Home»Kult»BEKÖSZÖNTÖTT A MAGYAR FILM ARANYKORA

BEKÖSZÖNTÖTT A MAGYAR FILM ARANYKORA

0
Shares
Pinterest Google+

A hazai filmgyártás aranykorát éli – ezt igazolják az elmúlt egy év filmes sikerei. Nemes Jeles László Saul fia című filmjének tavalyi Oscar-díja után idén Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje kapott aranyszobrot, az idei Berlinale fődíjáért járó Arany Medvét pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte. Karlovy Varyban is taroltunk, méghozzá egy alacsony költségvetésű, állami finanszírozás nélkül készült mozival, Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál című filmjével. Az alkotókkal meglátásaikról és élményeikről beszélgettünk.

AZ OSCARRAL INDULT

A tavalyi évben a Saul fia sikerei mintha megnyitották volna a kapukat a magyar film előtt. Az aranyszobor lavinaszerűen indította meg a külföldi forgalmazók érdeklődését, a média nyitottabbá vált a magyar film iránt, még nagyobb lehetőségeket biztosítva a hazai alkotóknak. Nemes Jeles László filmje legutóbb a Brit Filmakadémia által osztott BAFTA-díjat nyerte el a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, többek között Pedro Almodóvar: Julieta című filmje és a francia–német–török koprodukció, Deniz Gamze Ergüven Mustangja elől. A legújabb díjról Sipos Gábor producert kérdeztük, aki a film fesztiváloztatásának utolsó nagy megmérettetéseként értékelte az elismerést.

„A Saul fia az elmúlt évet többé-kevésbé végignyerte. Az Oscar óta több európai ország filmakadémiája hirdette ki díjazottjait, akik jó néhány esetben mi magunk voltunk. Minden díj alkalmával, amikor kiejtették a film címét, ugyanazt az örömet éreztük. A BAFTA-díj csodálatos lezárása volt ennek az időszaknak.”

A SEMMIBŐL IS LEHET VÁRAT ÉPÍTENI

Azonban nem mindenki él az állami támogatások adta lehetőséggel. Hajdu Szabolcs rendező például úgy véli, a forrásokat akár maguk az alkotók is előteremthetik. Az igen csekély (másfél millió forintos) költségvetésből, baráti szívességből és tanítványok közreműködésével készült Ernelláék Farkaséknál című film bebizonyította, hogy a minőség nem feltétlenül az anyagiakon múlik. Hajdu Szabolcs a saját lakásában, családjával és operatőr szakos tanítványaival forgatott filmjének világpremierje a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahonnan ráadásul el is hozta a filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt.
Hajdu úgy véli, az elismerés egy igen erős visszajelzés volt az alkotók számára, de

„valójában ez csak egy vakuvillanás az ember életében”,

hiszen utána pár nappal már megkezdődtek a hétköznapok és a film képviseletének teendői.

ISMÉTLŐDŐ CSODA

Egy évvel a Saul fia után újabb Oscar-jelölést kapott egy magyar alkotás – ezúttal a rövidfilm kategóriában. Az aranyszobrocskát a 2012-től dédelgetett filmötletből készült, a tavalyi évben leforgatott Mindenki című kisjátékfilm rendezője vehette át. Az Oscar-gálával kapcsolatban a rendező érdeklődésünkre megosztotta az egyik legmeghatározóbb élményét:

„amikor a film szereplői, Dorkáék elragadták előlem a szobrot, és a zeneszerzőkkel együtt berontottak a kormányzók báljába, 20 percen keresztül kellett kergetnem őket. Minden hírességhez odamentek szelfizni az Oscar-díjjal – jó szolgálatot tett nekik a szobrocska.”

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin ÉLENJÁRÓK című lapszámában!
Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

NAGYMENŐK A VÁLLALATNÁL – PERSONAL BRANDING ÉS VEZETŐI LÉT

Következő cikk

„NEM BEVÁSÁRLÓKOCSIKÉNT NÉZÜNK A VÁSÁRLÓINKRA!”