Home»Online»Az nevet, aki utoljára nevet – A Facebook betett nekik, a Bitcoin viszont sikerükre vált

Az nevet, aki utoljára nevet – A Facebook betett nekik, a Bitcoin viszont sikerükre vált

0
Shares
Pinterest Google+

Ki ne ismerné a Winklevoss fivérek történetét, akikkel Mark Zuckerberg, a közösségi média óriásának szülőatyja csúnyán elbánt azzal, hogy lenyúlta az ötletüket. Most azonban Fortuna asszony megfogta a testvérpár kezét, befektettek a Bitcoinba, így ők az elsők, akik milliárdossá váltak a kriptovalutának köszönhetően.

Cameron és Tyler Winklevoss a Harvardra jártak Zuckerberggel együtt, onnan a közös ismeretség. Habár valószínűleg ezt már bánják, még így is komoly pénzösszegre tudtak szert tenni, a szellemi tulajdonjogról kötött peren kívüli megállapodásnak köszönhetően 65 millió dollárt tettek zsebre. Ebből az összegből 2013-ban 11 millió dollárt fektettek be az akkor még ismeretlen digitális valutába, amely akkortájt csak 120 dollárt ért. Ez a kripotpénz nem más volt, mint a Bitcoin, amelynek egységnyi ára több mint 10.000 dollár, sőt a napokban értéke egyszer még a 11.000 dollárt is túllépte. Ez azt jelenti, hogy a Winklevoss testvérek az első Bitcoin-milliárdosok. Érdekesség, hogy csak néhány olyan korai befektető van, aki dollármilliókat ölt a kriptovalutába, az egyik ilyen a titokzatos feltaláló Satoshi Nakamoto, akiről a közelmúltban többen határozottan azt állították, hogy valójában a Tesla, a PayPal, a Hyperloop és a SpaceX vezére, Elon Musk (lásd keretes írásunk).

Még ez is?
Hivatalosan Satoshi Nakamoto a Bitcoin feltalálója, viszont valójában nem tudni, hogy ki ő, ugyanis soha nem fedte fel személyazonosságát, senki nem ismerte, eldobható e-mail-címekkel kommunikált a deep weben, és utoljára akkor adott magáról életjelet, amikor 2011-ben bejelentette: nem foglalkozik tovább találmányával.
Egy egykori SpaceX-gyakornok, Sahil Gupta, aki szoftvermérnökként tevékenykedett a vállalkozásnál, azt állítja, hogy Satoshi valójában egykori munkaadója, Elon Musk – írta meg az Entrepreneur. Bizonyítéka ugyan nincsen, viszont meggondolandó érveket tud felsorakoztatni: a 2008-as Bitcoin-tanulmányt olyasvalakinek kellett írnia, aki nagyon jól ért a gazdasághoz, az adatvédelemhez, a kódja C++ programnyelven lett írva – és aki mesterien ért ehhez is, az Elon Musk. Ráadásul Musk egy autodidakta matekzseni, aki számos dolog feltalálásáért felelős, ráadásul egy korábbi Twitter-bejegyzésében arra utalt, hogy köze lehet a Bitcoinhoz. Ha ez nem lenne elég, a Satoshi Nakamoto név, a „So a man took a shit” anagrammája, amely játékosság jellemző korunk egyik legnagyobb gazdasági zsenijére. Elon Muskhoz természetesen eljutott a „vád”, de tagadta, hogy köze lenne a találmányhoz.

Tőzsde is járt hozzá

A történet nem ennyire egyszerű, ugyanis Winklevossék nemcsak befektettek, hanem tőzsdét is alapítottak – olvasható a minner.hu-n. A vásárlás után, amikor a Bitcoin árfolyama 1000 dolláron állt, nem csak profitáltak az emelkedésből, hanem elindították a gemini.com kiépítését, amit 2015-ben véglegesítettek. Ugyanakkor egy Bitcoin-alapú befektetési alapot (EFT) is létrehoztak WinkDex néven. Megszerezték az Egyesült Államokban azokat az engedélyeket, amelyek a legális működéshez kellettek, így a tranzakciós és átváltási költésekből megkezdődött a gyarapodásuk. Csak a már említett EFT-ben 192 millió dollár értékű vagyon halmozódott fel, illetve 16.720 Bitcoin. Arról nincsenek információk, hogy mennyivel növelték Bitcoin-portfóliójukat, az azonban bizonyos, hogy az összmennyiség 1%-a az ő kezükben van.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin UTÓDOK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Loffice – Az első hazai coworking iroda a Klementz testvérek sikersztorija lett

Következő cikk

SMART 2018: Együtt lehetnek sikeresek a régió nagyvárosai a startup piacon