Home»First Class»OSZD MEG ÉS URALKODJ! – V. RÉSZ

OSZD MEG ÉS URALKODJ! – V. RÉSZ

1
Shares
Pinterest Google+

A sharing economy, a megosztásra épülő üzleti modell sikertörténete

Mit jelent a megosztásra épülő gazdaság, és mely cégek a zászlóvivői? Mekkora szeletet hasítanak ki maguknak a világgazdaságból? Miért tiltották be Berlinben az Airbnb-t, mikor Szöul polgármestere szerint a sahring economy egy csodálatos dolog? Vajon csak egy divatos trendről van szó, vagy a hosszú távú siker a közösségi startupok kezében van? Cikkünkben körbejárjuk a sharing economyt érintő legfontosabb tényeket és információkat, létrejöttének gazdasági hátterét és várható kifutását. A megvilágításban három szakértő segítségét kértük: Berkovics Dalma, sharing economy szakértő, az OuiShare alapítója és képviselője. Dr. Parragh Bianka a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem és az Óbudai Egyetem adjunktusa, jogi szakokleveles közgazdász. Ságvári Bence szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, főbb kutatási területei az ifjúság, az információs társadalom és a társadalmi hálózatok.

A sharing economy legnagyobbjai

Az elmúlt pár évben jó néhány cég jött létre a sharing economy égisze alatt, és ezek között található néhány igazi sikertörténet. A legismertebb cégek között ott találjuk az Ubert, az Airbnb-t, a BlablaCart, a Spotify-t vagy a Kickstartert – hogy csak a legsikeresebbeket említsük. De számos kisebb vállalkozás ért el nagy eredményeket mindössze pár év alatt. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb sharing economy startupokat.

Fuvarozás, mobilitás

A személyszállítás legsikeresebb csillaga az Uber, ám számos más cég és szolgáltatás is létezik ezen a piaci szegmensen belül, úgy, mint a hosszú távú autómegosztás (car sharing, mint például a BlaBlaCar), a rövid távú autókölcsönzés (ride sharing, mint például a taxify), a parkolók bérlése, a járműkölcsönzés vagy éppen a közösségi navigációs alkalmazások.
Piaci szereplők: Oszkár, Lyft, Wundercar, Zipcar, BMW DriveNow, car2go, MOL Bubi, Waze.

Uber
Nemzetközi személyszállító cég
Napi 157 ezer fuvar
Alapítva: 2009, San Francisco, Egyesült Államok
Szervezeti forma: zártkörű társaság
Értéke: 2015 júliusában a Wall Street Journal elemzése szerint az Uber értéke meghaladta az 50 milliárd dollárt.

BlaBlaCar
Nemzetközi személyszállító cég
22 országban működik, 25 millió felhasználója van, fuvaronként 12 százalék jutalékot kap.
Alapítva: 2006, Párizs, Franciaország
Szervezeti forma: zártkörű társaság
Értéke: 1,6 milliárd dollár

Frédéric Mazzella, a BlaBlaCar alapítója a startup elindítását megelőzően tudományos kutatóként dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnál, a NASA-nál, illetve a japán telekommunikációs cégnél, az NTT-nél. Mesterdiplomáját Computer Science szakon, a Stanfordon szerezte, elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek és az online megoldások iránti bizalom megerősítésének.

A BlaBla elnevezés arra utal, hogy az utas mennyire beszédes. Ez alapján lehet valaki bla, blabla, vagy esetleg blablabla besorolású.

Használati eszközök, online piacterek

Legyen szó ház körüli munkákról, ételmegosztásról, ruhakölcsönzésről, vagy közösségi kertről, rengeteg szolgáltatás vehető igénybe.
Piaci szereplők: Vinted, Piqniq, 30km.hu, Vatera, Jófogás, eBay, Amazon, Craigslist, Peerby, Shareyourmeal, Threadflip, Poshmark, Yummber, Miutcánk.hu, Járókelő.hu.

Rukkola
A könyvtár elvén működő könycseréldének 19 ezer tagja van, a tagok naponta 650 könyvet adnak át egymásnak.
Alapítva: 2012, Magyarország

eBay
Internetes aukciós weboldal
30 országban működik, több mint 150 millió felhasználója van.
Alapítva: 1995, San José, California
Szervezeti forma: részvénytársaság
Értéke: 8,59 milliárd dollár

Turisztika

Szálláshelymegosztás, lakáscsere (a közösségi irodák is ide tartoznak).
Piaci szereplők: Couchsurfing, HomeExchange, KAPTÁR, Loffice.

Airbnb
Nemzetközi szálláshely-szolgáltató. Bevételét az internetes foglalások utáni 3 százalékos díjból szerzi, továbbá a vendégektől származó 6–12 százalékos szervízdíjból.
Alapítva: 2008, San Francisco, Egyesült Államok
Szervezeti forma: zártkörű társaság
1,5 millió kiadó szállás, a világ 191 országának 34 ezer városában, napi 140 ezer szállásfoglalás
Értéke: 25,5 milliárd dollár

Az Airbnb 2010 és 2015 között kapacitásában megduplázta önmagát, a felületet igénybe vevő vendégforgalom pedig hatszorosára nőtt. Mindeközben a szállodai kereslet csak 40 százalékkal emelkedett.

A piac 20 százalékát adja a közösségi szálláshely-szolgáltatás. Budapesten 2015-ben a regisztrált vendégéjszakák száma 10,2 millió volt, amelyből 8 milliót szállodai szolgáltatásban, 2,2 milliót pedig a közösségi szálláshelyeken keresztül vettek igénybe a turisták.

Hostie
A magyar Airbnb-zőknek kínál szolgáltatásokat a Hostie és alapítója, a maga is Airbnb-ző Váradi Máté. Kitakarítja a szálláshelyeket, elintézi az adózási ügyeket, lecseréli az ágyneműt, kezeli a foglalásokat, mindezt a bevétel 25 százalékáért cserébe.

Szórakozás

Online zenehallgatás és videómegosztás, free wifi.
Piaci szereplők: Deezer, Apple Music, YouTube, Fon, Ott-One, UPC Wi-Free.

Spotify
Ingyenesen is használható, kereskedelmi zenestreamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével.
Alapítva: 2008, Svédország
Szervezeti forma: korlátolt felelősségű társaság
100 millió regisztrált felhasználó, 40 millió prémium felhasználó
Értéke: a Goldman Sachs a Spotify-t 3 milliárd dollárra értékeli

Netflix
Nemzetközi videostreaming szolgáltató. Letöltés nélkül nézhető sorozatok és filmek. Saját gyártású sorozata a House of Cards.
Alapítva: 1997, Scotts Valley, Kalifornia, Egyesült Államok
Videostreaming szolgáltatása 2007-ben indult el
Szervezeti forma: nyilvános részvénytársaság
Jelenleg 86 millió előfizetője van
Értéke: 6,78 milliárd dollár

Pénzügy

Közösségi finanszírozás, hitelezés, pénzügyi tranzakciók bonyolítása.
Pénzügyi szereplők: Indiegogo, Lending Club, Zopa, InnoCentive, Creative Selector, MagNet Bank.

TransferWise
A TransferWise összegyűjti, és úgy küldi el a különböző országokban élő ügyfelei átutalásait, ezzel kovácsolva őket közösséggé. Így a pénz határokon átívelő utaztatása helyett mindkét országban átirányítják az utalásokat.
Alapítva: 2011, London, Egyesült Királyság
Havi 500 millió font átutalást bonyolítanak
Értéke: 1,1 milliárd dollár

A TransferWise ötletét az adta, hogy a két alapító tag Kristo Käärmann és Taavet Hinrikus közül egyikük euróban, másikuk pedig fontban kapta meg a fizetését, és az átváltáson sok pénzt buktak.

Kickstarter
Nemzetközi crowdfunding, vagyis közösségi finanszírozási rendszer, amely honlapján keresztül kreatív projektek számára biztosít lehetőséget a tőkeszerzésre. A támogatás összegét nem kell visszafizetni, csupán nem pénzbeli visszatérítésben részesülhetnek a támogatók.
Alapítva: 2009, Brooklyn, New York, Egyesült Államok
10 millióan adományoztak 2,2 milliárd dollár tőkét 101 ezer projektre

Energetika

Közösségi napelem park, áramtárolás, szélpark.
Piaci szereplők: Mosaic, Solar Share, SunShot, Wien Energie.

Emberi erőforrások

Alkalmi munkavégzés a házban, vagy a ház körül. Javítás, szervizelés, karbantartás –idetartozik az online tanítás is.
Piaci szereplők: TaskRabbit, Sorted, Skillshare, Polyglot club, Tasclr.

A PricewaterhouseCoopers elemzése szerint 2025-re 570 milliárd euróra, vagyis hússzorosára emelkedhetnek az európai sharing economy öt legfőbb ágazatában (crowdfunding, szálláshelymegosztás, személyszállítás, háztartási- és szakmai szolgáltatások) a várható tranzakciók száma. A PwC, a témában kelt tanulmányában, arról is ír, hogy 2002-től napjainkig a sharing economyhoz köthető cégeknek mintegy 17,5 milliárd dollár finanszírozásban volt részük.

A cikk előző része itt,, következő része pedig itt olvasható.

(Forrás: potfolio.hu; Kalóz Eszter: A közösségi gazdaság: elméleti megfontolások és a gyakorlat jellemzői, PricewaterhouseCoopers, sharingeconomy.hu)

Előző cikk

OSZD MEG ÉS URALKODJ! – IV. RÉSZ

Következő cikk

OSZD MEG ÉS URALKODJ! – VI. RÉSZ