Home»Online»APPLIKÁCIÓK, AMELYEK MÁR AZ OKOSTELEFONOK ŐSIDEJE ÓTA VELÜNK VANNAK

APPLIKÁCIÓK, AMELYEK MÁR AZ OKOSTELEFONOK ŐSIDEJE ÓTA VELÜNK VANNAK

9
Shares
Pinterest Google+

Az okostelefonok megjelenése óta velünk vannak az applikációk, bár népszerűségük generációnként eltérő. Sokan szeretik még maguktól bepötyögni az adott híroldal címét, és a böngészőből előkutatni az oldalt, de ma már jellemzőbb, hogy alkalmazásokkal tájékozódunk. Ezek a szoftverek tematikájukat tekintve változatos képet mutatnak: híroldal, kalóriaszámláló, kismamasegítő, nyelvtanuló, térképalkalmazás – a variánsok száma végtelen. Ugyanakkor az sem mindegy, milyen felületre programozzák az adott alkalmazást, hiszen teljesen más programnyelv szükséges egy Android és egy iOS telefonhoz, de a Windows és a BlackBerry telefonok is más megközelítést igényelnek. De vajon melyek azok az alkalmazások, amelyek már az okostelefonok megjelenése óta töretlen népszerűségűek? Most sorra vesszük a legfontosabbakat!

TÉRKÉP- ÉS NAVIGÁCIÓS ALKALMAZÁSOK

Google Maps
Mi ez?
A Google Maps az egyik olyan applikáció, ami régóta segíti az okostelefont használókat. 2008 szeptemberében jelent meg először Android felületre, és decemberre már iOS telefonokon is elérhető volt. A legnagyobb előnye, hogy megmutatja a „my locationt”, azaz azt a helyszínt, ahol én éppen tartózkodom, és ahhoz képest navigálja a felhasználót a megfelelő helyszínre.
Kinek való?
Bárkinek, akinek gyors segítségre van szüksége helymeghatározáshoz, ráadásul könnyen kezelhető, értelmezhető, tehát a nem térképimádók is imádni fogják.

Waze
Mi ez?
A Waze Mobile cég fejlesztette ki ezt a navigációs alkalmazást, és GPS alapon működik Android és iOS telefonokon. A Waze abban különbözik a legtöbb hasonló rendszertől, hogy közösségi alapon működik, tehát a felhasználók segítik egymást tájékoztatással. Ők jelentik, ha dugót vagy balesetet észlelnek, esetleg nagy esőzést, hóesést tapasztalnak útközben. Ezeket az adatokat használja fel a Waze algoritmusa az útvonaltervezés során, és a szoftver úgy irányítja a vezetőt, hogy az eldönthesse, melyik útvonalat választja.
Kinek való?
Aki gyakran ül autóba, és tudni szeretné a leggyorsabb utat a célpontja felé. Aki szereti a közösségi alapú applikációkat, és ő is szívesen segíti az autósokat információkkal.

ZENEALKALMAZÁS

Spotify
Mi ez?
Ingyenesen használható zenestreamelő program, amit 2006-ban Svédországban kezdtek fejleszteni, de a nagyközönség számára 2008 októbere óta érhető el. iOS, Android és más felületeken is használható. A Spotify partnere a Sony Music Entrainment, az EMI, a Warner Music Group és a Universal Music Group. Kezdetben a felhasználó 6 hónapig használhatta ingyenesen a szoftvert, amit utána időbeli korlátozással láttak el, ezt azonban nemrég megszüntették. A zeneszámok között időnként reklámok hangzanak el. A Spotify-nak létezik ingyenes és prémium előfizetése is, ami több extra funkciót is magában foglal. Az alkalmazást azonban több zenész és producer is kritizálta, mivel úgy gondolják, hogy a streamingszolgáltató nem kompenzálja őket megfelelően.
Kinek való?
Zenerajongóknak, akik szeretik, ha a mobiljuk egyben az MP3-lejátszójuk is. Akik igénylik, hogy képben legyenek a legújabb zenei trendekkel.

Google Play Music
Mi ez?
2010-ben kezdte fejleszteni a Google a 30 napig ingyenesen használható zenestreamelő szoftvert, amin több mint 35 millió zeneszám érhető el. Androidon, iOS-on és laptopon is használható szolgáltatás. Személyes könyvtárat állíthat össze a felhasználó, amit tárolhat és hallgathat akár offline módban is. Sztenderd és prémium szolgáltatásai is elérhetőek. Már a bevezetésnél leszerződött az EMI, a Universal Music Grouppal, a Sony Music Entertainmenttel és kisebb kiadókkal is, amelynek eredményeképpen több mint 13 millió zeneszám vált elérhetővé. Ma már több mint 62 országban elérhető az alkalmazás.
Kinek való?
Szintén zenerajongókat céloz meg ez a szoftver, ráadásul YouTube Red hozzáférést is kaphatunk, amivel reklámok nélkül élvezhetjük a Youtube-videókat.

Shazam
Mi ez?
Ez egy olyan alkalmazás, amivel a felhasználók rákereshetnek a zenére, amit épp hallanak a rádióban vagy az utcán. A szoftver a mobil beépített mikrofonját használja fel arra, hogy felvegye a zenét, és egy belső adatbázis alapján azonosítsa azt. 2013-ban egy felmérés szerint benne volt a 10 legnépszerűbb mobilalkalmazás rangsorában.
Kinek való?
Bárkinek, aki kíváncsi arra, éppen milyen zene szól, és magától nem tud rájönni.

KAPCSOLATTARTÁSRA HASZNÁLT ALKALMAZÁSOK

Skype
Mi ez?
Egy olyan internetalapú, ingyenes telefonálási módszer, amit elsősorban barátok és családtagok közötti kommunikáció fenntartására hoztak létre. Ma már nagyvállalatok is használják üzleti célra. Elsődleges funkciója az ingyenes beszélgetés, de videohívásra, üzenetküldésre, konferenciabeszélgetésre, fájlküldésre is alkalmas. Niklas Zennström és Janus Friis, a Kazaa készítői fejlesztettek ki még 2003-ban. Laptopon és mobilon is elérhető. 2015-re elérte a 300 millió aktív felhasználót az alkalmazás.
Kinek való?
Bárkinek, aki ingyenesen szeretne csevegni külföldön élő barátaival vagy rokonaival.

Viber
Mi ez?
Eredetileg a 2010-es iOS-ra fejlesztették, és a Skype vetélytársaként pozicionálta magát. Az Androidra optimalizált változata először 2011 májusában készült el, de ekkor még 50.000-re korlátozódott a felhasználók száma. A korlátlan verziót 2012. július 19-én adták ki. A Vibert elsősorban üzenetküldésre használják, de ingyenes telefonálást is lehetővé tesz. A legújabb verziójában már videohívás is lehetséges.
Kinek való?
Aki valamelyest egyszerűbben szeretne gyorsan és ingyenesen üzenni, telefonálni a barátainak vagy ismerőseinek.

WhatsApp
Mi ez?
Internetalapú üzenetküldésre, telefonálásra és videohívásra kifejlesztett applikáció. 2009-ben Brian Acton és Jan Koum, a Yahoo-tól való távozásuk után, azon törték a fejüket, hogy milyen új vállalkozásba kezdjenek. Igor Solomennikov programozóval való találkozásuk után kezdődött az igazi fejlesztés, és 2009 júniusában jelent meg az első verzió a piacon. 2013 februárjára már 200 millió aktív felhasználója volt a WhatsAppnak. A csevegőprogramot 2014-ben vásárolta meg a Facebook 19 milliárd dollárért (5,3 billió forintért), jelenleg a világ legnépszerűbb ilyen szolgáltatása 900 millió felhasználóval. Magyarországon a Viber jobban elterjedt.
Kinek való?
Ugyanaz a célcsoportja, mint a Skype-nak és a Vibernek. Attól függően érdemes választani, hogy az ismerősi kör melyiket használja.

Facebook Messenger
Mi ez?
Ez egy olyan beépített csetprogram, ami engedélyezi a Facebook ismerősök (és nem ismerősök) üzenetváltását és beszélgetését. Az első verziót 2011 augusztusban tették nyilvánossá. Ma már közel 1 billióan használják a programot.
Kinek való?
Aki aktív a Facebookon, annak kihagyhatatlan.

FÁJLKEZELŐ ALKALMAZÁSOK

Google Docs, Sheets and Slides    
Mi ez?
Dokumentum-, táblázat- és diakezelő ingyenes szoftver iOS és Android telefonokra. A telefonon szerkesztett dokumentumok automatikusan mentődnek a felhasználó Google Drive-jára.
Kinek való?
Akinek sokat kell jegyzetelnie Excelben, Wordben, de gyakran nincs kéznél a laptopja. Aki szereti, ha a dokumentumai online is elérhetőek és szerkeszthetőek legyenek.

SOCIAL MEDIA ALKALMAZÁSOK

Instagram
Mi ez?
Kép- és rövid videómegosztó közösségi felület. A felhasználók az Instagramon belül követni tudják egymást, de a megosztott kép nem csak a programon belül, hanem külső felületre is (más közösségi hálóra) posztolhatóvá válik. Úgy, mint a Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr, Posterous, Foursquare, és akár e-mailen keresztül is megosztható.
2010-ben kezdték el fejleszteni az applikációt iOS rendszerre, majd Androidra, végül Windows rendszereken is elérhetővé vált. Az alkalmazás nagyon gyorsan sikeres lett, 2012. április 12-én a Facebook megvásárolta az egész céget 1 milliárd dollárért.
Kinek való?
Aki szeret képeket, videókat megosztani, és szereti, ha egy közösség interaktívan reagál rá.

NYELVTANULÓ ÉS NYELVTANULÁST SEGÍTŐ ALKALMAZÁSOK

Duolingo
Mi ez?
Ingyenes nyelvtanulást segítő applikáció (és weblap), ami Android és iOS rendszereken is elérhető. 2016-ban már 66 különböző nyelvkurzust tett elérhetővé, 23 nyelven. Sikere az interaktív formájában van. Az olvasás – hallgatás – beszéd hármason alapszik a Duolingo tanítási módszere.
Kinek való?
Aki szeret nyelv(ek)et tanulni, és értékeli, ha azonnali visszajelzést kap az eredményeire.

Busuu
Mi ez?
A Busuu segítségével 12 nyelven tanulhat a felhasználó. Az alap applikáció ingyenes, de a prémiumszolgáltatásokért már fizetni kell. A Busuu-nyelvtanulásban egy közösség is segít, amely akár a feladataidat is kijavítja, és visszajelzést ad.
Kinek való?
Aki szeret nyelv(ek)et tanulni, és kedveli, ha azonnali visszajelzést kap az eredményeire. A Busuu tanítási módszere eltér a Duolingoétól, érdemes mindkettőt kipróbálni, mielőtt elköteleződik az ember az egyik mellett.


Google Translate
Mi ez?
A Google többfunkciós fordítóprogramja. Szöveget, beszédet, képet, videót is fordít. Az applikáció Androidra és iOS-ra lett lefejlesztve, és több mint 90 nyelvet támogat. Az alkalmazás 37 nyelvet tud fotóról detektálni, és 27 nyelvet fordít real-time videóról. 2008 óta elérhető iOS telefonokra, 2010 óta pedig Androidokra.
Kinek való?
Mindenkinek, aki használ idegen nyelveket, és hasznosnak tart egy online szótárat a telefonján.

Előző cikk

MÁRKATÖRTÉNELEM ÉS A SZERETETMÁRKÁK SIKERE

Következő cikk

FIZETEK, FŐÚR, VOLT EGY FEKETÉM!