Home»Lifestyle»Könnyen megjegyezhető: Panerai Submersible EcoPangaea

Könnyen megjegyezhető: Panerai Submersible EcoPangaea

1
Shares
Pinterest Google+

A Panerai előszeretettel áll be vízisportokkal, felfedezőkkel összeköthető témák, ügyek mögé, pár éve például a szabadtüdős merülés egyik jeles képviselője, Guillaume Néry ihlette meg a céget egy különkiadás elkészítésére, most pedig Mike Hornnak, a neves felfedezőnek dedikáltak az egyszerűbb, 47 milliméteres PAM00985 után egy különleges darabot. 

Az olasz (svájci) Panerai-t elsősorban nagyméretű búváróráiról ismerhetjük. Lebilincselő történelmük a karóragyártás terén egészen a második világháborúig nyúlik vissza, ekkor még ún. tokozócégként működtek. A tokot és a szerkezetet a Rolextől kapták – bár a szerkezetet a Cortebert gyártotta -, a számlapot ők maguk készítették a saját „Radiomir” festékkeverékükkel. A megrendelő pedig maga az olasz haditengerészet búvár osztaga volt, a Decima Mas. 

Az 1860-ban alapított apró firenzei óra-, és műszerbolttól jutott el a Panerai oda, hogy a második világháborúban a hadseregnek gyártson órát, majd a 21. században, már nem családi vállalkozásként, hanem a Richemont csoport tagjaként a márkára jellemző masszívságot a svájci óraiparra jellemző technikai megoldásokkal ötvözze. Ennek eredménye lett a Submersible EcoPangaea Tourbillon GMT is, de kezdjük az elejéről. 

A Panerai modellcsaládjai szerencsére könnyen megjegyezhetőek. A Radiomir a leginkább múltidéző. Vékony tokfüleivel, a jellegzetes „RADIOMIR” felirattal a számlapon. A Luminor az ötvenes évek közepén mutatkozott be, alapvető különbség a világító festékkeverék összetétele volt (elhagyták az erősen sugárzó rádiumot), valamint a filigrán tokfülek megvastagodtak. Minden ebből a két kollekcióból indul ki. Jelen cikk tárgya, a Submersible, a Luminor modellek búvárlünettás változata, mégis külön kollekciót alkot.

A Panerai előszeretettel áll be vízisportokkal, felfedezőkkel összeköthető témák, ügyek mögé, pár éve például a szabadtüdős merülés egyik jeles képviselője, Guillaume Néry ihlette meg a céget egy különkiadás elkészítésére, most pedig Mike Hornnak, a neves felfedezőnek dedikáltak az egyszerűbb, 47 milliméteres PAM00985 után egy különleges darabot. 

A gyártó kínálatán belül is különösen nagy, 50 milliméteres Submersible tokba a P.2005T szerkezet került. Már a kaliberszám is árulkodó, a T ugyanis tourbillon-t jelent, ami egy speciális, kifejezetten komplikált és látványos gátszerkezetre utal. Ez tényleg nem fordul elő középkategóriás órákba, az elkészítése és a beszabályzása sem egyszerű. A szkelettált, tehát csontvázszerű számlap alatt láthatjuk a szerkezetet működtető összes kis-, és nagy alkatrészt. Utóbbiak közé tartozik például a rugóház, ami a járáshoz szükséges energiát tárolja, ebbe a szerkezetbe 3 (!) került. A szerkezet kézihúzós, 7-8 óra között találunk egy járástartalék kijelzőt, hogy tudjuk, mikor kell ismét felhúzni a 6 nap járástartalékkal bíró werket. A számlapra második időzóna, azaz GMT mutató is felkerült, valamint egy ún. AM/PM kijelző, amiről azt tudjuk leolvasni, hogy a hazai időzónában éppen nappal, vagy éjszaka van. 

Az igazi különlegesség a werk mellett a tok anyagában van. Az EcoPangaea elnevezésű acél Mike Horn Pangaea nevű hajójának főtengelyéből megmunkált anyag. Hasonlót láthattunk például a Sinn nevű német gyártónál, ahol tengeralattjáró acélt használnak egyes modellek tokjához, az viszont egyértelmű, hogy az adott hajóból kiválasztott és kidolgozott anyag csak emeli az óra egyediségét. 

Ami még emelheti, az az, hogy a Mike Horn GMT EcoPangaea kiadásból mindössze 5 darab készült a közel sem szerénytelen 189.000 amerikai dolláros áron. Ez forintra fordítva 56 millió forint. Ez nem kevés, de ismerve a Panerai modellpalettáját, ez az óra abszolút gyártó felsőkategóriáját képviseli. 

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2021/1. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

A kis testvér

Következő cikk

Nyugati professzionalizmus, kelet-európai történetmesélés