Home»Lifestyle»Sütemények a műtőasztalról

Sütemények a műtőasztalról

0
Shares
Pinterest Google+

A város szívében található ÉdességLabor nem mindennapi cukrászda, ugyanakkor a népszerűségét valószínűleg a hipstervilág lakói értik meg csak igazán. A siker titkáról, a fúziós ételekről, illetve az egyediségre való törekvésről a hely cukrászaival, Szrimácz Dórával, illetve Marjai Beával beszélgettünk.

Elcsépeltnek tűnhet, de néha-néha meg kell állnunk, hogy a korunkat jellemző szemléletekkel foglalkozzunk. Egyesek forradalmuk elemeiként tekintenek a street food éttermekre, a turkálókra, a bakelitlemezekre, illetve még a fidget spinnerre is, hiszen minden, amely ezeknek az ellentéte az unalmas, azaz nem menő. Talán ezt a hullámot lovagolja meg a „modern édesszájúak” vágyait a Jászai Mari tér környékén található ÉdességLabor, amely nem mondható egy szokványos cukrászdának, de még mielőtt kitérnénk a kuktákkal történt beszélgetésre, szenteljünk egy kis időt a műhelyre és annak varázsára.
A Hegedűs Gyula utcában található cuki mellett könnyen elsétálhatunk észrevétlen, hiszen ha csak a perifériás látásunkra hagyatkozunk, akkor inkább tűnik hentesüzemnek vagy szoláriumnak, esetleg kutyakozmetikának. Persze, ehhez nagyon figyelmetlennek kell lennünk, de annyi szent, hogy a kötelező jelzéseken kívül semmi sem „cukrászdás”.
Belépve sem sokat változik a helyzet, ellenben ekkor már feltűnnek a kekszek és a sütemények. Az IKEA háztartási cikkeket és bútorokat áruló üzlet szerelmesei úgy érezhetik magukat, mintha egy, a cég által berendezett „mintaszobában” lennének, a mindösszesen pár tíz négyzetméter összterületű helyen. Minimalista falak, minimalista székek, minimalista díszek, minimalista csillár, minimalista pult – az enteriőrben az egyszerűség dominál. Ez a tendencia általában a sütemények elnevezésére is jellemző (mangó-csoki, mézes sárgabarack és hasonlók), amely kitűnik a sorból az a kifejezetten bizalomgerjesztő, túrós csusza névre hallgató finomság.
Egy kis idő elteltével kezd értelmet nyerni, hogy mitől inkább „labor” ez a hely, és nem cukrászda, hiszen az érdeklődők egy üvegablakon keresztül figyelhetik, ahogyan a tudósok a sütemények tökéletes ízösszeállítása után kutatnak.

21. századi túrós csusza

Az ÉdességLabor „mögött” három fiatal hölgy, Szmirácz Dóra, illetve Marjai Bea és Böbe található. Előbbi kettő egy cukrásziskolában találkoztak, majd több helyen is dolgoztak együtt. Bea először otthon készítette el a finomságokat a barátok és ismerősök számára, majd elindította a Facebook-oldalát, amelyre saját képeit töltötte fel, hiszen fotós iskolát is végzett. Az egyre több megrendelés és a sokadik közös munkahely után, három év megszerezett tapasztalattal belevágtak az ÉdességLaborba.
„Valószínűleg azért, mert egyedi, speciális igényekre szabott dolgokat csinálunk, leginkább megrendelésre. Ez a fő profilunk.” – derül ki Szrimácz Dóra álláspontja arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a cukrászdáktól, kávézóktól, éttermektől hemzsegő Pozsonyi út és környékén miképp sikerült ekkora hírnévre szert tenniük. A szakembertől megtudtuk azt is, hogy általában a pultban öt-hatféle sütemény, illetve egy-kétféle keksz és brownie található. Első hallásra ez az alacsony szám sokakból csalódottságot válthat ki, viszont leszögezik, hogy egy finomságot csak egy hónapig tartanak az üzletben. „Amióta megnyitottunk, több száz süteményünk cserélődött. Ugyanakkor, természetesen a boltban már nem elérhető édességek továbbra is rendelhetőek”. Ez alól egyedül a már említett túrós csusza számít kivételnek, amelyet próbáltak ugyan leváltani, de a vásárlók nehezményezése ezt a döntést felülírta. A különleges, szalonnát is tartalmazó étel, így immáron két éve szorít magának helyet a kínálatukban.

Fúziós lázongás?

A gasztroforradalom, amely végigsöpör a modern társadalmakon, egészen furcsa ízösszeállításokat eredményez. A cukrászda túrós csuszájából kiindulva, az ÉdességLabornál sem más a helyzet: „Minden süteményt közösen szoktunk kitalálni, amelyek egy asszociációs láncolat eredményei.” – mondta el Szrimácz Dóra. A cukrász hangsúlyozta, hogy az egyediség kiemelten fontos: volt már chilis, sós-csokoládés, illetve bacon-karamellás süteményük is. „Mindig teszünk egy csavart abba, amit elkészítünk”.
Ugyanakkor a konzervatív édességkedvelők számára lehet, hogy ezek az ételek nem kielégítőek. Megkérdeztük a szakembert, hogy a fogyasztók miképpen állnak az ÉdességLabor termékkínálatához: „Valószínűleg, akik régóta hozzánk járnak, már megszokhatták a süteményeinket, sőt sokan várják is az újdonságokat, illetve akadnak olyanok is, akik szisztematikusan végigeszik a felhozatalt”.

Többrészes csészék
Az ÉdességLabor egyik, nem a süteményekhez fűződő érdekessége, hogy a kávés bögréi „két részből” állnak. Ugyanis a csészék úgy vannak kialakítva, hogy az aljukból kiáll egy pár centiméter hosszúságú henger, amely pont beleilleszkedik, a hozzájuk tartozó alátétek közepén található lyukakba, ezzel megakadályozva a figyelmetlenségből fakadó kilögybölést. Mindazonáltal, ezen tárgyak fogantyúja is elüt az ismerttől: a bögrék oldalán egy másik, pár centiméterrel hosszabb henger található. Ez a megoldás valószínűleg nem lesz a zsírosodásra hajlamos bőrű személyek kedvence, mert száraz tenyérrel is kihívás lehet a tárgyak használata. „Mindenkinek nagyon tetszenek ezek a bögrék. Szeretjük az olyan egyedi dolgokat, amelyek más helyen nem fedezhetőek fel – ez a süteményeinkre is igaz.
A berendezési tárgyaknál, használati eszközöknél is próbálunk arra törekedni, hogy mások legyünk.” – mondta el a bögrékkel kapcsolatban Marjai Bea. Az ügyvezetőtől megkérdeztük azt is, hogy ezeket a tárgyakat forgalmazzák-e, mire azt felelte: „Sokan megkérdezték már, hogy meg lehet-e őket venni. Arra gondoltunk, hogy valamilyen módon, a karácsonyi szezon környékén– például mikulás csomag formájában – bevonjuk a kínálatunkba.”

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin SZÍVÜZLETEK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

 

Előző cikk

Műkincspiaci fellendülés a stabilitás jegyében

Következő cikk

Labdarúgás újragondolva – Terítéken a Teqball-sztori