Home»Lifestyle»Trendek és irányzatok 2020-ra

Trendek és irányzatok 2020-ra

13
Shares
Pinterest Google+

Bár még csak most mutatta meg valódi arcát az idei ősz, a divatvilág már a következő szezon öltözködési szokásainak lázában ég. A 2020-as tavaszi ready-to-wear kollekciók debütáltak New York, London, Milánó és Párizs kifutóin, a kirobbanó színek, az izgalmas minták, az elképesztő textíliák és a mesés kiegészítők teljesen elvarázsolták a fashionistákat. A rangos divatesemények bőséges kínálatából összegyűjtöttük a legérdekesebb és legmenőbb irányzatokat, hogy a téli gardróbfrissítés után pazar ruhatárral vághassunk neki az új esztendőnek.

Azok az ikonikus Versace-vonalak

Vannak ruhák, amelyeket soha nem felejtünk el. Akár a magas művészi színvonalú kivitelezésük, akár a viselőik ellenállhatatlan kisugárzása miatt, vagy mert páratlan esztétikai élményt nyújtanak. Jennifer Lopez a 2000-es Grammy-gálán valósággal sokkolta a nagyvilágot egy mélyen dekoltált, zöld kreációban, amely a 2020-as tavaszi Versace kollekció fő inspirációját adta. Dzsungelminták, merész vonalvezetések és elképesztő színek a Milan Fashion Week kifutóján.

Íme, az ikonikus Versace kreáció, amelyet a 2000-es Grammy-gálán viselt Jennifer Lopez. Nem csalás, nem ámítás, a szettje mindössze egy aprócska fehérneműből és a köldöke alatt összetűzött, dzsungelmintás textíliából állt. A meglepően merész és igencsak sokat mutató ruha valósággal felrobbantotta a világsajtót, napokig cikkeztek róla. Nem kérdés, hogy ez a megosztó sziluett egy szempillantás alatt bevonult a divattörténet emblematikus ruhái közé. Hála a tervezőnek, Donatella Versacénak az ötletért és a kivitelezésért, na meg persze J. Lo is köszönetet érdemel, amiért tudta viselni ezt a különleges dresszt.

Ki gondolta volna, hogy a Milan Fashion Week legnagyobb médiaszenzációjával ismét a Versace-ház fog előrukkolni? Legutóbb Gianni Versace halálának 20. évfordulóján volt ekkora őrület a divathéten, amikor a tragikusan elhunyt tervező húga, Donatella összetrombitálta a testvére ikonikus modelljeit, és újra kifutóra vitte a márka legendás sziluettjeit. Ebben a szezonban nem más, mint korunk egyik legnagyobb popdívája, Jennifer Lopez sétált végig a Versace-show fináléjában egy olyan merészen kivágott ruhában, amelyhez hasonlót a 2000-es Grammy-gálán viselt Puff Daddy oldalán a vörös szőnyegen. J. Lo szereplésének apropója nagyon egyszerű, Donatella Versace ehhez a különleges ruhadarabhoz nyúlt vissza, és ennek hatására építette fel a teljes 2020-as tavaszi ready-to-wear kollekcióját. Az énekesnő szexi és szuperdögös stílusa minden szettben visszaköszönt. 

„Ne a trendek vezessenek! Ne hagyd, hogy a divat irányítson! Te döntöd el, hogy ki vagy, és miként fejezed ki önmagad azáltal, ahogyan öltözöl, és ahogyan élsz.” − Gianni Versace

Donatella Versace egy roppant okos nő és igazán tehetséges üzletasszony, ugyanis soha nem bízza a véletlenre a sikert. Mindig a legkiválóbb szakemberekkel dolgozik, a bemutatói hatalmas sajtóvisszhangot kapnak, és a vendéglistáján csupa-csupa A listás hírességek szerepelnek. Ezúttal J. Lo felbukkanása a milánói divathéten nemcsak a rajongókat hozta őrült hangulatba, hanem a show meghívott vendégeit is. Mindenki felállva videózta a kerek idomairól is ismert sztárt, ahogyan sokat mutató ruhájában végigsétált a széksorok között. Az Instagram pillanatok alatt tele lett a szereplésével. Donatella pedig már dörzsölheti a tenyerét, mivel az ikonikus 2000-es ruha most elérhetővé válik a nagyközönség számára is, ami egészen biztosan az egekbe repíti a Versace eladási mutatóit.

Minden kétséget kizáróan a 2020-as tavaszi Versace gyűjtemény egy élettel teli, színes, energikus és látványos sorozat lett. A Versace névhez hűen tele túlzásokkal, feltűnő díszítésekkel, visszanyúlva a 80-as és 90-es évek öltözködési stílusához. Szuperszűk szoknyák, különleges dekoltázsok, dzsungelmintás nyomatok, éles kontrasztok és izgalmas ellentétpárok sorakoztak fel. Donatella bevetette a fekete-arany izgalmas párosát és az aszimmetrikus vonalakat, emellett hozta a jellegzetesen széles vállakat, a feliratos pólókat és a hatalmas napszemüvegeket is. Csupa fény és ragyogás, tele flitterrel, élénk virágapplikációval és fémes sarkú csizmákkal, szandálokkal. A stílusos és felvilágosult, erős és független nő képét idézte meg, aki a 90-es évek szexuális forradalmában tudatára ébredt annak, hogy ő igenis képes meghódítani a világot. A határozottság és a jövőbe tekintő látásmód valósággal sugárzik minden darabjáról. Egy korszakokon átívelő, kortalan és innovatív kollekciót kaptunk, amellyel méltó módon lépünk át a 2020-as évek első tavaszába.

Lehengerlő dzsungelszettek Milánóból

Nem, nem egy szál ágyékkötőben ugráló Mauglik és fűszoknyában parádézó bennszülöttek lepték el Milánót, hanem a Dolce & Gabbana 2020-as tavaszi kollekcióját mutatták be a divathéten. Domenico Dolce és Stefano Gabbana világszerte ismert márkája a jellegzetes délolasz stílusjegyek mellett ebben a szezonban az afrikai szavannák és őserdők elképesztően gazdag állat- és növényvilágából merített ihletet. Élettel teli színek és minták, meghökkentő formavilág egy igazán különleges gyűjteményben egyenesen a Milan Fashion Week kifutójáról.

Számtalan botrány és médiacirkusz után a Dolce & Gabbana ugyanolyan erővel és lelkesedéssel mutatta be a 2020-as tavaszi kollekcióját, mint néhány évvel ezelőtt. Gabbana elképesztően szabadszájú, a távol-keleti vásárlókat vérig sértő instagramos megnyilvánulásai után úgy tűnik, hogy végre lecsillapodtak a kedélyek a milánói divatház körül. Domenico Dolce és Stefano Gabbana a Milan Fashion Weeken egy elképesztően színes és vagány gyűjteményt vitt kifutóra. A tőlük megszokott olasz öltözködési jegyek – többek között szicíliai elemek – ezúttal az afrikai szavannák, na meg a rejtélyes dzsungelek élővilágával találkoztak, azok színeit, mintáit és formáit elevenítették meg a textíliák nyelvén.
Összesen 124 szettet küldött kifutóra a tervezőpáros, ami egy átlag kollekcióhoz képest hatalmas számnak tűnhet. Ám ők nem egy anyagot variáltak többféle szabással, hanem csupa új és érdekes mintát hoztak el a saját stílusukban. Igen, túláradó, zsúfolt, mintahalmozó, agyonékszerezett volt majdnem minden összeállításuk, de a bohém megjelenés, a vidám kiegészítők ezúttal is lenyűgözőre sikerültek. A legmagasabb minőségű alapanyagokból, egyedi printekkel és kézi díszítésekkel ellátott kabátkáikkal, felsőikkel és táskáikkal kitűnően ötvözték a hagyományokat a modern, bohém, kozmopolita megjelenéssel. A dzsungelek bűvölete a levél-, virág- és állatmintákban kelt életre – többek között a papagájok, tigrisek, krokodilok, pálmák és liánok felbukkanásával –, a szavannák forróságát a zebrák, leopárdok és zsiráfok csodás bundáinak mintái idézték meg. Felbukkantak a raffiakiegészítők, a nőiességet a sejtelmes muszlinokkal, a horgolt és makramé ruhákkal fokozták.
Nem kérdés, hogy Domenico és Stefano a génjeikben hordozzák a polgárpukkasztás és a megdöbbentés teljes kelléktárát, ám azt olyan játékosan, őszintén és könnyeden használják, hogy a túláradó látványvilágot is megbocsátjuk nekik. Kollekciójuk színes, elsöprően dinamikus, sikkes, és egyben buján szexi. Az ízig-vérig DG stílust lehet gyűlölni vagy szeretni, de a tervezők kreativitása és tehetsége nem vitatható. Bravó!

A kifinomult ízlés nyomában

Anna Wintour egyik kedvenc divattervezője, Tory Burch az ihletet a 2020-as tavaszi kollekciójához Diana hercegnő kifinomult és újításokra nyitott öltözködési szokásaiból merítette. Lady Di korának stílusikonja volt. Imádta a formális és a formabontó szetteket, az élénk színeket, a kontrasztokat, az egyedi kalapokat és a különleges ékszereket. Nem volt sem kihívó, sem túlzó, mégis felfigyelt rá mindenki, értékteremtő, valódi példakép lett. A divattervezők imádták, és ő is szívesen hordott magas minőségű kreációkat. Tory Burch a New York Fashion Weeken bemutatott gyűjteményével tökéletesen megidézte Diana Spencert.

A túlméretezett blézerei, a széles vállai, a kék nadrágjai és a romantikus-virágos ruhái a 80-as éveket hozták vissza. A puffos ujjak, a széles masnik és a kombinészerű dresszei a nőiesség mellett a retró jelleget is hangsúlyozták, a látványos hímzések a kedves-kellemes, léleksimogató összhatást segítették. Burch az erős, öntudatos, ugyanakkor roppant érzelmes nőknek tervez, akik a saját korlátaikat átlépve hódítják meg a világot. Igazán izgalmas és inspiráló sorozat!

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÍRÁSTUDÓK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Sokszínű beton – XXI. századi technikai térhódítással

Következő cikk

Tippek őszi autózáshoz