Home»Online»Bitcoin, Microcoin és kriptovaluta – érdekességek a világból

Bitcoin, Microcoin és kriptovaluta – érdekességek a világból

0
Shares
Pinterest Google+

Számos előadást tartottak az év első néhány hetében, amely a Bitcoin, a blockchain, a kriptovaluta és az ICO rendszereit járta körül. A résztvevők között szép számmal akadtak befektetők és befektetni vágyók, informatikusok és fintechszereplők, de laikus érdeklődők is, akik csak szerettek volna több ismeretet és tudást szerezni a témában. Mindez egyértelműen jelzi, a virtuális fizetőeszközök és a pénzmozgás, valamint a jogi státuszú pénzügyi szereplők nélküli fizetési világ elérte a közérdeklődést, mindenki szeretne egy szeletet a kriptovaluta világából. Az alábbiakban összegeztük a kriptovaluták 2018-as legfontosabb fejleményeit.

A valóságban a bitcoin sokkal kevésbé definiálható pénzügyi folyamatokon megy keresztül. Az USA-dollárba átszámított fizetőeszköz hol szárnyal (értéke átlépi a 10 ezer dolláros álomhatárt), hol esni kezd, amire a szakértők és a szkeptikusok egyszerre kezdik rázni az öklüket és bizonygatni, hogy a fizetőeszköz körüli hype valójában egy veszélyes lufi, ami előbb-utóbb ki fog durranni.

ESIK, LEJT. DE MIÉRT?

Február 1-jén többek között a Portfolio.hu adott hírt róla, hogy a kriptopénz nagyot esett, mert a kriptotőzsdén felügyeleti nyomozás zajlik. Ám már ezt megelőzően, az év első hónapjának összesítésében is látszott, a bitcoin mélyponton van, a Portfolio.hu szerint négy éve nem volt ilyen rossz hónapja a virtuális fizetőeszköznek. A dolog hátterében az amerikai határidős és nyersanyagkereskedési piac szabályozója (CFTC) december 6-án indított vizsgálata áll, mely a Bitfinex és a Tether kriptotőzsdét vizsgálja. A theter többnyire arra szolgál, hogy más kriptopénzeket vásároljanak meg belőle, és amely minden egyes kibocsájtott kriptopénz mögé egy amerikai dollárt rendel, hogy biztosítsa a valuta stabilitását és átválthatóságát. A hatóságok pedig éppen arra kíváncsiak, vajon rendelkezésre áll a biztosításként felhalmozott 2,3 milliárd dollár, amely a piacra kibocsájtott theter fedezetét jelentheti.

A bitcoin ugyan szélsőséges esetben akár több százalékos zuhanásra is képes (ez történt például február első napján, amikor 7%-ot esett), ugyanakkor – ahogy a Portfolio.hu is kitér rá, és ahogyan azt a Business Class Magazin hasábjain is megírtuk már több ízben – a jelenleg 9 ezer dollár feletti árfolyamindex alig egy éve még 1000 dollár körül mozogott, így a kimagasló emelkedés után némi árfolyammozgás – még ha szélsőségesnek vagy soknak tűnhet is – teljesen normálisnak mondható.

A bitcion körül egyébként folyamatosan áramlanak az információk, így cikkünk hosszúra nyúlt bevezetője után most a legizgalmasabbakról kínálunk egy rövid összefoglalót.

A FACEBOOK KIŰZI A BITCOINT

Megtiltja a kriptovalutával kapcsolatos hirdetések közzétételét a Facebook. A legnagyobb közösségi portál új stratégiájának és üzletpolitikájának részeként döntött a virtuális fizetőeszköz korlátozásáról, közleményükben úgy fogalmaznak, hirdetéseiknek biztonságosnak kell lenniük, a megtévesztésnek és a félrevezető reklámoknak nincs helyük a Facebookon. Ezért 2018-tól megtiltják a bitcoin vagy más kriptovaluták hirdetéseit, még azoknak a szolgáltatóknak is, akik egyébként tisztességesen működnek. Az elképzelés alapját a Facebook megtévesztő hírekkel szembeni fellépése ösztönzi, ez alapján bizonyos pénzügyi termékek és szolgáltatások is értelmezhetők megtévesztőnek vagy félrevezetőnek ezt pedig – ahogy előző lapszámunkban is megírtuk – szűrni és tiltani kell a vállalat álláspontja és új szerződési feltételei alapján. A közlemény szerint a cég azt szeretné, hogy „az emberek nyugodtan, a becsapás félelme nélkül fedezzenek fel új termékeket és szolgáltatásokat, gyűjtsenek róluk ismereteket a Facebookon”. A stratégia végrehajtásának minden platformjukon érvényt szereznek, beleértve a Facebookot, az Audience Network hirdetési szolgáltatást és az Instagramot is.

BITCOINÉRT VETT FOCISTÁT A KLUB

Nem mindennapi adásvételt bonyolított egy amatőr török futballcsapat: bitcoinnal vásárolt magának játékost az egyesületbe. A csapat elnöke, Haldun Sehit elmondta: 2000 török lírát, valamint további 2000 lírának megfelelő összegű bitocint fizettek új játékosuknak, Omer Faruk Kiroglunak. A csapat egyébként egy regionális amatőr bajnokság első osztályában szerepel. A klubvezető szerint a különös megállapodástól a játékos eredményessége mellett ismertségre is számítanak. Ahogy fogalmazott: a bitcoin segítségével talán még a bajnoki címet is megnyerik.

BITCOIN-ATM LÉTESÜLT A HATÁR MENTÉN 

Még 2017 év végén kaptuk azt a sajtóhírt, amely szerint forint és euro bankjegyek befogadására és kiadására is alkalmas bitcoin-ATM-et avattak fel az osztrák és a szlovák határ tőszomszédságában, Mosonmagyaróvár belvárosában. A MrCoin online bitcoinkereskedő brandjét erősítő készüléket a Shinrai Kft. üzemelteti, és a bankfüggetlen számlavezetési és egyéb virtuális pénzügyi szolgáltatásokat kínáló VirPay néhány hónapja felavatott kirendeltségében találhatják meg az érdeklődők. Ezáltal ez az első olyan bitcoin-ATM a világon, mely egy szolgáltatói fiókban került kihelyezésre.

A Shinrai Kft. által indított MrCoin.eu-n már évekkel ezelőtt megnyílt a lehetőség a bitcoin adásvételére. Az itt felhalmozódott tapasztalatok birtokában állították üzembe 2014-ben a budapesti Anker kocsmában az első bitcoin-ATM-jüket, melyen azóta már tízezernél is több tranzakciót bonyolítottak. A fővárosi sikerek után remek alkalomnak ígérkezett az osztrák és szlovák határ közelében, Mosonmagyaróváron (melyet a határ túloldalán élők Wieselburgnak, illetve Stari Gradnak ismernek), egy szakmailag is releváns közegben, a VirPay online pénzforgalmi szolgáltató első fiókjában kihelyezni egy újabb bitcoin-ATM-et.

Ráadásul ez a készülék messze többet tud budapesti társánál: ez a General Bytes által gyártott modell forint mellett eurót is képes befogadni, illetve kiadni, és bitcoin vétele és eladása mellett a későbbiekben Ethereum, Bitcoin Cash és Litecoin váltására is alkalmas lesz. Természetesen tört egységekben is, a jelenlegi egy egységre jutó árfolyamnál kisebb összeggel is lebonyolítható adásvétel az automatánál, csak a minimum vásárlási limitre kell tekintettel lenni, ami 5000 Ft. A londoni székhelyű, de Magyarországra is szolgáltató társaság online és telefonos ügyfélszolgálattal áll rendelkezésre, ha az ATM használata közben bármilyen kérdés felmerülne.

A Shinrai Kft. a kriptopénzek váltását lehetővé tevő londoni székhelyű gazdasági társaság, a MrCoin Ltd. szolgáltatásait teszi elérhetővé Magyarországon. A cég már több mint tízezer sikeres tranzakciót bonyolított budapesti bitcoinautomatáján keresztül.

Forrás: BCM, Index, MTI, Portfolio.hu

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÉBEDŐ ERŐ című lapszámában! 
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Az Apple odavert az órapiacnak: a Watch eladásai lekörözik a svájci cégeket

Következő cikk

GreenGo – Oszd meg és uralkodj a klímán!