Az elveszett recept – útmutató startuppereknek
Turcsán Tamás Péter tíz éve építi a hazai startupvilágot, és most megjelent az első szakkönyve Az elveszett recept címmel. A szerző eloszlat sok félreértést, tévhitet és csalfa reményt a startupról gondolkodókban, miközben személyes tapasztalatain keresztül igyekszik rávilágítani az ötletek megvalósításának lehetőségeire.
Pályaválasztás robotikával – a Makerspace küldetése
A műszaki pályaorientációt és a hazai szakképzés digitalizációját választotta fő küldetésének a Makerspace közösségi alkotóműhely. A saját fejlesztésű tanári kézikönyvet, munkafüzeteket, digitális segédanyagokat és alapanyagokat is tartalmazó egységcsomagok az egyéni kreativitást, a csoportos együttműködést és a technológiai készségek átadását egyaránt biztosítja, azzal a céllal, hogy a jövő munkavállalóit versenyképessé tegye. Az alkotóműhelyekben játszva ismerkedhetnek meg a gyerekek a XXI. századi alkotói folyamatokkal.
„Kőkemény túlélésről szól ez a világ” – Interjú Oszkó Péterrel
Az OXO Labs alapító-tulajdonosának nevét először a Deloitte vezérigazgatójaként, majd pénzügyminiszterként ismerhette meg az ország. Igazi pályaváltó, aki nem akar lövészárkokból lövöldözni, és hisz abban, hogy az emberek megváltozhatnak. Gazdaságról, befektetésekről, oktatásról, bukásról és alkalmazkodásról beszélgettünk.
„A sztori nem én vagyok” – Interjú Mészáros Antóniával
Mészáros Antónia televíziós újságíró, akit a Magyar Televízió vagy az ATV képernyőjéről ismerhetünk, a tájékozottabbak pedig már az UNICEF hazai vezetőjeként tartják számon. A korábban a BBC műsoraiban és dokumentumfilmjeiben dolgozó, mindig felkészült, mindig tájékozott és megingathatatlanul kérdező televíziós-szerkesztő karrierváltása – jelen helyzetét tekintve – inkább tűnik adekvátnak, mint a képernyős munka, amelyet tíz éven át végzett. Nem a képernyőért, hanem a hivatásáért tért vissza Magyarországra, és a két évvel ezelőtti döntését sem tartja a véletlen művének. Nem hiányzik az életéből a média, de nem tesz hosszú távú kijelentéseket. Az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatóját a felkészültségéről, a döntéseiről és a szervezetnél alkotott stratégiai elképzeléseiről kérdeztük.
Hat kistehergépjármű, amelyet nem csak szüretkor használhatunk
Magyarországon az autótrendek többnyire szorosan követik a világ fordulatait, ennek megfelelően itthon is tombol az SUV-láz, és törnek be a köztudatba az elektromos és hibrid járművek. Van azonban egy kategória, amely valószínűleg sosem megy majd ki a divatból, hiszen éppen az a lényege, hogy sosem a divat pörgette ezt a szegmenst. Ez pedig a kistehergépjármű, avagy közismert és amerikaias nevén a pickup.
Órák és bor
Kovács Antalt, a neves sommelier-t korábban már láttam különböző tévéműsorokban, az interneten, valamint a profilját az egyik általam látogatott étteremben az étlapon, mégis egy órás Facebook-csoportban ismertem meg. Hobbijaink és szakmánk iránti lelkesedésünk mindkettőnknél adott: ő kedveli az órákat, és borokkal foglalkozik, én kedvelem a bort, és órákkal foglalkozom. A Business Class Magazin boros számába pedig milyen más órás tartalom kerülhet, mint egy kötetlen beszélgetés a boros és az órás között?
Sikkes pillanatok a párizsi divathéten
Óh, igen, a mesés Párizs! A különféle kultúrák, a társadalmi kasztok és a színes egyéniségek olvasztótégelye a „Szabadság, egyenlőség, testvériség” égisze alatt. Egy állandóan nyüzsgő, élettel teli nagyváros, ahol a gazdag történelmi múlt, a messze földön híres gasztronómia és a stílusos megjelenés találkozik. A fényekben úszó metropolisz, ahol minden januárban és júliusban összegyűlik a divatvilág színe-java, hogy megcsodálják a legtehetségesebb tervezők izgalmas és érdekes művészeti alkotásait, a párizsi haute couture előkelő ruhakölteményeit. A 2019-es őszi kreációkat felvonultató Paris Fashion Weekre meghívást kapott divatíró kollégánk, a GaborSzakacs Blog szerzője, Szakács Gábor, aki a következő összeállításban a személyes élményeit osztja meg a nívós eseményről.
Polgári konyha a XXI. században
Olaszos vonalak francia technológiával, magyar gerincen – ez jellemzi a Dob utca és a Nagykörút sarkától néhány méterre fekvő Fricska gastropub konyháját. A kiváló ár-érték arányú ebédmenüjére és tekintélyes borválasztékára a Michelin csapata is felfigyelt, és idén már harmadik éve Bib Gourmand besorolással díjazta az éttermet. A három tulajdonossal, Giczi Andor és Nagy Szabolcs séfekkel és Csongrádi Csaba sommelier-vel beszélgettünk a pincehelyiségben.
A befékezett Casanova
Pajzán kuncogásos rákészüléssel ül be a néző a nőcsábászikon életszeletét újragondoló, legfrissebb, Casanova – Az utolsó szerelem című Benoît Jacquot-filmre.
Egy film Tokaj folyékony aranyáról
Megszállottságról, hitről, félelemről és reményről szól Almási Tamás legújabb dokumentumfilmje, a tokaji aszút bemutató Folyékony arany. A rendezővel beszélgettünk a kiszámíthatatlanság nehézségeiről, karakterekről és a szőlő aszúsodásának rettenetes, ugyanakkor csodálatos időszakáról.