Home»Startup»Szőlőőr: az információs platform

Szőlőőr: az információs platform

1
Shares
Pinterest Google+

Szőlővédelmi ismereteiket a legmodernebb technológiával ötvözték egy magyar startup tagjai, hogy új fejezetet nyissanak a fertőzések, betegségek elleni védelemben. A Szőlőőr szoftver azonnal információkat ad a felhasználójának a szőlője fertőzöttségéről, így csökkenthető a környezetszennyezés és a felesleges pénzkidobás.

Forradalmasítja a borászatot

Egy hektár szőlő éves növényvédelmi és permetezési költsége több százezer forint is lehet. Ez ráadásul olyan terület, amelyen egyetlen szőlőbirtokos sem spórolhat. A szőlő a legkényesebb gyümölcsök közé tartozik, az egészségére kiemelten hatnak a környezeti tényezők. Ha ugyanis túl sok (vagy éppen túl kevés) nap, csapadék vagy pára éri a termést, akkor a következő évben a birtok akár le is húzhatja a rolót, mivel a termésük – valamilyen agresszív kórokozó miatt – könnyen megtizedelődhet. A borászok célja, hogy a lehető legkevesebb alkalommal, a lehető legkevesebb vegyszer kijuttatásával védjék meg a szőlőt. Az ökológiai gazdálkodásban elfogadott kontakt szerekkel történő védekezés egyik kiemelt pontja, hogy a vegyszert éppen a megfelelő időben juttassák ki. Ha precíz munkát végeznek, akkor a hőmérséklet- és csapadékadatokat rendszeresen felírják, mert azokból lehet előre jelezni a gombabetegségek megjelenését. Ebben nyújt segítséget egy magyar startup, a QuantisLabs csapata által kifejlesztett Szőlőőr (SmartWineyard) szoftver, valamint döntéstámogatási rendszer, amely forradalmasíthatja a borágazatot.

A QuantisLabs innovációja különféle szenzorokon keresztül egy sor létfontosságú adatot közöl a szőlőtermelőkkel. Segítségével megtudható, hogy az egyes birtokrészeket mennyi csapadék éri, mekkora a napsütéses órák száma, milyen a páratartalom, a szélirány, milyen a szőlőlevelek nedvességtartalma, vagy mennyire és pontosan milyen fertőzésre hajlamosak az adott területen növekvő szőlők, mindezt folyamatos frissítéssel. Innentől nem kell az időjósokra vagy a saját megérzésekre hallgatni, hiszen a szenzorok adatai alapján minden termelő pontosan megállapíthatja, hogy birtokának hol és mennyi permetezésre van szüksége.

Precíz növényvédelmi kontrollrendszer

A Szőlőőr lényegében valós idejű, percre lebontott információk alapján dolgozó, precíz növényvédelmi kontrollrendszer, amely a szőlőtermesztőket segíti az ültetvények ápolásában. Ha nemcsak a pincékben, de az ültetvényeken is alkalmaznak modern technológiát, az javíthatja a borászatok jövedelmezőségét, hiszen kevesebbet kell költeni növényvédelemre, miközben a javuló minőség miatt nőhet a bevétel. Ráadásul az időjárás okozta kockázatok egy része is kiküszöbölhető. A rendszer a dűlőkbe 200-300 méterenként telepített precíziós szenzorokból és az általuk mért adatok szoftveres kiértékeléséből áll, így a lehető leghatékonyabb permetezést teszi lehetővé a gazdaságok számára, valamint azt, hogy folyamatosan gyűjtsék a klimatikus adatokat.

A termőterületek jellemzően nem egységesek, ezért néhány tíz- vagy százméterenként eltérő a páratartalom vagy a levélnedvesség, és így különböző mikroklímák alakulnak ki viszonylag kis területen. Vagyis egy ültetvényen belül is előfordulhat, hogy a szőlő másfajta gondozást igényel – magyarázta Árendás Csaba, a QuantisLabs ügyvezető-tulajdonosa. Minden egyes szenzor külön-külön figyeli ezeket az adatokat, és érzékeli a betegségek megjelenését is. Így egy felállított rendszer egy gazdaságon belül nagyon kis területre lebontva képes meghatározni, hol milyen állapotban van az ültetvény, igényel-e védekezést, és ha igen, akkor milyet. A készülékek percenként mérnek, hiszen a gombás fertőzés kialakulásához négy óra is elég lehet. A hálózat a mérési eredményeket online elküldi a cégnek, a szervereken kiértékelt adatok után szinte azonnal tudják jelezni a borásznak, hogy milyen betegség támadta meg a szőlőt, és milyen állapotban van a növény. A gazdaság vezetője ezek alapján el tudja dönteni, hogy kell-e permetezni, és ha igen, mely dűlőkben és milyen mennyiséggel. Tehát önmagában a Szőlőőr alkalmazása nem elegendő, a termelőnek is fel kell készülnie az azonnali reakcióra.

Az adatalapú döntésektől a táblaszintű előrejelzésekig

A fertőzések következtében tartósan meleg, párás időjárásban akár 50-100%-os lomb- és fürtkár is kialakulhat a fogékony szőlőfajtákon. Ez hatalmas kárt jelent a borászoknak. A legelterjedtebb védekezési mód a gyakori, preventív permetezés. A védekezés ilyen módja sokszor túlpermetezéssel jár, ami nemcsak költséges, hanem környezetromboló is. A Szőlőőr szőlővédelmi előrejelző rendszer segít optimalizálni a jelentősebb fertőzések (lisztharmat, peronoszpóra, szürke- és feketerothadás) elleni védekezést. Amint már említettük, a gombás, penészes betegségek kialakulása jól körülhatárolható körülmények függvénye. A környezeti körülmények alapján előrejelezhető a szőlőbetegségek kialakulásának és terjedésének a valószínűsége. Ehhez azonban kiemelkedően pontos mérések szükségesek. A Szőlőőr precíz szenzorai az időjárási adatokat felhasználva algoritmusok és matematikai modellek segítségével határozzák meg a szőlő fertőzöttségét, és a rendszer előrejelzéseket küld a felhasználónak.

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin SZÜRET című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Borivó nemzet a magyar

Következő cikk

Egyensúlyt találni a fajták között – a legjobb borok titka