Home»Startup»Idő-érzet: Intelligens illatóra segítheti a napirendünket

Idő-érzet: Intelligens illatóra segítheti a napirendünket

1
Shares
Pinterest Google+

Személyre szabható intelligens illatórát készített Cséffay Alexandra, a MOME Formatervező Tanszékének hallgatója, ami támogatja a felhasználót napirendjében. Így nemcsak az idő múlását érzékelheti az illatok alapján, hanem könnyebben megy a felkelés, a munka és a relaxálás is.

Digitális világunkban legtöbbször az audiovizuális ingerekre támaszkodunk, a többi érzékszervünk használata háttérbe szorul. Ez különösen igaz a szaglásra, mely mindig is alacsonyan helyezkedett el az érzékszervek hierarchiájában. Pedig az emberek szaglása kifejezetten jó, sőt könnyen fejleszthető; és tudat alatt életünk számos területére hatással van.

A szagok bizonyítottan befolyásolhatják érzelmeinket, hangulatunkat, és ezáltal viselkedésünket is. Ezt felismerve, ma már a marketing számos területén alkalmaznak illatokat különböző célok elérése érdekében, de olyan termék kevés létezik, mely a felhasználók egyéni céljainak támogatására irányul.

„Úgy gondolom, hogy az audiovizuális ingerekkel túltelített világunkban nagy szükségünk van olyan eszközökre, mely a többi érzékszervünket is bevonva képes információkat átadni. Ezért célom egy olyan eszköz létrehozása volt, mely a felhasználó szagérzékelésére támaszkodva működik”

– mondja Cséffay Alexandra

A végzős hallgató szakdolgozatának témája az emlékezés és érzékelés kapcsolata volt: részletesen vizsgálta az emlékezet működését, így a kutatás során hamar rájött, hogy a szaglással szoros kapcsolatban állnak egymással. Ez oda vezethető vissza, hogy a szaglás evolúciósan az egyik legrégebbi érzékszervünk és ennek az egy érzékszervnek az ingerületei közvetlenül az agyba jutnak, azon belül is a limbikus rendszerbe, ami az érzelmek és az emlékek működéséért is felel.

„Emlékeink fontos szerepet játszanak az életünkben, segítségükkel alakítjuk ki identitásunkat és kapcsoljuk össze személyes múltunkat a jövővel, ezért átfogóan vizsgáltam az emlékek fizikai formában történő megörökítésének motivációit és eszközeit”

– fejtette ki Cséffay Alexandra.

A digitális technológia megjelenése új eszközöket adott a kezünkbe, melyek segítségével élményeink vizuális megörökítése egyszerűbb lett, szerinte azonban ennek túlzott használata negatívan befolyásolja a pillanat megélésének képességét és a memóriát, aminek a felidézés nem csak a látás segítségével történhet meg, hanem a szaglással is. 

Ezen a vonalon tovább haladva fejlesztette a diplomamunkáját, egy olyan okoseszközt, mely illatok segítségével nyújt információt az idő múlásáról, valamint az illatok jótékony élettani és pszichológiai hatásait kihasználva a nap 24 órájában támogatja a felhasználót tevékenységeinek sikeres elvégzésében.

„Jelenleg nagy hangsúlyt fektetünk a minket körülvevő vizuális és auditoros ingerekre, de a szagingerekre ez kevésbé jellemző. Ezért egy olyan tudat alatt működő eszköz létrehozása volt az volt a célom, mely a felhasználó szagérzékelésére támaszkodva alakít ki egy új időérzékelési metódust”

– magyarázta.

Változó illatkörnyezet

Elkezdett olyan természetes anyagokat, illóolajakat kutatni, amelyek közvetlen fiziológiai és pszichológiai változásokat tudnak kiváltani, és ezek bizonyítottan működnek. Megvizsgálta, hogy egy-egy illóolaj milyen konkrét változásokat tud kiváltani az életünkben.

„Az volt a célom, hogy egy olyan terméket csináljak, ami személyes illatkörnyezetet teremt és segítségével tudjuk követni az idő múlását, a nap alatt folyamatosan változó illatokkal segíteni tudja a tevékenységünket.”

Az intelligens illatóra úgy hat a felhasználó tudatalattijára, hogy annak bármilyen recept kikeverésével kellene bíbelődnie. Az eszköz a nap folyamán dinamikusan változó illatkörnyezetet teremt. Az idő múlásával az illatok is folyamatosan változnak, egy teljes ciklus 24 óráig tart. Az eszközt rendszeresen használva a felhasználó képes lesz egy új időérzékelési metódus elsajátítására: a levegőbe szippantva olyan információhoz juthat, amihez eddig csak a látás segítségével tudott. Az Odeur tehát úgy működik, mint egy kijelző, csak az orrunknak. Az illatok nem véletlenszerűen jelzik az időt, hanem az adott napszakra jellemző tevékenységhez igazodnak. Reggel például segítenek a felkelésben, napközben a munkavégzésben, este az elalvásban satöbbi.

„Egy-egy megfelelő illat javíthatja közérzetünket, segíthet feladataink sikeres elvégzésében. A felhasználó beállíthat egy hétköznapi napirendet: ébredéskor energizáló illatkeveréket bocsát ki, majd ahogy elkezdünk dolgozni jön a teljesítményfokozó illattkeverék, ebédhez beállíthatunk étvágynövelő- vagy étvágycsökkentő illóolajat, majd fáradtságot elűző, koncentráció képességét előidéző keveréket bocsát ki, este pedig levendulaillattal emlékeztet minket a lefekvési időre”

– magyarázta az eszköz működési mechanizmusát, amelynek az Odeur nevet adta.

Az illatok megalkotásában, kiválasztásában, elindításában nem kell részt vennie a használónak, ezek automatikusan történnek, az előre megadott paraméterek alapján. 

A napirendet az eszközhöz társuló alkalmazáson keresztül lehet beállítani, ami az okosotthon rendszerhez is kapcsolható. Az alkalmazáson keresztül a felhasználó személyre is szabhatja az illatokat, ha van rá igénye, melyek elmenthetők, keverhetők és megoszthatók. Most egy alapcsomagot állított össze nyolc illóolajjal, de a későbbiekben bővíteni szeretné a palettát.

„Mivel a műszaki egyetemen szereztem az alapképzéses diplomámat, konzultáltam az áramlástanszék doktoranduszával, aki szerint működőképesnek tűnnek a tervek. A következő lépés egy prototípus készítése a méretek és az arányok ellenőrzésére, amihez beszereztem az alkatrészeket és már el is készült volna eddig, csak a koronavírus helyzet miatt nem sikerült”

– tudtuk meg az ötletgazdától. Ha elkészül a működőképes termék, szüksége lesz egy programozóra és egy mérnökre, majd elkezd befektető után kutatni. „Nagyon sokan érdeklődnek utána, úgyhogy szeretném megvalósítani.”

A cikk eredetileg a Business Class Magazin 2020/10. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül.

Előző cikk

„Egy krízisben mindig is voltak lehetőségek”

Következő cikk

Az acél luxusórák nyomában – A Frederique Constant Highlife típuscsalád