Home»Startup»KOCKÁZTATTAK ÉS NYERTEK: MAGYAR SIKERSZTORIK LAS VEGASBÓL

KOCKÁZTATTAK ÉS NYERTEK: MAGYAR SIKERSZTORIK LAS VEGASBÓL

1
Shares
Pinterest Google+

Idén 4 magyar cég képviselte hazánkat a világ legnagyobb tech-show-ján, a CES-en Las Vegasban: a GPS Tuner, a DoBox, a Sybrillo és a Chameleon. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan születik meg egy startup ötlete, milyen utat kell bejárni annak megvalósításáig, mitől függ egy cég sikeressége, és miért fontos a nemzetközi kiállításokon való jelenlét? Az alapítókkal beszélgettünk.

GPS TUNER: HATÁROK NÉLKÜLI NAVIGÁCIÓ

A GPS Tuner alapítója, Tárnok Gábor beszámolt arról, hogy a ma már nemzetközileg nagy sikernek örvendő cég alapötlete hobbiprojektként indult 2003-ban. Személyes érdeklődésből készítette el az első GPS-alkalmazását, ami azért volt egyedi, mert képes volt összegyűjteni a pozíció adatait olyankor, amikor egy helyben állt a felhasználó, átlagot számítva pedig egy precízebb koordinátát tudott meghatározni, akár méteres pontossággal. „Ezt az alkalmazást lehetőségem volt licencként értékesíteni olyan típusú áruházaknak, mint az Android, a Google Play vagy az App Store. A projekt lassan épült, míg végül annyira befutott, hogy már csak ezzel foglalkoztam. 2008-ig fejlesztgettem a szoftvert, térképpel bővítettem, így már jó lehetőséget kínált például túrázáshoz is, valamint elkészült mellé egy weboldal is.” – magyarázta az ötletgazda. Ezt követően azonban – a szakmai elismerések és díjak ellenére – Tárnok Gábor elkezdett lemondani arról, hogy valódi siker legyen a vállalkozásból. Azon kezdett el gondolkodni, hogy felhagy a navigációs szoftverek fejlesztésével, mert egyszemélyes fenntartása rengeteg időt vett el az életéből. Rájött, hogy egyedül nem képes növekedést elérni, és talán fel is hagyott volna a fejlesztéssel, ha projektjét nem említi meg egy, a szomszédjával folytatott beszélgetés során. Néhány napon belül jelentkezett az első, majd a második befektető és 4 fejlesztővel végre elindulhatott a cégként bejegyzett GPS Tuner.
Tárnok Gábor érdeklődésünkre elmondta, hogy 2003. és 2008. között havi 800 licencet tudott értékesíteni, ami egyfajta aranykorszaknak számított, hiszen abban az időben egy szoftver licence körülbelül 35 euró volt, tehát viszonylag drágának számított. A válsággal egy időben azonban ez a korszak leáldozott, így a céget szinte a nulláról kellett újraindítani. Az addig jól működő Pocket PC, mint platform megszűnt, és helyét átvette az Android és az iPhone. Az alapító elmondta, nem szeretett volna vezetői tisztséget betölteni a cégnél, ezért keresett valakit az ügyvezetői feladatok ellátására, 2011-ben a befektetőkkel közösen így találtak Nagy Tamásra, akivel azóta sikerre vitték a céget.

„A szoftver egyedülálló képessége még, hogy ismeri a terepviszonyokat, amit a tervezésnél figyelembe tud venni: ha például versenybringával megyünk, akkor a betonutak kapnak nagyobb prioritást, akár az út rövidségének a rovására is, míg terepbiciklivel »árkon-bokron« is átvezet minket.”

DOBOX – HIÁNYPÓTLÓ DOKKOLÓ APPLE ESZKÖZÖKHÖZ

Molnár Máté, a DoBox alapítójának első ötlete, ami a jelenlegi termékhez elvezette, egy korábbi – végül sikertelen – startuppal kezdődött, ahol felmerült annak az igénye, hogy iPaden USB-portot használjanak. „Elkezdtem utánajárni a probléma megoldásának, ez adta az alapkoncepciót. Az eredeti elképzelés alapján egy csatlakozókkal ellátott tokot terveztem, amelybe csak bele kellett helyezni az iPadet, hogy használhatóvá váljanak a csatlakozók. Továbbgondolva az ötletet, kitaláltam, hogy ez a technológia más Apple-eszközökhöz is kompatibilis lehet, így végül egy önálló, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is használható ház született, a DoBox.” – fejtette ki.
Ez a hasznos kis szerkezet számtalan csatlakozót kínál MacBookhoz, iPhone-hoz és iPadhez is.

A DoBoxon van micro USB, USB, HDMI és Ethernet csatlakozó, valamint egy analóg hangkimenet is, így pendrive, külső merevlemez, billentyűzet, egér, nyomtató, TV, projektor, monitor vagy hangszóró is köthető rá, ráadásul ezek vezeték nélkül is használhatóak.

A terméknek saját, 32 vagy 64 GB-os tárhelye is van, de ha ez nem lenne elég, akkor micro SD-kártya segítségével van mód a további bővítésére. A dokkolóra nem csak lementhetjük adatainkat, hanem meg is oszthatjuk azokat másokkal, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A belső akkumulátornak köszönhetően bárhová magunkkal vihetjük, és mobiltöltőként is működik. Mivel képes biztonságos wifikapcsolatot létrehozni, használhatjuk wifirouterként is.

SYBRILLO – A LEGNAGYOBB TUDÁSÚ GOPRO-STABILIZÁTOR

A magyarok egy másik hiánypótló terméke a nemzetközi piacon a Sybrillo, amely eredetileg GoPro-stabilizátornak indult, de sokkal több lett belőle. Mankovics Dávid CEO elmondta, hogy az ötlet akkor pattant ki a fejéből, amikor egy amerikai barátja autójából készült videófelvételét nézve, a híres Bellagio Hotelt mindössze egy pillanatra láthatta. Felmerült a kérdés, hogy a vezető miért nem fordította oda a kamerát, de hamar ráeszméltek, hogy a forgalmas utakon erre nincs lehetőség. „Akkor készítsünk egy távirányítót a GoPro-hoz” – kapott a fejéhez Mankovics, és rövid időn belül el is kezdtek dolgozni a fejlesztéseken. Időközben egyre több funkcióval látták el stabilizátort.

„Az állvány 3 tengely mentén képes a mozgást kompenzálni okostelefonos alkalmazás vezérlésével, valós időben, akár 30 méter távolságból, de arra is van lehetőség, hogy a mozdulatokat előre beprogramozzuk. VR-szemüveggel is párosíthatjuk a szerkentyűt, ebben az esetben a kamera mindig arra fog nézni, amerre mi tesszük a szemüveget. A termék legegyedibb tulajdonsága a por- és vízállósága.”

– részletezte az ötletgazda.
Janotyik Éva alapító tag és marketingmenedzser kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi sikeres Kickstarter-kampányuk óta folyamatosan érkeznek az előrendelések. Igyekeznek tartani a kapcsolatot a startup támogatóival, és a visszajelzések alapján az ő igényeikre formálni a terméket. A legközelebbi lépés pedig ez esetben is a sorozatgyártás. „A fejlesztéseket kiszerveztük profi magyarországi partnereknek, és reményeink szerint már nyár végén sikerül kiszállítani a terméket. Akkor az előrendelési árat megszüntetjük, és teljes piaci áron, 409 dollárért fogjuk értékesíteni.” – tette hozzá. A stabilizátor egyelőre csak a honlapon lesz elérhető, a későbbiekben amerikai viszonteladókkal terveznek kapcsolatba lépni, és csak azt követően fogják áthozni Európába is a terméket.

CHAMELEON – AZ OKOSOTTHON-VEZÉRLŐ

Az egyedi elképzelés alapján kifejlesztett Chameleon ötlete 4 évvel ezelőtt született meg, amikor a cég tulajdonosa, Szarvas Péter elkezdett felújítani egy lerobbant családi házat, és informatikusként szeretett volna valamilyen okosmegoldást találni a hagyományos villanyszerelési modell helyett. Körülnézve a piacon azt tapasztalta, hogy az okosotthonokat a gyártók nem a vevőkhöz igazítják, hanem 10 milliós nagyságrendbe mérik, így elkezdett gondolkodni egy olcsóbb megoldáson. Rájött, hogy az árak azért szállnak el, mert a vezetékes rendszerek nagy részét egyenként kell bekábelezni egy központi helyiségbe, ami rendkívül költséges. „Sikerült egy olyan koncepciót kialakítani, ami kifejezetten az ingatlanberuházóknak és azoknak a felhasználóknak szól, akik egy olyan új rendszert szeretnének, ami nem függ semmilyen épületautomatizálási rendszertől, hanem egy általános megoldást tud adni a smarthome-problémákra.” – magyarázta az ötletgazda. Hiszen hogyha ma valaki kiválaszt egy rendszert, és beépíti a házába, akkor azt a rendszert kell használnia a hozzátartozó kapcsolókkal élete végéig. Ezen szerettek volna változtatni a cég alapítói.

„Mi gyakorlatilag egy alapkiépítést adunk, beépítjük az eszközeinket a házba, és képzünk egy új réteget, amihez az épület automatizált rendszereinek vezérlői könnyen kapcsolódni tudnak. Ettől kezdve nem szabtunk gátat a fejlődésnek, mint a smarthome-rendszereknél, hanem egy általános alaprendszert tudunk nyújtani, amit idővel központi modulokkal lehet bővíteni.”

Ezzel a megoldással megelőzhető az a probléma is, hogy egy új ház megépülése után elavuljon például az rendszer, amelyet kezdetben választott magának a lakó, de már a bekábelezésen nem tud változtatni. A Chameleon összefogja a fizikai eszközöket a házban, vezérli a beavatkozókat, mint a fűtést, a világítást, bármilyen szellőzőmotort, befogadja a szenzorok jeleit, és mindezeket átadja egy olyan okosotthon vezérlőrendszernek, amelyeket a piacon ki lehet választani. A felhasználó pedig egy alaprendszer felületén tud kommunikálni a különböző rendszerekkel. Szarvas Péter kérdésünkre elmondta, hogy az első számú célközönségük az ingatlanberuházók, mivel ők nagy mennyiségben tudják terjeszteni ezt a szolgáltatást, és nekik kifejezetten ideális egy olyan megoldás, ami nem kötelezi el őket egyetlen gyártó termékei iránt sem, hiszen nem tudhatják, hogy a vásárló majd milyen rendszert fog használni.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin OKOS JÖVŐ című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

NETSZÍNHÁZ – SZÍNHÁZ ONLINE FELÜLETEKEN

Következő cikk

FELOKOSÍTOTT JÖVŐ