Home»Startup»Elektromos rollerekkel a mikromobilitásért

Elektromos rollerekkel a mikromobilitásért

1
Shares
Pinterest Google+

A közösségi megosztás elve alapján az elektromos autó és robogó után most már rollert is lehet bérelni Budapesten. A gyors, egyszerű és fenntartható közlekedést biztosító Lime eszközöket a fővárosiak májustól használhatják egyelőre a budai és a pesti Duna-part egyes szakaszain, illetve az ahhoz közel eső kijelölt területeken. A június végéig tartó tesztüzemmódban 200 roller érhető el.

Bővült az elektromos közlekedési eszközök palettája a fővárosban

A Lime 2017-ben indult az Egyesült Államokban kölcsönözhető kerékpárokkal, akkor még LimeBike néven. 2018-ban összeálltak a Segway-jel, hogy elektromos rollerekkel bővítsék az egyre jobban prosperáló cég profilját. Jelenleg nagyjából száz amerikai városban, az Egyesült Államokon kívül öt kontinensen, húsz országban van jelen biciklikkel és e-rollerekkel, Európában többek között Bécsben, Berlinben, Brüsszelben, Koppenhágában, Párizsban, Prágában, Varsóban lehet a cég eszközeit igénybe venni rövidebb-hosszabb városi távokra.
Paloma Castro Martinez, a Lime nemzetközi kommunikációs igazgatója a budapesti Smart X konferencián tartott beszédében ismertette a rendszer lényegét, miszerint a belváros területén elszórt elektromos rollereket okostelefonos applikációval lehet kölcsönözni, és használat után bárhol leparkolni, így egyszerűbb a használatuk, mint a többnyire dokkolást igénylő közkerékpárrendszereké, hasonlóan az elektromos Mol Limo és a GreenGo autómegosztó rendszereihez.
A május elsejével indult két hónapos tesztidőszak alatt 200 roller érhető el a budai Duna-part mentén Lágymányostól az ELTE és a BME kampuszát is felölelve a Móricz Zsigmond körtérig, a pesti oldalon pedig a Szabadság hídon átívelve a Vámház körúttól a Kálvin térig, magában foglalva a Corvinus Egyetem kampuszát, egészen a Boráros térig.

Kevesebb légszennyezés és enyhülő forgalmi dugók

Mint minden dinamikusan fejlődő város, Budapest is számos kihívással néz szembe a városi közlekedés terén. Egyre többen járnak az utakon: csak az elmúlt öt évben a budapesti járművek száma 106 ezerrel emelkedett, ami 16 százalékos növekedést jelent. Ennek következtében a torlódások és a forgalmi dugók is egyre több nehézséget okoznak a közlekedőknek. A Lime e-rollerjei intelligens és gyors utazási megoldást biztosítanak, és remek alternatívát kínálnak a meglévő közlekedési lehetőségek kiegészítésére.
Paloma Castro Martinez különféle okokat sorolt, hogy miért jó a városoknak az elektromos rollerek használata. „A Lime rollerek enyhíthetik a forgalmi dugókat, a légszennyezést és a parkolási gondokat” – fejtegette a kommunikációs igazgató, aki szerint jól szervezett a budapesti tömegközlekedés, amely a város szinte teljes területét szépen lefedi, majd hozzátette, hogy a cég e-rollerei az úgynevezett mikromobilitás területén jöhetnek jól a városlakóknak, azaz a rövid távú, a közlekedés „folytonossági hiányait” gyorsan és egyszerűen kitöltő alternatívát jelenthetnek a fárasztó gyalogolással szemben.

A Lime e-rollerjeiben beépített GPS rendszer működik, azaz egyrészt ezen alapszik az okostelefonos applikáció használata, a felhasználó közvetlen környezetében elérhető rollereket így lehet lokalizálni, másrészt a lopás ellen is védelmet jelent a vázba rejtett navigációs chip. A felhasználók tehát pár mozdulattal letölthetik az alkalmazást, amelynek segítségével könnyedén megtalálhatják a hozzájuk legközelebbi szabad e-rollert. A kiválasztott rollert a kormányon lévő QR-kóddal lehet feloldani, és ha fel van töltve az appos profil pénztárcája, akkor már lehet is gurulni.
A Lime eszközei legföljebb 25 km/h-s sebességre képesek. A járműflottát a Lime helyi csapata tartja karban, ők gyűjtik be éjjelente a rollereket, amelyeket a töltőállomásokon fel is töltenek, hogy reggelre újra használatra készen várják a felhasználókat.
A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 forint, a használat percdíja pedig 50 forint. Fontos különbség az eddigi járműmegosztó szolgáltatásokhoz képest, hogy a Lime egyenlegfeltöltős rendszert használ, az egyenleg minimum 2500, maximum 7500 forinttal tölthető fel – a nagyobb összegű feltöltésért kupon jár.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin JÁRMŰIPAR című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Reptéri méhfuvar: BeeRides

Következő cikk

AImotive: itt tart a magyar önvezetés üdvöskéje