Home»First Class»„MARADANDÓT ALKOTNI, ENGEM EZ ÉLTET MOST!”

„MARADANDÓT ALKOTNI, ENGEM EZ ÉLTET MOST!”

1
Shares
Pinterest Google+

Kürti Sándor sokoldalú üzletember, aki kifejezetten nehéz körülmények között nőtt fel, mára azonban egy neves családi vállalat menedzselésében, társadalmi munkában és éltető víziókban találta meg a mindennapok motiváló erejét. A KÜRT Zrt. alapítója a cég indulásáról, a családi vállalkozói létről és a legnagyobb büszkeségeiről mesélt a Business Class Magazinnak.

SZOCIALISTA RENDSZER TEREMTETTE ÉLELMESSÉG

A KÜRT Zrt. kezdetben adattárolók javításával foglalkozott, amely szintén kelet-közép-európai sajátosságnak számított, mivel az országtól nyugatabbra inkább cserélték, újat vetettek a meghibásodott eszközök helyett. „Nálunk a speciális szocialista világgazdasági és tiltó rendelkezések miatt erre nem volt mód, így kis melléküzemágban lehetett vállalkozni. A testvéremnek, Kürti Jánosnak volt egy szabadalma, amely adattárolók javítására vonatkozott. Bár kétszer annyiért javítottunk, mint amennyibe egy új eszköz került, de a boltban nem lehetett új alkatrészt kapni. Számunkra ez mentőöv volt.”

Az első adatmentésük egy, a Központi Bíróságon leejtett adattároló volt, tele bűnözők adataival.

Megkérdezték, hogy a KÜRT tud-e ezzel kezdeni valamit. „Két-három eszközből tudtunk egy jót csinálni, de hogy ugyanazt megjavítsuk, az lehetetlennek tűnt, ám mégsem volt az. Vagy öt szakmának a képviselőit kellett összeválogatnunk a feladathoz, például finommechanikai műszerészeket, de sikerrel jártunk.” A féléves munka meghozta a gyümölcsét: nem csak idehaza, de világszerte ismertté vált a KÜRT szolgáltatása, amely ezáltal fő profiltevékenységévé vált.
Mára természetesen megvan az a fejlett céges kapcsolatrendszer, amit már akkoriban építeni kezdtek, amikor még Magyarország messze nem volt a nyugati világ része. Ám a határok megnyitásával világkörüli útra indult a hazai cég. „Ez a kapu sem volt sokáig nyitva, de mi pont azért utaztunk a tengerentúlra, hogy ezt a helyzetet kihasználjuk. Amikor 2001-ben segítséget nyújtottunk az Egyesült Államoknak, az ő érdekükben tettük, de természetesen nekünk is fontos volt, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel.

2001. szeptember 11-e hatalmas adatvesztéssel járt. Az ikertornyokra lehetett a legnagyobb biztosítást kötni, és itt tárolták a pénzügyi rendszerek fejlesztésére vonatkozó adatokat is.

Itt dolgozták ki például a Casco-rendszert. Közben az FBI megvásárolta az amerikai versenytársunkat, és tízszeresére duzzasztotta a céget. Észrevették, hogy az adatmentés egyben nemzetbiztonsági ügy is.” A KÜRT egyik munkatársa jelentkezett az amerikai nagykövetségen Jeszenszky Gézánál (1998–2002 között Magyarország washingtoni nagykövete – a szerk.), hogy szívesen segítenének a nemzetbiztonsági ügyben, amelyet az amerikaiak el is fogadtak, igaz, nagyon szigorú körülmények mellett dolgozhattak. „Utólag George Pataki (magyar származású amerikai ügyvéd és politikus, New York állam akkori kormányzója – a szerk.) személyesen írt köszönőlevelet, de kaptunk egyet Rudolph W. Giulianitól is, az akkori New York-i polgármestertől.”

TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

A KÜRT Zrt. már a kezdetekről fontosnak tartotta, hogy támogassa a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását. „Az első éves nyereségből egy középiskolát alapítottunk. Odaadtuk nekik az egész éves bevételünket, és így jött létre a Kürt Alapítványi Gimnázium, ami a mai napig nagyon jól működik.” A KÜRT szociális felelősségvállalási programja, a H2O program, ami a Hátrányos Helyzetűek Oktatása (a két H-ból és az O-ból ered, a víz vegyjelét idéző elnevezés) romagyerekek megsegítéséről szól. „A bátyám, János kitalált egy nyelvtanító programot egy pszichológus segítségével. Eszerint zenei eszközökkel, a zene segítségével tanulható a nyelv, ami ebben a formában a gyerekekhez is közelebb áll. Ez a módszer nagy sikerélménnyel is jár a számukra. Már 2.000 tanulót regisztráltak a programba. Májustól pedig újabb 12.000 gyerek csatlakozik majd.” Kürti Sándor szerint a segítség azért is fontos, mivel 2009-ben Magyarországnak 1.600 hátrányos helyzetű általános iskolája volt, az ott tanulók szüleinek fele pedig általános iskolai végzettséggel sem rendelkezett, sok esetben pedig állandó munkahelye sem volt. „Ezek a körülmények vezetnek oda, hogy halmozottan hátrányos lesz a gyerek. Úgy gondolom, hogy ezzel a nyelvoktató programmal lehet és érdemes is igazán hasznosan segíteni. Engem most ez éltet.”

KÜRTI SÁNDOR
Üzletember, a KÜRT Zrt. elnöke, tulajdonosa. Testvérével, Kürti Jánossal 1989-ben alapította meg a KÜRT Kft.-t, mely kezdetben mágneses adattárolók (mágneslemezek, winchesterek) javítására szakosodott. Ma már nem csak adatmentéssel, hanem informatikai tanácsadással is foglalkozik a közel 100 munkavállalót foglalkoztató informatikai cég. Németországban van leányvállalata. Az adatmentési technológia kidolgozásáért és sikeres alkalmazásáért a KÜRT 1994-ben elnyerte a legjelentősebb innovációért járó Magyar Innovációs Nagydíjat. 2014-től a KÜRT Adatmentés hivatalosan is az első technológiai hungarikum.

Fotó: Kiss András

Olvassa el a teljes interjút a Business Class Magazin ÉLENJÁRÓK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

HATALOMMÁNIÁSOK A TÉVÉBEN – A DROGCSEMPÉSZ, AZ ELNÖK ÉS A PÁPA

Következő cikk

BARANGOLÁS AZ APÁTSÁGI PINCÉSZETBEN – FOTÓGALÉRIA