Home»Lifestyle»Amire érdemes figyelni: Grand Seiko

Amire érdemes figyelni: Grand Seiko

1
Shares
Pinterest Google+

A Seiko a legtöbb ember emlékeiben digitális kvarcóraként jelenik meg, vagy az egyszerű, olcsó nap és dátumkijelzős Seiko 5-ként. Ezért nem szabad hibáztassuk a legtöbb embert, mert itthon tényleg ez volt az, ahogy leginkább ismerni lehetett.  A gyártó kollekciói azonban az elmúlt néhány évben teljesen átalakultak és bátran mondhatjuk, hogy ez a Seiko nem az a Seiko, ami itthon lebeg a legtöbb ember emlékezetében. 

A Seikohoz köthetjük az első szériagyártott kvarcórát 1969-ből. Ugyanebben az évben a Seiko 6139-es szerkezete versengett fej-fej mellett a Zenith El Primeroval és a Chronomatic csoport (Breitiling, Heuer, Leonidas, Buren, Hamilton) cal.11-es szerkezetével az első automata felhúzású stopperes karórák versenyében – végül sosem derült ki melyik werk lett az igazán első. A Seiko fejlesztése az ún. Spring Drive szerkezet, ami egy mechanikus és kvarcóra hibridje, elképesztő hatékonysággal és pontossággal.

A Seiko kollekciói átláthatóan épülnek fel a 70-80 ezres daraboktól egészen kétmillióig. És némi átmenettel a Grand Seiko, mint valódi felsőkategóriás márka, egymillió és a csillagos ég közé osztotta be a modellcsaládokat. A sportostól a hétköznapin át a különlegesig mindent megtalálunk, valóban kiemelkedő minőségben. Ha a Kedves Olvasó még nem hallott a Grand Seikoról, mindenképpen érdemes ellátogatni a budapesti butikba. Az idei Grand Seiko újdonságok közül mutatunk be most három különlegességet, mindegyik a márka más-más szegmensét képviseli ár, szerkezet és stílus szempontjából is. 

A Seiko – és ezalatt értem a Grand Seikot is – a típusok prezentációjában, a modellek köré gondolt mesében élen jár, nem véletlen kapnak a típusok olyan „beceneveket” a rajongóktól, amiket később a gyár is átvesz. Pontosabban, sokszor már nem is tudni, hogy mit vett át a gyár és mit talált ki. A Cocktail Time, a Monster, Samurai, Turtle, Willard, mind-mind jellegzetes típuscsaládokra utalnak. Amikor a részletekhez érkezünk, akkor szembesülünk csak az igazi körítéssel, ami megismerve a modelleket mindegy is, hogy marketing duma, vagy valóban az ihlet forrása. Idén már bemutattak egy négyes sorozatot, ahol a számlapok mintája, színei, és a mutatók együtt a négy évszak egy-egy szegmensére, annak jellegzetességére utalnak, a többi modellhez is maradt a történetekből. 

Az SLGH007 például a fák törzsének keresztmetszetéből ragad ki egy részletet, fekete alapon világosabb vonalakból épülnek fel a fa évgyűrűi. A „Nature of Time” koncepció alatt megfogant ötlet kifejezetten igényes kivitelezésben került a számlapra. A limitált számlap köré egy 40 milliméteres platina (!) tok került, 100 méteres vízállósággal és tükröződésmentes réteggel ellátott zafírüveggel. A vastagsága 11,7 milliméter, nem vékony, de nem is túlontúl vastag. 

A számlap és a tok anyaga mellett a harmadik fő attrakció a szerkezet. Nemrégiben mutatta be a Grand Seiko a 9SA5-ös mechanikus szerkezetét. Az új werk nem csak japán, de svájci mércével is kiemelkedő kidolgozású és minőségű. Magas lengésszámú, óránként 36.000-szer lép a másodpercmutató, a járástartaléka pedig 80 óra. Emellett pedig még pontos is, +5/-3 másodperces napi határértéket ad meg a gyártó. Platina is, különleges a számlapja is, már sejthetjük, hogy mi lesz a csavar a történetben: az ár. A 140 darabos limitáció minden egyes darabjáért 60.000 eurót, tehát nagyjából 22 millió forintot kérnek. 

Ha Spring Drive kronográf került szóba, szinte biztosak lehettünk egy-két jellegzetességben. Ilyenek voltak például a hatalmas – de tényleg hatalmas – gombok, amikkel a stoppert lehetett elindítani, megállítani és nullázni. Ebben az új változatban ez végre finomodott, igaz eltűnt a gombokról a sok helyet igénylő koronazár, úgynevezett piston, azaz dugattyú formájúak lettek így.

A 43.8 milliméteres acél tok felületkezelése a Grand Seiko egyedi Zaratsu technológiájával készült, a tok vastagsága 16,1 milliméter, amivel a testesebb kronók közé tartozik, 100 méterig vízálló. A lünetta nem szabályos kör alakú, hanem gömbölyített 12 szög, a lünettabetét pedig kerámiából (Zr02) készült.

A szerkezet nem új, a 9R86-os szerepelt a korábbi GMT-s kronográf modellekben. Perc-, és óragyűjtő segíti a stopperes időmérést, kilenc óránál a folyamatosan futó másodpercet, alatta pedig a járástartalék kijelzőt találjuk, napi 1 másodperc a megengedett járáseltérés – ez a Spring Drive szerkezetek egyik nagy előnye. A stopper gombjai és a korona 18 karátos aranyból készült, a számlapon pedig a fekete alapon aranyszínű index-keretek erősítik a harmóniát. Bár ez is ünnepi modell, és limitált is, nem fukarkodtak, 500 darab elérhető, 19.200 eurós áron. 

Nem is kívánhatnánk ennél hosszabb nevet és ennél több drágakövet egy Grand Seikora. Ritkán látni ilyen modellt a japán gyártó kínálatában, azonban most tényleg ritka darabot alkottak. Láttunk már tőlük olyat, hogy gyémántporos volt a számlap, tényleg szép volt az összhatás. Viszont olyat, hogy ennyi követ használjanak egy darab órához…

Az SBGD207-es zöld gyöngyház számlapján összesen 97 darab gyémántot (2,23 karát) és 24 zöld gránátot (0,63 karát) számolhatunk. Az órákat (és egyben 5 perceket) jelző indexeket adják a zöld gránátkövek, a perceket pedig a gyémántok. Látványos és kifejezetten szokatlan. A meglepetés kő pedig a felhúzó koronába rejtett gyémánt.

Nem lenne az igazi, ha egyszerűen acél tokba zárnák ezt a különlegességet, 43 milliméter átmérőjű és 13,5 milliméter vastag platina tok készült az órához. A szerkezet egy kézihúzós Spring Drive werk, a 9R01, aminek a megengedett maximális eltérése napi 0,5 másodperc, a járástartaléka pedig 8 nap (!). Az ilyen modelleknek nagyon specifikus vásárlóközönsége van, így nem is készül belőle túl sok, mindössze 5 darabos limitáció, 195.000 eurós darabáron. 

Bár ez a három modell a Grand Seiko kollekcióiból is inkább három magasan kvalifikált darab, érdemes körbenézni az egyszerűbb modellek között is, egészen meglepő természeti inspirációkat találhatunk a hópehely textúrájától egészen a nyírfa kérgéig. 

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/4. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

Palackba zárt Balatonic

Következő cikk

Előtérben a dizájn