Home»Cross»Festményből is lehet kriptovalutát létrehozni

Festményből is lehet kriptovalutát létrehozni

3
Shares
Pinterest Google+

Innovatív Termék díjjal jutalmazták a hazai fejlesztésű BlockBent Szingapúrban, a CryptoCurrency Expón, ahol többek között olyan nagyágyúk is képviseltették magukat, mint a Ripple. A társaságnak két különlegessége is van: a rendszer által korlátlan számú kriptovalutát lehet létrehozni, továbbá a társaság eszközei mögött aranyletét áll.

„A BlockStock egy speciális keverék: úgy lehet rá tekinteni, mint egy valós háttérrel rendelkező kriptovalutára, viszont emellett rendkívül nagy a növekedési potenciálja. A BlockStock továbbá a BlockBen platform motorja, amelyhez kötött smart contract (az „okos szerződés” egy számítógépes protokoll, amely az előre meghatározott feltételek megléte esetén a szerződést automatikusan teljesíti – a szerk.) részt vesz minden létrejövő tranzakció végrehajtásában, amely munkájáért jutalékban részesedik” – nyilatkozta lapunknak Krocsek Attila, a társalapító, a Head of Development. A BlockBent továbbá úgy kell elképzelni, mint egy „Enterprise Ethereumot”: a közös pont az, hogy mindkét rendszer alkalmas arra, hogy korlátlan számú új kriptovalutát lehessen létrehozni és forgalmazni rajta. A BlockBen egy olyan rendszer, amely technológiailag és üzletileg is nagyobb szabadságot ad az új kriptovaluták kibocsátóinak kezébe.

„Ez egy technikai lehetőség, természetesen hasznos és érdekes kriptovaluták létrehozása a célunk, és esélyes, hogy ezekből nem lesz több ezer. Viszont érdemes megérteni, hogy a platformunk egy nagyvállalati környezetre kialakított rendszer, amelynek értéke számos más szempont mellett a gyorsaság. Így mivel mi a privilegizált blockchainünkben (a „blokklánc” egy decentralizált hálózat, amely az okos szerződések biztonságáért, megszeghetetlenségéért felel – a szerk.) kihagyjuk a bányászási folyamatot, elegendő pusztán a tranzakció jóváhagyásával foglalkozni, ezzel maximálva az átutalások sebességét. Viszont mivel a BlockStock validál, és ezért részesül a tranzakciós bevételekből, tekinthető bányászati eszköznek, viszont a BlockStock tulajdonosát nem terheli sem hardveres, sem üzemeltetési oldalról a bányászat, mégis termelhet neki a kriptovaluta. Átfogjuk a kibocsátás teljes folyamatát a termékfejlesztés és a jogi struktúra kialakításától a technológiai implementáción át az értékesítés segítéséig. Mindezt szabályozott közegben végezzük észt pénzügyi engedéllyel, tehát a lehető legnagyobb biztonságot nyújtjuk, amit jelenleg az Európai Unióban el lehet érni” – szögezte le Krocsek.

A platformjukon keresztül létrejövő számtalan kriptovalutát a rendszer használói elküldhetik egymásnak, mint bármilyen más online pénztárca esetében. A blockchain jellegzetessége és biztonságának egyik alapja, hogy ezeket a tranzakciókat bizonyos módszertan alapján ellenőrzi és jóváhagyja egy harmadik entitás: a BlockBen esetében ez a BlockStockhoz kötött smart contract. Tehát elengedhetetlen a szerepe a rendszer működéséhez, és ezért a munkájáért a BlockStock részesedik minden, a platformon megtörtént tranzakcióból, amelyet arányosan írnak jóvá és tartanak nyilván.

„Megvan a keretrendszerünk ahhoz, hogy olyan dolgokat is képesek legyünk tokenizálni, amelyek mögött az üzleti modellen túl valamilyen valós dolog is áll. Például akár egy festményből is lehet kriptovalutát létrehozni: fel lehet osztani egymillió részre, és így nem egyvalaki birtokolhatja, akinek van 10 millió eurója, hanem sokan részesedhetnek belőle, akiknek van 10 eurójuk. De bármilyen, piaci értékkel rendelkező vagy csak üzleti logikával a háttérben működő kriptovaluta létrehozható a mi rendszerünkön keresztül. Természetesen előfordulhat, hogy bonyolultabb termékek mögé más szabályozott elemeket is be kell építeni, hogy teljesen legálisan kerülhessenek a piacra” – tette hozzá a szakember.

Fénylik

Alapvetően kétféle kriptovaluta létezik: a utility token (amely mögött csak üzleti logika van) és az asset vagy security token (amely mögött az üzleti logikán túl valamilyen, a szabadpiacon értéket képviselő eszköz is van). A BlockStock ez utóbbi csoportba tartozik, hiszen aranyletét van mögötte.

„Sokan mondják, hogy ez az év az asset based tokenek éve, rengeteg lehetőséget rejt magában, ha egy valós értéket képviselő dologból – ami lehet bármi: részvény, festmény, arany vagy ingatlan – kriptovalutát hozunk létre, és ezzel technológiai értelemben is megteremtjük a határtalanságát, hirtelen globálisan is elérhető lesz, és sokkal szélesebb kör tud hozzáférni, akár fizetőeszközként használni, mint előtte. Azért tartjuk jó választásnak a BlockStock mögé aranyat tenni, mert a nemesfém tradicionálisan jó inflációtűrő és értékmegőrző eszköz. Mondok egy példát: ugyanannyi gramm aranyba kerül ma egy Ford Mustang, mint száz évvel ezelőtt egy Ford T-modell. Az elmúlt időszakban az inflációs hatások erősödtek, és vélhetőleg ez a trend folytatódni is fog. Emellett gazdasági krízis esetén az arany menekülőeszközként funkcionál, és hihetetlenül likvid, szóval az emberiség tudatában ősidők óta különleges helyet foglal el, tehát ezért döntöttünk mellette” – magyarázta a társalapító.

A BlockBennek van egy másik coinja is, a BlockNote, amely egy százszázalékos aranyletéttel rendelkező kriptovaluta. Elsősorban fizetőeszköznek szánták, az online kereskedelemben a véleményük szerint erős szerepe lehet, de emellett egy nagyon jó aranymegtakarítási forma is. Ha valaki aranyban kívánja tartani a pénzét, annak egy kényelmes és nagyon költséghatékony megoldást tud nyújtani a fizikai vásárlással szemben. „Jelenleg ezek a kriptovalutáink vannak a polcon, de több új projekt van előkészítés alatt. Fontosnak tartjuk, hogy értéket teremtsünk, és jó koncepciókat valósítsunk meg, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy válogathatunk a megkeresések között” – mondta Krocsek Attila.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin SVINDLEREK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Neten támadó sorozatok

Következő cikk

Minden beruházás mérhető, és minden ráfordítás termelhet értéket – A ROI módszertanról