Home»Gasztro»Palackba zárt Balatonic

Palackba zárt Balatonic

1
Shares
Pinterest Google+

Többévnyi felkészülés és kísérletezést követően Sebestyén Norbertnek és csapatának sikerült megalkotnia a Balatonikot. A tulajdonossal beszélgettünk a magyar tonik útjáról és jövőjéről.

Miért pont tonik? A koktélrajongó tulajdonos kedvenc alapanyaga? 

Nagy gintonik rajongók vagyunk, elképesztő változatos és izgalmas koktélok születhetnek egy hozzáértő és kreatív bártender keverésében. Régen megfogott minket ez a koktélkultúra, és őszintén szólva először magunk is ginben gondolkodtunk. Aztán sok-sok hazai és külföldi mixerkülönlegesség kóstolása után arra jutottunk, hogy bizony hiányzik egy olyan tonik a kínálatból, amely semmilyen irányba nem viszi az alapitalt, hanem egyszerűen felerősíti annak saját ízjegyeit.

Egy olyan tonik, amely a könnyed nyári esték, az igényes baráti összejövetelek és a színvonalas éjszakai bárélet valódi ikonjává képes válni a maga nemes tisztaságával.

Ez a gondolat aztán elhatározássá formálódott, és kezdetét vette a felfedezőutunk – egy felfedezőút, mely tele volt kutatással, receptúrák egész hadának kipróbálásával és tudományos jellegű kóstolásokkal.  Többévnyi lelkiismeretes felkészülést és kísérletezést követően végre kijelenthetjük: sikerült megalkotni azt a receptúrát, amelyet az utazásunk elején megálmodtunk. Palackba zártuk a Balatonicot!

Honnan az elnevezés?

A magyar tenger miliőjének tagadhatatlanul van egy egyedi, varázslatos hangulata: ebben az életérzésben, a Balatonparton üldögélve – és természetesen koktélt szürcsölgetve – született meg bennünk a kimagaslóan tiszta tonik gondolata. A sors úgy hozta, hogy ezután a kiváló szakmai partnereink és a gyártás is mind-mind a Balatonhoz kötődnek: így nem is lehetett kérdés, hogy az italunk neve hazánk egyik legszebb, leginspirálóbb helye előtt tisztelegjen.

Hogyan kezdett bele a projektbe? Honnan szerezte meg a tudást, hogyan kell tonikot készíteni?

Egyrészt a kóstolók során rengeteg információhoz jutottunk a mixerek révén, de amikor belefogtunk és felkerestük azokat a szakembereket, akik hozzájárultak ahhoz az eredményhez, amelyet ma a kezünkben tarthatunk, rengeteg készséges segítséget kaptunk, mondhatni képeztek minket. 

Milyen kihívásokkal kellett szembenézni? Mik voltak a nehézségek a vállalkozás elindításában?

A legnagyobb kihívást az ízvilág eltalálása jelentette. Nem adtuk lejjebb annál, mint ami a fejünkben élt, ami megfogalmazódott bennünk az évek alatt, amíg gintonik rajongókként a kóstolókra jártunk. Mondhatni, addig nem nyugodtunk, amíg nem éreztük, nem ízleltük azt a poharunkban, amire bátran mondjuk, hogy azt a prémium minőséget képviseli, amelyet a hozzánk hasonló gintonik kedvelőknek szeretnénk nyújtani. 

Honnan szerzik be az alapanyagokat? 

Az utunk során mindig a tökéletest hajszoljuk, nincs ez másképp az alapanyagokkal sem, melyek közül az egyik legfontosabb a tonik „lelke”, vagyis a kinin, mely esetében hosszas keresés eredménye egy olyan európai manufaktúra megtalálása, mely maga is igen komoly kutatómunkával keresi és találja meg a legtisztább kínafa forrásokat. Itt is első a minőség.

Hogyan készül? Adnának valami „betekintést” a folyamatba?

Minden az arányokon múlik. Ha ezeket jól eltaláljuk és megalkotunk egy receptet, akkor az azt követő munkafolyamatok jórészt rutinfeladatnak tekinthetőek. De idáig hosszú út vezet, rengeteg finomhangolással, ginnel vagy egyéb párlatokkal való összekóstolással, kísérletezéssel. Majd ezután a gyártás során sem dőlhetünk hátra, rengeteg múlik például a megfelelő szénsavasításon – csak hogy egyet említsek a sok közül.

Mitől függ a minőség? 

A megfelelő alapanyagokon, a jó minőségű vízen, az alkotóelemek helyes arányának megtalálásán, a gyártástechnológián és még sorolhatnám. 

Hogyan kell eltalálni az arányokat? 

Fontos egy jó kiinduló alaprecept, majd rengeteg, rengeteg tesztelés.

Mitől különleges a Balatonic?

Mentes az extra aromáktól és illatanyagoktól. Különleges tisztaságú tonik, ami semmilyen irányba nem viszi az alapital ízjegyeit, hanem felerősíti azokat. Tökéletes kiegészítője a gineknek, vermoutoknak vagy bármilyen olyan párlatnak, melynek „jól áll” a tonik. 

Milyen ízesítésű termékek vannak?

Egyelőre két termék van, a Balatonic és a Balatonic Bar Edition. Az előbbi egy leheletnyit citrusosabb ízvilág. Az a tapasztalat, hogy önálló üdítőként jobban kedvelik, mint a Bar Editiont; utóbbi viszont a mixerek nagy kedvence. A Bar Edition egy nyersebb, karakteresebb forma, ami igazi ínyenc koktélösszetevő. De rejtegetünk még meglepetéseket, most is komoly energiával dolgozunk két-három újabb tonik piacra dobásán: az egyik egy virágosabb tonik a nyári estékre, a másik egy erősebb, még inkább kininhangsúlyú termék; míg a harmadikkal a cukorra érzékenyebb fogyasztóinkra is szeretnénk gondolni, hogy ők is kompromisszummentesen élvezhessek a tonik- és gintonik fogyasztást.

Milyen típusú ginnel ajánlják? 

Bármilyen ginnel. A lényege a különlegessége, minden ginnek gyönyörűen kibontakoztatja saját karakterét. Nem tolódik túl édes vagy keserű irányba a zamata, hanem a gin valódi fűszerezése kap teret. A többi pedig ízlés dolga. Valaki a virágos, más a gyümölcsös vagy épp a fűszeresebb jegyeket részesíti előnyben. A Balatonic ezeknek ad teret és a lehetőséget, hogy a fogyasztó saját ízlés- és fantáziavilága szerint bolondítsa tovább kiegészítőkkel. Bátran lehet kísérletezni gyümölcsökkel, fűszerekkel, friss alapanyagokkal, melyekért mi is odavagyunk.

Hol lehet beszerezni? 

Néhány budapesti delikates üzletben már elérhető, de napról napra bővül partnereink palettája. A hivatalos webshopunkból viszont, a gintonik.hu-ról bármikor bárhova rendelhető. 

Milyenek a visszajelzések?

Legnagyobb örömünkre hihetetlenül pozitív a fogadtatás. Sokan meglepődnek az első kóstolás alkalmával, hiszen számítanak a megszokott markáns édes-keserű ízre, a Balatonic viszont egy különleges tisztaságú, ún. spirit-forward tonik. 

Mik a hosszú távú tervek? Nemzetközi terjeszkedés?

Minden elképzelhető. Termékekben is bővülni fogunk, nagyon sok ötletünk van és igen, szívesen megmutatnánk magunkat nemzetközi vonulatban.

A Balatonicnak ott a helye a legkiválóbb tonikok mellett, úgyhogy nincs megállás.  

Kinek az ötletei voltak a letisztult címkék? 

Társammal mindketten benne vagyunk, szerettünk volna egy játékos, de letisztultságot is tükröző designt, amelyben benne van a Balaton. Ezek voltak az irányelvek, a többi pedig a kiemelkedően kreatív grafikusunk munkáját dicséri. 

Az interjú eredetileg a Business Class Magazin 2021/4. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

Nem verdict, hogy egy szivárványcsalád csak külföldön lehet boldog

Következő cikk

Amire érdemes figyelni: Grand Seiko