Home»First Class»Sikeres kísérletek a mérnöki kultúrában

Sikeres kísérletek a mérnöki kultúrában

8
Shares
Pinterest Google+

Egy mérnöki szolgáltatásokat nyújtó cég egyik alapítójával beszélgettünk a kísérletezés fontosságáról. Varga Balázs, a MechatroMotive vezetője aktív társadalmi szerepvállalásban népszerűsíti a mérnöki szakmát és a vállalkozói létet. Mérlegre tettük az adatokat és az intuíciót, a mérnöki sikeresség tükrében.

Varga Balázs a MechatroMotive mérnökszolgáltatásokat nyújtó cég vezetője. Olyan digitális eszközöket, okostermékeket fejlesztenek, amelyek még nincsenek a piacon, mint ilyenek kísérletezések és adatok szerves egészéből létrejövő innovációk. Alapítója továbbá a SmartWare.tech akcelerátortársulásnak, amit négy sikeres for-profit vállalkozás hozott létre, amelyek terméktervezési és gyártási tapasztalatukkal is támogatják a portfoliócégeket. Ennek a projektnek a létrejötte volt az eddigi legnagyobb sikeres kísérletük.
„Egy esti sörözésnél egy, a MechatroMotive-hoz hasonló cégek vezetőivel elemezgettük a befektetői és startupiparágat. Mi a jó, mi a rossz, és hogy szerintünk milyen lenne egy jó startupbefektető cég a piacon. Az alapbeszélgetés arról szólt, hogy a startupok milyen nehézségekkel küzdenek, miért van az, hogy szerintünk rossznak vélt projektek befektetést kapnak, majd elbuknak, viszont a jónak vélt projektek sok esetben nem kapnak támogatást. Az átlag invesztor inkább a szoftveroldalon keresi a lehetőségeket, mert ha már eszköz van a történetben, annak egészen más járulékai vannak, gondoljunk a szerszámkészítésre, gyártásra, raktározásra, szállításra, ezzel szemben egy applikációt egyszerűbb feltölteni a Google Playbe. Azokat a startupokat, ahol hardvert is fejlesztenek, nem annyira szeretik, mert ott több a kihívás. Úgy gondoltuk, hogy a befektetői kultúrának is be kell tudnia tagozódnia, és ennek a mezsgyéjén indult el egy koncepcióalkotás. Mivel tevékeny srácok vagyunk, úgy gondoltuk, hogy beszélgetni erről jó dolog, de mi inkább csináljuk meg! Fogtuk a saját eszköztárunkat, és alapítottunk egy közös céget. Létrehoztunk egy olyan csoportosulást, ahol egy hardverstartup megtalálja azokat a kompetenciákat, amikre szüksége lehet. Ez a SmartWare.tech.”

 

„Alapvetően termelő cégek vagyunk, nem pénzügyi befektetőnek indultunk, hiszen, csak a saját előforrásainkat tudjuk beletenni egy projektcégbe. Nincs szükségünk rengeteg pénzre, a legtöbb esetben a saját kompetenciáink kellenek: mérnökóra, gépóra, hely, gyártási kapacitás stb. A szakmai dolgokon túl projektmenedzsmentet és gazdasági rutint is szívesen rakunk a közösbe. Erre épült fel ez a befektető cég, viszont hamar szembejött egy lehetőség, hogy pénzügyi befektetés is érkezhessen a startupperekhez. Ekkor jelent meg egy európai uniós pályázat, ami pont ilyen csoportosulásokat támogatott, és ennek végül az Első Közép Európai Hardver Akcelerátor Kft. is a kedvezményezettje lett. IoT innovációs ökoszisztéma kialakítása címmel indítottunk projektet, amelynek keretében 750 millió forintot tudunk befektetni. Ebből 600 millió forintot kaptunk támogatásként.” – mutatta be a befektetői csoportot Varga Balázs.

 

Kísérletezés vagy számolás?

Az innovációk mellett az invesztíciók a másik fő terület, amelyben a kísérletezés jelentős szerepet játszik Varga Balázs életében, de már szakmai útja is egy kísérletező műszaki versennyel indult. A MechatroMotive létrejöttét, még az egyetemi évek alatt, egy kísérletező és felfedező oktatónak köszönhetik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök szakán a sok alapozó és elméleti tárgy mellett olyan lehetőséget szeretett volna, ahol a gyakorlat során lehet megszerezni a tudást, miközben különböző – végül – működő eljárásokat lehet kikísérletezni. Ekkor indította a Bosch Rexroth a pneumobilépítő versenyét, ami ettől kezdve a szakmai kihívást jelentette. „Ezeken a versenyeken szerettem meg a szakmát, megtanultam organizációs feladatokat elvégezni, kezelni az erőforrást, de a számokon túl az intuíciómat is használnom kellett. Szerintem a kiemelkedő mérnöki teljesítményhez a kettő elegyére van szükség, de egyik sem szükségesebb a másiknál. Ha az ember csak megérzésekből építkezik, az csak kísérletezgetés, egy próbálkozásokon alapuló fejlesztés, amit én elvetek. Az csak barkácsolás. Kizárólag merev fejlesztési tematika alapján haladva pedig, nem születhetnek kimagasló eredmények, egyszerű, átlagos, tankönyvízű termékek jönnek létre, korlátozott eredményességgel.” – foglalja össze Varga Balázs, a MechatroMotive CEO-ja.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin KÍSÉRLETEZŐK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Utazók és digitális nomádok – napjaink kalandorai

Következő cikk

Nem csak a Tesláké a világ – Okosíthatóak a buta járművek is