Home»Online»Hasznos alkalmazások könyvmolyoknak

Hasznos alkalmazások könyvmolyoknak

2
Shares
Pinterest Google+

Nincs annál jobb élmény, mint bekuckózni otthon egy bögre forró teával és a kedvenc könyvünkkel. Erre azonban egyre ritkábban van lehetőség, és örülünk, ha a rohanásban jut egy kis időnk olvasásra – ezért az e-könyvek népszerűsége lassan növekszik az olvasók körében. Nagy előnye ennek a formátumnak a könnyű hordozhatóság, hiszen már egy telefonon is többkötetnyi könyvet vihetünk magunkkal és olvashatunk. Bemutatunk néhány alkalmazást, amelyek segítségével nemcsak könyvekhez juthatunk hozzá, hanem virtuális közösségeket is kialakíthatunk más könyvmolyokkal.

Ingyenes applikációk

Négy évvel ezelőtt megjelent a moly.hu magyar könyves közösségi oldal applikációja. Könyveket tudunk keresni vele a moly.hu adatbázisában (név, cím, alcím alapján), ahol az első húsz találatot kapjuk meg a listában. A keresés automatikus működik. A kiválasztott könyvnek elolvashatjuk a fülszövegét, és láthatjuk az értékelését százalékban. A moly.hu-s értékelésre kattintva meg tudjuk nyitni a molyos adatlapot a böngészőben. Az Idézetekre kattintva láthatjuk az idézeteket (kedvelés szerint csökkenő sorrendben). Az Értékelésekre kattintva pedig az értékeléseket csillaggal, szerzővel, kedvelés szerinti csökkenő sorrendben. A keresési oldalnál találunk egy fényképezőgép ikont. Itt elvileg be tudjuk szkennelni a könyv vonalkódját (ISBN), és kikeresi nekünk a könyvet (már ha a molyra fel van töltve a kiadáshoz az ISBN).
A könyvmolyok körében talán a Goodreads a legnépszerűbb nemzetközi applikáció. Ez az alkalmazás olyan közösségi oldal, ahol megoszthatjuk az élményeinket az olvasás más szerelmeseivel. A negyvenmilliós közösségben olvashatunk ajánlókat, véleményeket, és megoszthatjuk saját tapasztalatainkat is. Az alkalmazás iOS-re és Androidra is ingyen letölthető.

A Litsy hasonlít a Goodreadsre, ahol értékelni lehet könyveket, és listákat lehet létrehozni, de mégis szükség van erre az applikációra is. Miért? Mert valahogy jobb érzés a profilokon böngészni: képzeljünk el egy olyan nemzetközi közösségi oldalt, ahol mindenki könyvmániás, és rendszeresen posztol idézeteket, fotókat, listákat, vicces ikonokkal pontozzák, amit már olvastak, és más vicces ikonnal jelzik, mi az, amit olvasni szeretnének legközelebb. Az Instagram-fotók minőségét megközelítő képek mellé pár mondatos elemzés is jár.
Ha már az Instagramról beszélünk, ott is rá lehet keresni a #shelfie hashtagre, ha mások könyvespolcain szeretnénk nézelődni virtuálisan. Létezik egy Shelfienevű alkalmazás is, amely ha posztolunk egy fotót a polcunkról, segít megtalálni a könyveink e-book- és hangoskönyvverzióit. A polcunk elemzése után kapunk ajánlásokat is, így belefuthatunk új potenciális kedvencekbe, és persze barátkozni is lehet: rengeteg új embert ismerhetünk meg a világból, aki szintén Stephen King- vagy épp Murakami-rajongó.

Közösségteremtő alkalmazásként funkcionál a Wattpad e-könyv-olvasó applikáció is. Használói ugyanis saját történeteket írhatnak, amelyeket a többiek elolvasva szavazhatnak, értékelhetnek. Sőt kedvenc íróinkkal is kapcsolatba léphetünk, aminek lehetőségével él is a felhasználók többsége.
A költészet rajongóinak is fejlesztettek már külön alkalmazást: a Poetry rengeteg klasszikus és kortárs verset tartalmaz angol nyelven, amelyeket témák és hangulatok szerint csoportosítottak. Vannak versek nosztalgikus hangulatra, de választhatunk boldog vagy humoros verseket is. Az alkalmazás iOS-re és Androidra is ingyenes.
Aki szereti a krimiket, és azok közül is Sherlock Holmes a kedvence, nincs más dolga, mint letölteni a Sherlock Holmes összes ingyen alkalmazást.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÍRÁSTUDÓK című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

„Az autók zajával nem tudunk mit kezdeni” – Zajos Budapest I.

Következő cikk

Amikor a mama lelegelte a papa haját: megjelent Karafiáth Orsolya új könyve