Home»Online»Neten támadó sorozatok

Neten támadó sorozatok

1
Shares
Pinterest Google+

Elmúltak azok az idők, amikor az on-demand műsorszolgáltatók még csupán kísérleti jelleggel, mézesmadzagnak készítettek egy-egy saját gyártású filmet vagy sorozatot. Mára a Netflix és az Amazon a legnagyobb csatornák kihívójává vált a produkciók terén is.

A Netflix 1997-ben online DVD-kölcsönzőként indult. Tíz évvel később lépett be a streamingiparágba az Egyesült Államokban. 2012 óta Európa egyes országaiban, 2016-tól pedig világszerte is elérhető. Mára 190 országban 130 millió előfizetője van, akiknek mintegy fele még mindig az anyaországban él. Az elmúlt két évben az előfizetők számának növekedése rendre 40 százalék feletti volt, és ebben komoly része lehetett a saját gyártású tartalmaknak is. Az előfizetésekből (a havi 8 dolláros alapcsomagtól a 20 dollárig/euróig terjedő Ultra csomagig) befolyó pénzek ugyanis lehetővé teszik, hogy a Netflix – a sportközvetítéseket nem számítva – minden más televíziós társaságnál vagy streamingszolgáltatónál többet fordítson tartalmak előállítására. A 2018-as büdzséje mintegy 13 milliárd dollár. (A nagyságrend érzékeltetésére: a Magyar RTL Zrt. 2017. évi teljes bevétele körülbelül 100 millió dollár volt.)

Tömegtermelés

 A Netflix idén szeptembertől az év végéig – a stand-up szériákat nem számítva – csak sorozatokból harmincat gyárt majd le. A már sikeres szériákból érkezik az Osmosis nyolcadik évada, az amerikai belpolitika bugyraiba beavató Kártyavár hatodik évada – a sajnálatos események után immár Kevin Spacey nélkül –, és az ötödik nekifutás a BoJack Horsemanből. (A női börtönben játszódó Orange Is the New Black sikersorozat hatodik évada már júliusban megjelent.) Emellett mexikói spin-offot kap a Narcos, és folytatódik a Marvel’s Iron Fist is. Megérte a második évadot az Atypical, az Ingobernable, az American Vandal, a Big Mouth és a Little Things; valamint a csatorna legutóbbi nagy dobásának számító Ozark is, amelyben egy pénzügyi tanácsadó küzd egy drogkartell ellen.

A Netflix globális szolgáltatóként számos csoportnak kíván kedvezni új sorozataival. Az A Taiwanese Tale of Two Cities egyik „főszereplője” Taipei városa, a Made in Mexico a mexikóvárosi elit világába kalauzol, a Dogs of Berlinben a német főváros detektívjeit figyelhetjük munka közben, a Money Heist (La casa de papel) spanyol bűnözőkről szól, az O Mecanismo egy valós brazil bűnszervezet működését mutatja be, a Plan coeur egy romantikus párizsi történet, a She-Ra and the Princesses of Power pedig egy nyolcvanas évekbeli karakter feltámasztásával az erős nők kultuszára épít.

A szolgáltató különlegessége, hogy néhány sorozatát – például az Ozarkot, a Marvel’s Iron Fistet és a Kártyavárt – az Ultra csomag előfizetői számára Ultra HD 4K és HDR minőségben is elérhetővé teszi.

Az Amazon harca

 Az Amazon elsősorban online kereskedelemmel foglalkozik, ezért az Amazon Prime szolgáltatás keretében kínált sorozatok is részben vevőcsalogató szándékkal készülnek, és a nézettségről sem adnak közre információkat. Világszerte mintegy 75 millió Prime-előfizető lehet (a felük az Egyesült Államokban), és közülük 26 millióan nézhetik az eredeti programokat. A legnépszerűbb sorozatok közönsége a becslések szerint 5 millió fő körül alakul.

Az Amazon a Netflixszel ellentétben a mennyiség helyett inkább a húzónevekre épít. Az idei 5 milliárd dolláros tartalmi büdzséből olyan sorozatok alkotóit, producereit nyerték meg, mint a Mad Men, a The Walking Dead, a The Shield, a Downton Abbey vagy az X-akták. A szerzők között ott van a bestselleríró Tom Clancy (Jack Ryan) a sci-fi legenda Philip K. Dick (The Man in the High Castle), a rendezők között feltűnik Ridley Scott. Legutóbbi nagy dobásuk pedig, hogy 250 millió dollárért megszerezték A Gyűrűk Ura sorozatjogait, így várhatóan érkeznek majd az előzményszériák az ismert és népszerű műhöz.

Az Amazon is kihasználja az internetes csatornák azon előnyét, hogy szabadabban nyúlhat a témához és az ábrázolásokhoz. Így például az egyik legnagyobb kritikai sikert aratott sorozatuk a transznemű apa és családja életét bemutató Transparent, de az ismert feminista regényből készült I Love Dick is igen népszerű. Ezek mellett a nyolcvanas évekbeli román sikersorozatból Channing Tatum főszereplésével készített Detektív elvtárs már csak a hab a tortán.

Az amerikai nagybácsi

 A 2008-ban indított Hulu kilóg ebből a cikkből, mert 20 millió amerikai előfizetőjével jól érzi magát az Újvilágban, és egy japán kalandot kivéve nem is tervez kimozdulni onnan. Amiért mégis érdemes megemlíteni őket, az a popkulturális hatás, amelyet A szolgálólány meséje képernyőre vitelével gyakoroltak a világra. Emellett náluk készül a Marvel’s Runaways (hiszen szuperhős manapság mindenkinek kell), a Future Man sci-fi sorozat és a Castle Rock pszichohorror-széria is.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin SVINDLEREK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Szia! Jókor hívlak? – Tények és tapasztalatok az MLM-ről

Következő cikk

Festményből is lehet kriptovalutát létrehozni