Home»Lifestyle»Tippek őszi autózáshoz

Tippek őszi autózáshoz

9
Shares
Pinterest Google+

Íme néhány jó tanács ahhoz, hogy az őszi autózás a lehető legoptimálisabb legyen!

Lassan két hónapja, hogy beköszöntött a naptári ősz, ám az időjárás még csak villogtatta a szemfogát. Kellemes késő nyári napok vannak a hátunk mögött. Most azonban, hogy október vége van, számolni kell a hajnali fagyokkal, a hulló levelekkel és a nyálkás idővel. Cikkünk egy részében az őszi időjáráshoz passzoló autóápolási tippeket, a másik részében pedig az évszaknak megfelelő autós tevékenységeket szedtünk össze.

Kívül-belül ellenőrizzünk!

Nos, kezdjük is a felkészüléssel! A téli gumi még várhat, azonban a karosszéria és a fékek ellenőrzése például elengedhetetlen. A karosszéria esetében igazán résen kell lenni, és több szinten vizsgálható a kérdés. Kezdjük a legegyszerűbbel, amit az ember magának is el tud végezni akár otthon az udvarban, akár a köztéri parkolóban, ahol az autó parkol. Az átvizsgálásba egy alapos kocsimosás után érdemes belevágni, hiszen koszos felületen a hiba is nehezebben vehető észre. Érdemes alaposan végignézni a jármű fémelemeit és a fényezett részeket.
A kezdődő rozsda könnyen kiszúrható a karosszérián, hiszen jellegzetesen festékbuborékosodással és -lepattogással kezdődik. Jellemzően a kerékjárati íveken, az ajtóelemeken és a lökhárítón sérül hamarabb a fényezés, és a rozsdásodás könnyebben talál magának utat a virágzásra. Fontos szem előtt tartani, hogy egy sérült, törött vagy lepattogott fényezés is hamar igazi rozsdásodáshoz vezet, hiszen ott már van szabad felület a víznek, párának. Tehát ha alapos szemle után talál az ember ilyen apró hibákat, érdemes azzal minél hamarabb gépjárműlakatos és gépjárműfényező szakemberhez fordulni, hogy még időben megállítsák a korróziót, és ne kelljen komplett kasztnielemet cserélni.

Ha már a szaki közelébe kerül a gép, erősen ajánlott teljes átvizsgálást kérni tőle, hiszen ha a rozsda egyszer elindul, olyan irányokba képes haladni, amilyenekre az ember nem is gondolna. Itt jön a képbe az a vizsgálat, amelyet szintén el lehet végezni otthon, viszont már nem annyira egyszerű dolog. A vízelvezető csatornák tisztítása egy viszonylag könnyű folyamat, megfelelő eszközökkel egy-két óra alatt kivitelezhető. Ha az embernek nincs rá affinitása vagy lehetősége, erre is ki kell térni a vizsgálatot végző szakembernél, nyugodtan hívjuk fel rá a figyelmét, ha esetleg elmulasztaná.
Azért fontos ez, mert a vízelvezető csatornákba sokszor apró falevelek, növényzet, por és sár is bejut, amelyek szépen leülepszenek a csőbe, és eltömítik az elvezetőt, így a karosszéria belülről kezd el rohadni, akkor pedig már elég jelentős lehet a kár és a javítási költség. Erre a műveletre egyébként nagyjából havi egyszer a teljes őszi és téli időszakban szükség lenne, de nyilván nem mindenkinek van erre lehetősége, szezon elején és végén azonban erősen ajánlott a tisztítás.

És ha már a szervizben járunk, nagyon fontos a megfelelő alváz- és üregvédelem. Mindenképpen kérjünk friss és hibátlan alvázvédő bevonatot a kocsira, hiszen ezzel sok korróziós probléma megelőzhető. Ha az átvizsgálások után a szakember úgy ítéli meg, hogy javításra szorul a karosszéria, akkor semmiképp se halogassuk a lakatos- és fényezőmunkát, hiszen közeleg a rossz idő, a probléma és a költség csak nőni fog.
Természetesen a fékek és az abroncsok állapotának felmérése is fontos, mindig a megfelelő mintamélységgel és fékhatással közlekedjünk, főleg, hogy ősszel már azért bele-belefut az ember nyákos, esős, ködös időbe, ahol a nyári abroncsok tapadása csökken, és a féktáv is növekszik. Miután meggyőződtünk róla, hogy a kasztni és a futómű rendben van, áttérhetünk az egyéb ápolási és biztonsági tanácsokra. Ezek már egytől egyig saját kezűleg is kivitelezhető dolgok, amelyekre csupán egy kis időt és egy minimális összeget kell kiadni.

Rend a lelke – a verdánknak is!

Mindenképpen ejtsünk meg egy beltértakarítást is, hiszen a párás időben a nyáron beszállt por könnyen beleköt a kárpitokba, nem beszélve arról, hogy az őszi-téli időszakban az autóbelső-takarítás nem mindig a legkényelmesebb tevékenység. Érdemes az üvegfelületeket is alkoholos tisztítószerrel áttörölni, hiszen a pára sokkal könnyebben tapad meg a koszos felületen. Persze nem minden kosz látszik, a nyáron a bőrünkből kicsapódó nedvesség, esetleg a dohányfüst és rengeteg, szemmel nem látható szennyeződés okoz zsírosodást az üvegfelületeken, amelyeken a pára nagyon szeret megülni, és ez nagyban zavarja a tájékozódást, ráadásul balesetveszélyes is állandóan fél kézzel törölgetni.
Ha már a szélvédőnél és az üvegfelületeknél járunk, fontos ellenőrizni, hogy az ablaktörlőlapátok gumiborításai megfelelőek-e, nem csíkoz, nem maszatol-e, és elsősorban nem öregedett-e még el túlságosan. Ha fennáll valamelyik probléma, ajánlott kicserélni a lapátokat. Ez középkategóriás lapátok esetén körülbelül négy-öt ezer forintos tétel. Fontos megnézni az ablakmosó folyadék szintjét is, azok, akik tutira akarnak menni, keverhetnek bele már némi fagyállót is, hogy hajnalban se érje meglepetés a sofőrt. Fontos továbbá az olajszint és a hűtővíz szintjének ellenőrzése, ha ezekből kevés van, mindenképpen a szerviz segítségét kell kérni, így ezekbe nem mennék bele mélyebben.

Magunkra is gondoljunk!

Az időjárás változékonysága miatt érdemes lehet egy pluszpulóvert, széldzsekit, esetleg baseballsapkát, vékony sálat tartani a kocsiban, hátha hűvösebb szituációban találja magát hirtelen az ember. Hosszabb utak előtt én javasolnék egy pokrócot is bedobni a csomagtartóba, bármikor jól jöhet, ha történik valami az autóval, és éjszaka a hidegben kell várakozni, de akkor is, ha éppen a táj szépsége megragadja az embert, és megállna egy rövid pihenőre gyönyörködni az őszi színekben.
Bár az éh- és fagyhalál nagyon ritkán fenyegeti a modern embert, én egy üveg vizet és néhány müzliszeletet sem vagyok rest a kocsiban tartani hidegebb évszakokban. Fontosnak tartom, hogy a napszemüveget senki ne tegye még el mélyre, hiszen az őszi fények a legélesebbek, derült napokon, de akár fátyolos, erős fehér fény esetében is nagyon jól jön a napszemüveg.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÍRÁSTUDÓK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Trendek és irányzatok 2020-ra

Következő cikk

„Nincs jogunk a gyerekeink jövőjét elvenni” – Interjú Ürge-Vorsatz Diánával