Home»Lifestyle»Közös pont a filmrajongók és a gasztrobolondok között: Fellini

Közös pont a filmrajongók és a gasztrobolondok között: Fellini

3
Shares
Pinterest Google+

Federico Fellini az egyetemes filmművészet ikonikus alakja, aki – pszichológiai terápiának használva a filmet – nem félt önreflexív vízióit, emlékfoszlányait és szorongásait narratív történetekké gyúrni. Fellini munkásságát elemző filmesztétikai tanulmányomat ezennel befejezem. Helyette evezzünk új vizekre, és meg se álljunk a Római-parton elterülő Fellini Római Kultúrbisztróig.

A Római-part a magyar retró egyik kiemelkedő helyszíne. Egy Kádár-kori időkapszula, amely egyben egy talpalatnyi Balaton a fővárosiak számára. Michelin-csillagos éttermek ide, újhullámos gasztroforradalom oda, a hekk-sör-vízpart kombó még mindig kiemelt helyet foglal el a szívünkben. A Római-part egy különleges menedék a hömpölygő városi mindennapokból kiszakadni vágyó embereknek. A Duna-part ezen szakasza alkalmas kikapcsolódásra, sportolásra, gasztronómiai barangolásra és bulizásra egyaránt. Rengeteg különböző funkció találkozik ezen a viszonylag szűk területen, amelyek egymást kiegészítve egy élhető, sokszínű, organikus légkört teremtenek az ide látogatók számára. A Római-part egyik ikonikus vendéglátóipari egysége a Fellini Római Kultúrbisztró, amelynek kopottas színeit és bájos napágyait még azok is ismerik, akik sosem jártak ott.

Édes élet

Mi a jó a Felliniben? Az, hogy árad belőle a szabadság. A fehér-színes csíkos napozóágyak létrehoznak egy rugalmasan formálható közösségi teret, ahol mindenki megtalálhatja a neki tetsző tevékenységet. A gyerekek rohangálnak, hintáznak a fákról lelógó köteleken, vagy apró kagylókat és csigákat gyűjtenek, miközben a szülők a lábukat a folyóba lógatva beszélgetnek és iszogatnak. Mellettem egy idősebb úriember egy megsárgult, régi könyvet olvasgat. Egy pár éppen az első randevú kellemetlen feszengésein túllendülve, hatalmas élvezettel enni kezd. Egy zsemleszínű vizsla kecsesen becsobban a folyóba a labdája után. Csak néhány életkép, amely leírja a hely vibrálását. A Fellini Római Kultúrbisztróra rákeresve az Instagramon hamar feltűnővé válik, hogy a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakjai, médiaszemélyiségek és sportolók is gyakran megfordulnak itt. Úgy tűnik, hivatástól és társadalmi rangtól függetlenül mindenki szívesen tölti itt a szabadidejét.

A Fellini étlapja remekül igazodik a hely lezserségéhez. A nehéz vízparti klasszikusok helyett könnyed különlegességeket árulnak, amelyeket egy napágyban ülve is kényelmesen elfogyaszthatunk. Az eklektikus menüsorban vegetáriánusok, vegánok, húsimádók és gyerekek is egyaránt megtalálhatják a nekik való csemegéket. Az ételeket egyszerűen, de esztétikusan tálalják, az összkép nagyon gusztusos, így a #foodporn és a #fellinikulturbisztro hashtagek elég gyakran találkoznak az Instagram-posztok alatt. Nekem a Balkáni balhé és a Mexikói móka fantázianevű fogások a kedvenceim az étlapról. Tartalmas alapanyagok, játékos receptúra és kellemes ízkavalkád jellemzi ezeket az ételeket. Az étkezés utáni kajakóma átvészelésére egy napágy és egy könnyű alkoholos ital tökéletes kombináció, és szerencsére a Fellini egyikben sem szenved hiányt. Bőséges az italkínálat: a kommersz és exkluzív alkoholoktól kezdve a műfaj elmaradhatatlan alkoholmentes finomságaiig – a házi limonádéig és a frissen facsart narancsléig – minden kapható. Különösen ajánlom a Fellini Magic Double belga meggysört, amely talán a legjobb választás a nyári kánikulában. Ha beköszönt az este, és megszelídül az idő, érdemes megkóstolni a birsalma- és a vadmeggypálinkákat.  

A teljes cikket olvassa el a Business Class Magazin JÁRMŰIPAR című lapszámában! Fizessen elő nyomtatott vagy digitális formában!

Előző cikk

Képcsarnok filckarikákkal

Következő cikk

Amikor a divattervezők a kifutót autópályára cserélik