszáj, hogy a kultúra, és többek között a színház is, tartsa a tempót. A színház és az online világ kapcsolata nem csak a netes jegyfoglalásban merülhet ki, rengeteg izgalmas kezdeményezés mutatja, hogy a netező polgár, ha keres, virtuálisan is találhat színházi produkciót. Cikkünkben a közelmúlt néhány ilyen kezdeményezését mutatjuk be.

FEJEZD KI AZ ÉRZELMEM, KULKA! – HÓDÍT A GIFSZÍNHÁZ

A Katona József Színház 2014 tavaszán, a Színházi Világnap előtt rukkolt elő, az elsőre talán bizarrnak tűnő, mulatságos ötletével: létrehozták a Gifszínházat.

Ez egy olyan online felület (gifszinhaz.hu), ahol az érzelmek tárházából sokat megtalálhatunk – a társulat színészeinek előadásban.

Rövid, néhány másodperces mozgóképek ezek, melyekben „A” kategóriás színészek játékukkal (például Kulka János vagy Ónodi Eszter), az adott érzelemre koncentrálva fejezik ki azt, nagyon pontosan és rendkívül szellemesen. Az internet világában hódítanak a gifek, melyeket bárki elküldhet bárkinek, vagy kitehet a közösségi oldalakra – valamilyen erős érzelem kifejezése érdekében. Ezúttal magyar gifek születtek – végre a mi színészeinket küldhetjük tovább –, és természetesen a Katona József Színház is népszerűbbé vált az animációk által.
A Gifszínház mindenképpen egy nagyon ötletes formája a korszerűsítésnek. A kezdeményezés egy nemzetközi reklámversenyen is tarolt – a hazai Arany Pengén szerzett díjak után, 2014-ben a szlovéniai Portorožban évente megrendezésre kerülő nemzetközi Golden Drum verseny két díját is bezsebelte. A Gifszínház az internetes világ és a színház határmezsgyéjén mozog, a kettőt próbálja közelíteni egymáshoz – a fogyasztók feltehetően jót mulatnak, de valójában a színészet, közvetetten a színház is eljut hozzájuk ebben a formában.

JELENETBEN JELENNEK MEG A HÍREK – A HÍRSZÍNHÁZ

A Gifszínház sikere után egy évvel a Katona József Színház újabb nagy dobása az Indexszel közösen indított Hírszínház volt. Lényegében a Gifszínház eredményén felbuzdulva, az ötletgazda Young&Rubicam és a kivitelező Katona József Színház folytatni szerette volna valamilyen formában a megkezdett projektet. Így született a Hírszínház ötlete. 2015 őszén minden nap láthattunk egy Index-hírből készített jelenetet Dömötör András rendezésében. A rendező a Katona kreatív csapatával kiegészülve választott ki minden reggel egy aktuális hírt az Indexen, melyhez a dramaturgok írtak egy jól előadható sztorit. Ezt a nap folyamán színpadra vitték, majd videóra vették, és a jelenet már este hétkor megnézhető volt a hírportálon.

KÖLTŐK, SZÍNÉSZEK, INTERNET – ÉLŐ KÖLTŐK TÁRSASÁGA

Nem annyira a színház, mint inkább a kortárs költészet válhatott népszerűvé az Örkény Színház Élő költők társasága című kezdeményezése miatt, habár az, hogy a színház társulatának színészei adják elő a költeményeket, a színházat is népszerűsíti. Az Örkény Színház már régóta fontosnak tartja a versek és a költők megismertetését, több előadásuk is előtérbe helyezte a magyar irodalom verseit (Nyugat 2008–1908, nőNYUGAT, Anyám tyúkja 1.). A magyar irodalom kötelező verseit bemutató Anyám tyúkja sorozat idei, második előadására (Anyám tyúkja 2.) készülve, várakozva 2016. december 29-től 2017. január 22-ig (a magyar kultúra napjáig),

az Örkény Színház huszonnégy kortárs költőt kért fel, hogy írjanak egy-egy verset a társulat tagjainak.

ENNYI NEM ELÉG…

Ezek a kezdeményezések nagyon hasznosak, és teljes mértékben a korral haladó, előrelátó kulturális tendenciák. Természetesen semmi nem pótolhatja azt, hogy beüljünk a kényelmes székekbe, és valóban ott legyünk a színházban, együtt lélegezzünk a színészekkel – azonban az emberek megszólítása szempontjából kiváló megoldás a színház multimédián keresztül való terjesztése. A fiatalokat lassan bekebelező Twitter- és Facebook-világ is terjeszthetné, színházak együttműködésével, a kultúrát. A Gifszínház, a Hírszínház vagy az Élő költők társasága – a Katona József Színház és az Örkény Színház megtette az első lépéseket a jövő felé. Azonban még mindig számtalan lehetőség nyílik ezen kezdeményezések folytatására, a netezők figyelmének színház felé fordítására.

Mint ahogy mindennapi életünk is lassan elképzelhetetlen lesz okostelefon nélkül – úgy a kultúrának is lépést kell tartania felgyorsult, modern és sokszínű világunkkal.

(Forrás, fotók: BCM, gifszinhaz.hu, katonajozsefszinhaz.hu, okrkenyszinhaz.hu, szinhaz.org., 24.hu, kreativ.hu, 444.hu, 168ora.hu, index.hu)

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin OKOS JÖVŐ című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

ELJÁTSZANI ISTENT

Következő cikk

KOCKÁZTATTAK ÉS NYERTEK: MAGYAR SIKERSZTORIK LAS VEGASBÓL