Home»Lifestyle»Zac Posen, a divatvilág kis hercege

Zac Posen, a divatvilág kis hercege

0
Shares
Pinterest Google+

 

Napjaink egyik legnépszerűbb amerikai divattervezője Zac Posen. A fiatal és roppant tehetséges designer szalonjában az ismert film- és popsztárok egymásnak adják a kilincset, hogy a következő vörös szőnyeges gálán a szoborszerű ruhakölteményekben pompázhassanak. Nemcsak a szabászollóval bánik mesterien, hanem a nevével fémjelzett világmárkáját is példaértékűen irányítja, emellett rendszeresen szerepel a Project Runway című tehetségkutató műsorban zsűritagként és mentorként. Igazi modern polihisztor, aki nem veti meg a kulináris élvezeteket sem, a közelmúltban jelent meg első szakácskönyve. Szakmai elismerései mellett kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban él. Vajon mi lehet sikerének titka? A megnyerően kedves személyisége, a kifinomult ízlése, a kitartása és szorgalma elegendő egy ilyen ívű karrier felépítéséhez, vagy csupán a szerencse jókor jó helyen talált rá? A következő összeállításunkban megismerhetik a New York-i divatélet első számú ikonját, Zac Posent.

 

Hol volt, hol nem volt…

1980-ban született New York City Alsó-Manhattan negyedében egy középosztálybeli zsidó családban, felmenői között lengyel és orosz bevándorlók is vannak. Anyja vállalati ügyvéd, apja festőművész. A kis Zac már egészen fiatalon megvillantotta divat iránti érdeklődését, ugyanis nagyapjától kipákat csent el, hogy azokból ruhát készítsen babáinak. A brooklyni Saint Ann’s School növendékeként sajátította el a szakma alapjait, több tehetséggondozó programban is részt vett. 18 évesen felfigyelt rá a The Metropolitan Museum of Art Costume Institute kurátora, neki köszönhetően a londoni University of the Arts hallgatója lett. Tanulmányozta a különféle textíliák alakíthatóságát, megszállottan kereste azokat a lehetőségeket, amelyekkel ki tud tűnni az átlagos egyetemisták sorából. 2000-ben eljött a várva várt áttörés, ruhát készíthetett az akkor már világhírű szupermodellnek, Naomi Campbellnek. Az Interview Magazine főszerkesztője, Ingrid Sischy felfigyelt Posen szakmai alázatára, meglátta benne azt a pluszt, amivel a hírnév kapuján már bátran kopogtathatott a feltörekvő kreátor. Hírverést csapott a szerény fiú különleges munkáinak, ennek hatására pedig pillanatok alatt rátalált egy producer, aki díjazás nélkül vállalta a mentorálását. A családi legenda szerint 2001-ben 15 dollárral a zsebében vágott bele első kollekciója megalkotásába, amihez később 20.000 dollár támogatást kapott. A bemutatott gyűjteményt hihetetlen siker koronázta, az LVMH Fashion Group elnöke, a Gucci Group NV elnök-vezérigazgatója és a Christian Dior S. A. vezérigazgatója versengtek érte, szerették volna megszerezni saját cégük kreatív vezetői székébe az ifjú titánt.

Az álomból világmárka lett

A szakmai sikereken felbuzdulva, Zac Posen létrehozta saját márkáját és megnyitotta önálló üzletét New York Tribeca negyedében, ezzel pedig megvalósította a sokak által elérhetetlennek tűnő amerikai álmot. Felemelkedését a modern szabásvonalak, a régi Hollywood csillogása és a hétköznapi öltözködésbe emelt haute couture jegyek segítették. 2004-ben elnyerte a divat egyik legrangosabb elismerését, a Swarovski’s The Perry Ellis Awardot. Ebben az évben az ismert rapper, Puff Daddy az óriási népszerűségnek örvendő ’high-end urban fashion’ Sean John márkájához szerződtette, Posen pedig bekerült a sztárok végeláthatatlan forgatagába. Natalie Portman, Rihanna, Kate Winslet, Claire Danes, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, és Beyoncé kedvence lett, az Oscar-, Golden Globe-és MET-gálákra Glenn Close, Reese Witherspoon, Uma Thurman, Sofia Vergara és Katie Holmes is szívesen választ Posen ruhakölteményeiből. A vakuk fénye mégsem vakította el, folyamatosan fejlesztette tudását, a New York Egyetem Gallatin School karán szerzett diplomát. 2008 áprilisában a Target cég Zac Posen for Target néven kapszulakollekciót dobott piacra, amit Ausztráliában kezdtek árusítani. 2014 tavaszán megjelentek az első Zac Posen-menyasszonyok, pillanatok alatt kiderült, hogy a Truly Zac Posen vonal kreációi a stílusos arák minden elvárásának tökéletesen megfelelnek. Az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour kiemelt figyelmet fordít munkásságára, a divatikon valósággal rajong a szerény mosolyú divattervezőért. A szakmai sikereket az évek múlásával díjakra váltotta, a Women’s Wear Daily és a Variety Magazine egyenesen az év tervezőjének választotta. Zac Posen neve felkerült a világhírű divattervezők listájára.

Fotók: Hello Magazine, US Weekly, Vogue, Zac Posen

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin UTÓDOK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

„Volt időm egy kicsit rendbe rakni magam" – Interjú Závada Péterrel

Következő cikk

Talár alól az autóipar élére – Új kézben a Pata-vállalat