Home»Startup»Parkl – A digitalizált parkolóházak kulcsa

Parkl – A digitalizált parkolóházak kulcsa

0
Shares
Pinterest Google+

Egy nemrég indult ingyenes magyar applikáció, a Parkl segítségével olyan, a hétköznapi autósok elől elrejtett, kihasználatlan parkolóhelyek válnak elérhetővé, mint a szállodák és irodaházak garázsai. Somogyi Zsolttal, a Parkl társalapítójával beszélgettünk az innovatív ötlet megvalósításáról és hatékonyságáról.

Kiaknázatlan piaci rés – a Parkl születése

Somogyi Zsolt, a Parkl társalapítója érdeklődésünkre kifejtette, innovatív ötletük abból a felismerésből született, hogy bár a belvárosban nagyon nehéz parkolóhelyet találni, mégis rengeteg a kihasználatlan hely hotelek, társasházak, irodaházak, parkolóházak és bevásárlóközpontok mélygarázsaiban.

Az volt a céljuk, hogy kiszámíthatóvá váljon a belvárosi parkolás, ne kelljen többé hosszú időket körözni üres parkolóhelyeket keresve, amivel a környezetszennyezés is nagymértékben csökkenthető.

„Az önkormányzatok már biztosan gondolkodtak azon, hogy a környékbeli lakosokat ezekre a kihasználatlan helyekre lehetne parkoltatni, csakhogy ehhez parkolási engedélyek kiadására lenne szükség, illetve biztonsági őrre, aki megszűri a rendszámokat – ezek azonban mind bonyolult folyamatok. Így született meg az ötletünk 2016-ban, hogy egy applikáció segítségével listázhatjuk a szabad helyeket.” – magyarázta az alapító.

A rendszer úgy épül fel, hogy egyrészt a parkolóházak üzemeltetői feltölthetik az elérhető helyeiket – árral megjelölve –, másrészt pedig az ötletgazdák fejlesztettek egy applikációt, amelyet letöltve, a felhasználó egy térképen láthatja a környezetében fellelhető szabad parkolóhelyeket. Ezt követően kiválaszthatja a hozzá legközelebb esőt, a szoftver elnavigálja a helyszínre, ahol a garázskapura felszerelt speciális nyitórendszer lehetőséget ad arra, hogy az applikáció használatával felemelkedjen a sorompó. „Miután megoldottuk az egyszerű bejutás kérdését, úgy gondoltuk, a kényelem érdekében, a készpénzes helyett a kártyás fizetést vezetjük be a szolgáltatásba.” – fejtette ki az ötletgazda.

Befektetők és partnerek felkeresése 

Somogyi Zsolt kérdésünkre elmondta, ötletüket prezentálva próbálták meggyőzni a partnereket és a befektetőket, hogy a Parkl egy megtérülő üzleti konstrukció, hiszen nagy szükség van parkolóhelyekre. „Végül szerencsénk volt, hiszen magyar magánszemélyek finanszírozták meg az ötletünket, ráadásul nemcsak pénzügyi befektetésnek tekintik a projektet, hanem a kapcsolati hálójukat is szívesen rendelkezésünkre bocsátják, ami ennek az ötletnek a megvalósításához elengedhetetlen.” – tudtuk meg. Amikor már megvolt az anyagi fedezetük, elkezdték a projekt fejlesztését, és rövid időn belül kiadták a prototípust, amellyel felkeresték az első helyszíneket. „Azt tapasztaltuk, hogy a szállodák potenciálisan nagyon érdeklődnek az ötletünk iránt, hiszen bár nagy parkolóik vannak, a vendégek gyakran repülővel érkeznek, így a helyeik kihasználatlanok. A szállodák után felkerestük az egyik nagy parkolóházat, az Care Parkot, ahol a hálózat külföldi tulajdonosának vázoltuk az ötletünket. Mi csak három parkolóhelyet akartunk igényelni, hogy bebizonyítsuk rendszerünk hatékony, jegy nélküli, egyszerű működését, de a tulajdonosnak annyira tetszett az applikáció, hogy megnyertük az egész parkolóházat.” – számolt be az első partnerekről Somogyi Zsolt. Elmondása alapján ekkor állt össze a jelenlegi termékük, amivel digitalizálták a parkolást. „Egyrészről

olyan helyre tudunk parkolási szolgáltatást vinni, ahol nincs fizetőautomata, nincs jegykiadó, illetve már meglévő helyszíneken is tudunk parkolókat digitalizálni.”

Így állt össze egy termékpaletta, amelyet néhány hónappal ezelőtt élesben is piacra tudtak dobni.

A rendszer gördülékeny működése

Somogyi Zsolttól megtudtuk, jelenleg 20 helyszínnel állnak szerződésben, amelyeken folyamatosan üzemelik be a nyitórendszereket, de már most is 15 helyszínen több ezer parkolóhely elérhető fejlesztésükkel. Hozzátette, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, és próbálnak minél több helyszínt becsatolni, többek között irodaházak garázsait is, ahol kényelmesen elférnének a tömbház lakóinak autói is. „Az applikációban egy térképen láthatóak a hozzánk csatlakozott helyszínek a szabad helyekkel, a nyitvatartási idővel és az árral megjelölve. Miután a Waze-val összekötött szoftver elnavigál a kiválasztott helyszínre, rá kell lépni a parkolás indítása gombra, amely kéri a sorompón látható azonosítókódot. Ezt beütve, felnyílik a sorompó, és a kijelzőn megjelenik a parkolási helyek száma és pontos elhelyezkedésük is, illetve megkezdődik a parkolási díj számolása.” – magyarázta.

Mint megtudtuk, az emberek nyitottak az innovációra, ugyanis csak a januári időszakban közel 5000 új regisztrált felhasználót tudhatnak vállalkozásuk mögött.

 A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÉBREDŐ ERŐ című lapszámában! 
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Napjaink első számú elektromos autót gyártó cége a Tesla

Következő cikk

„Remélem, hogy nem a 25. órában járunk” – Interjú Ifj. Chikán Attilával