Home»Startup»Innovatív technológia hőtárolásra – HeatVentors

Innovatív technológia hőtárolásra – HeatVentors

0
Shares
Pinterest Google+

Egy innovatív technológia, ami a hagyományos vizes hőtárolókat egy helytakarékosabb és nagyobb hatásfokú tartállyal váltja fel speciális, fázisváltó anyagok felhasználásával. Farkas Rita és Andrássy Zoltán energetikai mérnökökkel, a HeatVentors startup alapító tagjaival beszélgettünk. 

Hogyan alakult meg a HeatVentors? Mi adta meg a kezdeti lökést?
Az ötlet alapja egy TDK (Tudományos Diákkör) dolgozat volt. Hat éve felkerestük az egyetemi konzulensünket, hogy javasoljon egy kutatási témát, és ő a fázisváltó anyagok (Phase Change Material, PCM) vizsgálatát ajánlotta. Az anyagok sokszínű felhasználási lehetőségének köszönhetően nagyon megszerettük a témát. Ezt követően többször publikáltuk kutatásunkat hazai és nemzetközi szakemberek előtt, akik az elért eredmények alapján bíztattak minket, hogy alapítsunk céget a termékünkkel. Ezt követően a startupvilágban sok segítséget kaptunk az elinduláshoz, lett egy üzleti mentorunk, részt veszünk a Climate-KIC Akcelerátor programjában, illetve a K&H és a Nestlé inkubációjában.

Miben egyedi az ötletük? Minek köszönhetők a startupversenyeken elért sikereik?
A hagyományos hőtárolók vízzel töltött tartályok, és a víz hőmérsékletének változásával tárolják el a hőt. Mi nem a víz hőmérsékletét, hanem különleges fázisváltó anyagok halmazállapotát változtatjuk meg: fagyás, olvadás – ezáltal sokkal koncentráltabban tudjuk a hőt eltárolni és csökkenteni tudjuk a tároló méretét. A jelenlegi PCM-es tárolókhoz képest hatékonyabb a tartály belső konstrukciója, nagyobb teljesítményt tudunk elérni, illetve a külső szerkezetet is megváltoztattuk: hengeres tartály helyett szabadon választható téglatest alakú tárolókat tervezünk bármilyen méretre, a hatékonyabb helykihasználás érdekében. Ez azért lehetséges, mert a tároló belsejében csökkentettük a belső nyomást. Ezen kívül előnyünk az optimalizációs modellünk, illetve a költséghatékony vezérlési modellünk.
A startupversenyeken, egyediségüknek köszönhetően, egyre jobban értékelik a technológiai innovációnkat, Emellett a széles körű felhasználhatóság a legnagyobb előnyünk, illetve hogy a gyártó rugalmasságának és az optimalizációs modellnek köszönhetően a tervezési és gyártási folyamat is gyors.

Melyek voltak a fontosabb mérföldkövek?
A technológia kidolgozása volt az első. Megalkottunk egy méretező algoritmust, mely képes kezelni a tárolóban lezajló folyamatokat. Az algoritmust ezután a végeselem-szimuláció és a prototípuson történő mérés segítségével validáltuk, majd több műszaki versenyen és konferencián bemutattuk a tárolónkat, és a hazai, valamint a nemzetközi sikerek ösztönöztek minket a startupvilágba való belépésre. Ezután több mentortól, akcelerátor és inkubátor programtól kaptunk segítséget és kezdett összeállni az üzleti modell. A következő mérföldkövet a startupversenyek jelentették, a sikerek következtében nagy médiavisszhangot kaptunk, ezáltal figyeltek fel ránk a nagyobb cégek, befektető társaságok. Jelenlegi célunk a pilotprojektek megvalósítása, hogy valóságos környezetben is kipróbálhassuk a tárolót. Ennek kapcsán több céggel is folynak a tárgyalások.

Mik az új technológia előnyei?
A HeatVentors innovatív technológiát kínál a hőtárolásra fázisváltó anyagok (PCM) alkalmazásával. A jelenleg piacon lévő egyéb vizes tárolókhoz képest 90%-kal csökkentettük a méretet, 60%-kal az alapanyagköltséget és alkalmazástól függően 20-40%-kal magasabb hatásfokot kínálunk. A jelenlegi fázisváltó anyaggal töltött tárolókhoz képest az általunk kifejlesztett HeatTANK-nek jobb a belső szerkezeti kialakítása, így sokkal nagyobb teljesítményre képes, illetve nem drága PCM-eket használunk, hanem hétköznapi anyagoknak adunk új felhasználási területet.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÉBEDŐ ERŐ című lapszámában! 
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

„Remélem, hogy nem a 25. órában járunk” – Interjú Ifj. Chikán Attilával

Következő cikk

Viszlát NESTEA, helló FUZETEA! – Új kihívója akadt a cukormentes frissítőknek