Home»Insider»Irodaházak a munkavállalók jóllétére tervezve: Futureal

Irodaházak a munkavállalók jóllétére tervezve: Futureal

1
Shares
Pinterest Google+

Manapság egy irodaháznak sokkal többet kell nyújtania annál, minthogy könnyen megközelíthető helyen legyen, kényelmes irodákat alakítsanak ki bennük megfelelő számú munkaállomással, és esetleg egy minőségibb büfével. A Futureal-csoport egy fogadással egybekötött eseményen mutatta be azokat a trendfordító megoldásokat, amelyek a jövő irodaépületeit meghatározzák. 

Középpontban a dolgozói egészség és komfort 

Egy ember élete során kb. 100.000 órát tölt el a munkahelyén. Az irodaházaknál – a praktikum és a dizájn mellett – már fontos szempont a fenntarthatóság, valamint a minél optimálisabb környezet biztosítása az ott dolgozók számára, hogy ne csak kötelező időt töltsenek el a falak között, de jól is érezzék magukat az épületben, sőt, lehetőleg minél kedvezőbb lehetőségeket nyújtsanak a munkavállalók egészségének megőrzésére. A cél az elégedett dolgozó, aki egészséges, komfortosan érzi magát, hatékonyabb. Nem nehéz belátni, hogy a megfelelő munkakörnyezettel jelentősen növelhető a munkahelyi teljesítmény.

A washingtoni székhelyű International WELL Building Institute nemzetközi WELL Building Standard (WELL) minősítése az épületek emberi szervezetre, egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli hét szempont – a levegőellátás, a víz, az egészséges táplálkozás lehetősége, a természetes fény, a testmozgás, a kényelem és a szellemi frissesség – alapján. A WELL-minősítés célja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek, a környezetvédelem mellett, az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak.

Jelenleg világszerte 34 irodaépület rendelkezik WELL-előminősítéssel. Ezek közül, első európai fejlesztőként, a Futureal-csoport egyszerre három projektje is WELL Building Platina előminősítést szerezett. A vállalat fejlesztései közül a budapesti Váci úti irodafolyosón épülő Advance Tower, az Etele tér és a kelenföldi pályaudvar mellett, az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakasza közelében megvalósuló Budapest ONE, illetve a Corvin Sétányon fejlesztett Corvin Technology & Science Park (Corvin 5) irodakomplexumok szerepelnek a Platina előminősítési listán.

„A Futureal-csoport elkötelezte magát, hogy az összes jövőbeni irodaépület-fejlesztését a WELL irányelvei szerint valósítja meg, hiszen a környezettudatosság részeként az épülethasználók egészségét az egyik legfontosabb tényezőnek kell tekinteni a tervezés során.” – mondta el Tatár Tibor, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója.

A WELL előminősítési rendszerében jelenleg 9 európai irodaprojekt szerepel: 4 lengyel, 1-1 francia és svéd mellett a Futureal-csoport 3 magyarországi fejlesztése. A listán emellett Kína 20, Ausztrália 4, illetve Kanada 1 irodával van jelen. WELL-minősítést világszerte 56 irodaépület kapott már: USA 25, Kanada 8, Ausztrália és Kína 5-5, az Egyesült Királyság 4, Franciaország 3, Mexikó 2, illetve Brazília, Japán, Spanyolország és Írország 1-1 irodaháza. Közülük csupán három – két egyesült államokbeli és egy kínai – fejlesztés érdemelte ki a legmagasabb, Platina szintet.

Mitől lesz WELL egy irodaház?

A WELL építési szabvány szempontrendszerében újszerű megközelítésekkel is találkozhatunk, hiszen külön figyelmet szentelnek az olyan emberi egészséget befolyásoló tényezőknek, mint a levegő, a víz, a táplálkozás, a fény, a fitnesz, a komfort és a lélek.

„A Futureal-csoport WELL Building Platina előminősítést szerzett irodaházaiban többek közt az átlagosnál jobb minőségű levegő; szigorú előírások szerint kivitelezett légtechnikai rendszer; a WELL követelményeinek megfelelő, még magasabb minőségű, rendszeresen ellenőrzött ivóvíz; a hazainál sokkal szigorúbb, nemzetközi szabványoknak megfelelő teljes körű akadálymentesség; egészségesebb táplálkozási lehetőségek; a rendszeres mozgás lehetősége; illetve a művészetek és a természet megjelenése várja majd a dolgozókat, hogy mentális és fizikai állapotuk frissen tartásával hatékonyabban végezhessék napi munkájukat.” – mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÉBEDŐ ERŐ című lapszámában! 
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Zöldülünk és gyártunk - Virágzik a hazai akkugyártás

Következő cikk

V30 csúcstelefonnal és OLED-kijelzőivel hódít az LG