Sikkes pillanatok a párizsi divathéten
Óh, igen, a mesés Párizs! A különféle kultúrák, a társadalmi kasztok és a színes egyéniségek olvasztótégelye a „Szabadság, egyenlőség, testvériség” égisze alatt. Egy állandóan nyüzsgő, élettel teli nagyváros, ahol a gazdag történelmi múlt, a messze földön híres gasztronómia és a stílusos megjelenés találkozik. A fényekben úszó metropolisz, ahol minden januárban és júliusban összegyűlik a divatvilág színe-java, hogy megcsodálják a legtehetségesebb tervezők izgalmas és érdekes művészeti alkotásait, a párizsi haute couture előkelő ruhakölteményeit. A 2019-es őszi kreációkat felvonultató Paris Fashion Weekre meghívást kapott divatíró kollégánk, a GaborSzakacs Blog szerzője, Szakács Gábor, aki a következő összeállításban a személyes élményeit osztja meg a nívós eseményről.
Polgári konyha a XXI. században
Olaszos vonalak francia technológiával, magyar gerincen – ez jellemzi a Dob utca és a Nagykörút sarkától néhány méterre fekvő Fricska gastropub konyháját. A kiváló ár-érték arányú ebédmenüjére és tekintélyes borválasztékára a Michelin csapata is felfigyelt, és idén már harmadik éve Bib Gourmand besorolással díjazta az éttermet. A három tulajdonossal, Giczi Andor és Nagy Szabolcs séfekkel és Csongrádi Csaba sommelier-vel beszélgettünk a pincehelyiségben.
A befékezett Casanova
Pajzán kuncogásos rákészüléssel ül be a néző a nőcsábászikon életszeletét újragondoló, legfrissebb, Casanova – Az utolsó szerelem című Benoît Jacquot-filmre.
Egy film Tokaj folyékony aranyáról
Megszállottságról, hitről, félelemről és reményről szól Almási Tamás legújabb dokumentumfilmje, a tokaji aszút bemutató Folyékony arany. A rendezővel beszélgettünk a kiszámíthatatlanság nehézségeiről, karakterekről és a szőlő aszúsodásának rettenetes, ugyanakkor csodálatos időszakáról.
Minden ugyanaz másképpen
Minden ugyanaz másképpen: ez ef Zámbó István ars poeticája. Képzőművész, festészeten kívül szobrászatban, grafikában, zenében, performance-okban, filmben, multimédiában kísérletező, többek között Munkácsy-díjas alkotó, a Vajda Lajos Stúdió emblematikus művészeti társaság és az A. E. Bizottság Együttes kultikus alternatív zenekar egyik alapítója. Művei megtalálhatók magán- és közgyűjteményekben, kül- és belföldön. Öcsike, ahogyan barátai, ismerősei hívják, izgalmas, életigenlő, derűs személyiség, világjáró, egyetemes művész. Van bőven miről beszélgetni vele…
„Az idei nyár átlagosnak fog számítani”
A hőmérsékleti szélsőségek alátámasztják a klímaváltozás tényét – állítja Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. A szakember szerint már szinte csak matematikai esélye van annak, hogy a globális felmelegedést meg tudjuk fékezni, a döntéshozók oldaláról ambiciózusabb törekvések kellenek, pedig közös felelősségünk, hogy változtassunk a körülményeken. Az OMSZ klímamodelljei szerint a század közepére legalább egy, a végére pedig akár négy Celsius-fokkal is melegebb lehet.
Palackok kalapács alatt
Ha aukcióról hallunk, először festmények és más műkincsek jutnak eszünkbe, esetleg hírességek relikviái vagy ritka autók. Van azonban az árverési piacnak egy gyorsan növekvő szegmense, amely a rekordáraknak köszönhetően egyre gyakrabban bekerül a hírekbe, és amelyre már a nagy aukciósházak is egyre jobban odafigyelnek. Ez a ritka borok, tágabb értelemben a szeszes italok árverési értékesítése.
Legyünk újra kis Champagne!
Bárány Péter már a Rézangyal születésénél is ott bábáskodott, és segített emelni a hazai pálinkakultúra színvonalát. Néhány éve talán még ennél is nagyobb fába vágta a fejszéjét: a palackban érlelt pezsgőket próbálja népszerűsíteni. A Brebis márka eddigi eredményeiről és távlati céljairól beszélgettünk vele.
Egyensúlyt találni a fajták között – a legjobb borok titka
Egy mesébe illő felismeréssel indult a Sebestyén Pince története – azóta meg már a szekszárdi borok hírnevét erősítik prémium kategóriás termékeikkel. Sebestyén Csabával és Sebestyén Csillával beszélgettünk a családi vállalkozás felépítéséről és a szakma kihívásairól.
Szőlőőr: az információs platform
Szőlővédelmi ismereteiket a legmodernebb technológiával ötvözték egy magyar startup tagjai, hogy új fejezetet nyissanak a fertőzések, betegségek elleni védelemben. A Szőlőőr szoftver azonnal információkat ad a felhasználójának a szőlője fertőzöttségéről, így csökkenthető a környezetszennyezés és a felesleges pénzkidobás.