Home»Cross»Klímaigyekvők

Klímaigyekvők

17
Shares
Pinterest Google+

Ugyan a klímaváltozás ténye az elmúlt évtizedekben, sőt a múlt században is – amikor még azt hitték, hogy egy újabb jégkorszakra kell számítani – meghatározó politikai tényezőnek számított, érezhetően az utóbbi pár évben lett igazán forró téma.

A 2016-os párizsi klímaegyezmény nagy eredménynek számított, ugyanis azt hihettük, hogy végre a világ országai közös gyékényre kerültek a szén-dioxid-kibocsátás megfékezésének kérdésében, még ha az azóta elért sikerekkel nem is lehetünk elégedettek. Vitán felül áll, hogy 2019 legnagyobb hatású környezeti kérdése a Dél-Amerikában tapasztalható tűzvész volt, ami azt is mutatja, hogy a média számára is egyre érdekesebb a globális felmelegedés, hiszen hasonló esetek szép számmal megestek már a történelem folyamán az Amazonas-medencében.
A procedúrából számos híres ember kivette a részét, nélkülük feltehetőleg nem jutottunk volna el idáig. Egy pillanat erejéig tegyük félre Greta Thunberget, akinek a fiatalok mozgósítása terén vitathatatlan érdemei vannak, és nézzük meg a teljesség igénye nélkül, kik azok a befolyásos személyek, akik a környezetvédelem ügyét a zászlójukra tűzték.

Arnold Schwarzenegger

„Már épp ideje, hogy felébredjünk” – mondta még 2017-ben az egykori kaliforniai kormányzó, az R20 környezetvédelmi szervezet alapító-elnöke. A Terminator-filmek sztárja már akkor is arról beszélt, hogy az aktivistáknak nagyobb és azonnali figyelmet kell fordítaniuk az orrunk előtt zajló olyan egészségügyi veszélyekre, mint amilyen a levegő- és a vízszennyezés. „Naponta 25 ezer ember hal meg a környezetszennyezés miatt” – mondta Schwarzenegger még 2017-ben, hozzátéve, az emberek nem fordítanak elegendő figyelmet arra, hogy az energiapazarlásuk legalább két Celsius-fokkal növeli a hőmérsékletet, illetve arra sem, hogy láthatóan emelkedik a tengerszint.
Arnold Schwarzeneggernek színészi és politikusi múltjából fakadóan jelentős kapcsolati hálója van, ezért a szervezete által megrendezett konferenciákra olyan befolyásos emberek is ellátogatnak, mint António Guterres ENSZ-főtitkár vagy Alexander Van der Bellen osztrák államfő, illetve Áder János magyar köztársasági elnök. (Nem mellesleg a hazai első számú közjogi méltóság a Budapesti Víz Világtalálkozó fővédnöke, a 2019 októberében tartott rendezvényre a színész is hivatalos volt, ám az utolsó pillanatban le kellett mondania a beszédét.)

Ugyanakkor élesen kritizálja Donald Trump amerikai elnök politikáját, aki erőteljesen klímaszkeptikus álláspontot képvisel: szerinte a szigorított környezetvédelmi szabályok csak arra jók, hogy más nemzetek lépéselőnybe kerüljenek az Egyesült Államokkal szemben. Schwarzenegger egyszer azt mondta, hogy a tiszta energiát támogatni kell, nem „szemben úszni az árral”, utalva ezzel Trump aggályos nézeteire.
Végül, de nem utolsósorban Greta Thunberg diákaktivista a színészlegenda pártfogoltja, aki több R20-as rendezvényen is feltűnt már, valamint a volt kormányzó elintézte neki, hogy amíg az Egyesült Államokban tartózkodik, egy tisztán elektromos meghajtású Tesla furikázza őt.

Leonardo DiCaprio

Úgy fest, manapság divatos elismert színészként környezetvédelmi szervezetet alapítani, és jó kapcsolatot ápolni Greta Thunberggel. Viccet félretéve a nyugati világ képviselői közül kevesen vannak, akik annyira komolyan vennék a klímaváltozást, mint Leonardo DiCaprio Oscar-díjas színész. DiCaprio idén jelentette be, hogy többedmagával létrehoz egy szervezetet, amely az „ökoszisztémák és a természet védelmén dolgozik majd világszerte, fellép a klímaigazságosságért, támogatja a megújuló energiát, és biztosítja az őshonos jogokat minden földön élőnek”. Az Earth Alliance alapvetően oktatási lehetőséget biztosít, kampányok és filmek finanszírozását vállalja, illetve együttműködik helyi szervezetekkel és emberekkel olyan térségekben, amelyeket a legjobban érint a fajpusztulás és a klímaváltozás. A szervezet munkája egybevág a színész egyéb tevékenységeivel, ugyanis több dokumentumfilm is a nevéhez fűződik: ilyen a 2016-ban kiadott, Özönvíz előtt című, amely a National Geographic közreműködésével jött létre, illetve a friss produkciója, a Forrongó jég, amelyet az HBO jegyez.

Leonardo DiCaprio nem rest mélyen a zsebébe nyúlni, ha nagy a baj: egyedül ötmillió dollárt ajánlott fel arra, hogy az Amazonas-medencében megfékezzék a tűzvészt. Továbbá a vállalkozó kedve túlmutat a filmek készítésén: befektetőként van jelen a száz százalékig növényi alapú (plant based) „húsos” ételeket gyártó Beyond Meat társaság mögött.
Ahogyan arról a legelején írtunk, a színész ugyancsak jóban van Greta Thunberggel, nem is olyan rég találkoztak, ami után „korunk egyik vezetőjének” nevezte a svéd tinédzsert. Korábban a védelmére is kelt, amikor Donald Trump sértő megjegyzéseket tett rá a Twitteren, miután az aktivista egy szenvedélyes beszédet mondott a New York-i klímakonferencián. „Sértő tweetekkel fogunk reagálni a klímamozgalomra?” – kérdezte egy nyilvános rendezvényen DiCaprio.

David Attenborough

„A bolygó kétharmadát tengerek és óceánok borítják, a szárazföld mindössze a Föld egyharmadát teszi ki. A hét kontinens, amelyeken mi, emberek élünk, mind csodálatos teremtményeknek ad otthont: madarak, emlősök, különféle állatok” – nehezen lehetne találni hitelesebb személyt a klímavédelem területén a 93 éves természettudósnál, akinek munkája soha nem volt ennyire fontos, mint most. A lovaggá ütött filmes egész karrierje meghatározó a környezetvédelem szempontjából, még ha alapvetően a filmjei nem is ebből a célból készültek, de bemutatják, hogy milyen csodálatos az élővilág, és hogy mekkora szükségünk van a Földünkön létező egészséges ökoszisztémákra. Ráadásul a kora ellenére még mindig rendkívül aktív, noha érték kritikák, mondván: a filmjeiben nem foglalkozik eléggé a klímaváltozással. Ez az aspektus 2017-ben némileg megváltozott, az azóta megjelenő produkciókban (A kék bolygó 2, A mi bolygónk, Hét világ, egy bolygó) már szó van a változó környezetről, de a BBC-vel készített, legújabb filmjében (Klímaváltozás – A tények) már kifejezetten ezzel a témakörrel foglalkozik.

Ugyanakkor Attenborough már attól sem határolódott el a közelmúltban, hogy nyíltan pellengérre állítsa a döntéshozókat, amivel egyfajta politikai szerepet is vállalt: „Világ vezetői, vezetnetek kell! Civilizációink fennmaradása és a létünket biztosító természet egyaránt a ti kezetekben van” – mondta még 2018 decemberében.
Idén szeptemberben pedig a WWF közreműködésével közzétett egy videót, amelyben kifejezte háláját, amiért élete során bemutathatta a föld szépségét, valamint elmondta, hogy az emberek felelősek a klímaváltozásért. Végezetül, természetesen David Attenborough nagy „rajongója” a 16 éves Greta Thunbergnek, aki szerinte a szenvedélyének köszönheti azt, hogy ott van, ahol.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin FÖLD,KALAND,ILYESMI című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Senki sem a fejlődés ellensége – A Huawei és az 5G

Következő cikk

A gondolattal irányítható robotokban a jövő