Home»Lifestyle»Óraipari szivárvány

Óraipari szivárvány

9
Shares
Pinterest Google+

Órakedvelő körökben évről évre téma, hogy nem készülnek színes karórák. A fekete, fehér, szürke, kék, zöld színek különböző – összességében egyhangú – kombinációi uralják az óraipart az elmúlt évtizedekben. 

Pedig mennyire más lehetne az óraipar, ha több szín lenne. Talán nevezhetjük a színek felé tett próbának a piros szín ritka megjelenését. Néha a másodpercmutató, vagy csak annak a vége, éppen a hegye hozzáér a piros festékhez, de csak annyira, hogy 20-25 év után már csak halovány maradékából érezzük a tervezők egykori izzadtságos munkáját, ahol a konzervatív, óraipari megszokásokkal küzdöttek. 

A huszonegyedik század harmadik évtizedébe lépve viszont mintha valami megváltozna. A luxus-szegmensben már a 2010-es években is lehetett érezni finom próbálkozásokat, viszont ott mindig nagy segítség a drágakövek használata. A számlapot nem is kell, hogy bolygassák, elég a megfelelően választott formájú és színű köveket ízléses rendbe szervezni, és máris megkaphatjuk a színeket. 

Ilyen – látványos – próbálkozás volt például 2017-ben a Haribo Rolexként emlegetett Rolex Yachtmaster 116695SATS, ami alapjaiban egy „egyszerű”, kaucsukszíjas Rolex Yachtmaster volt a gyártó saját rózsaarany-ötvözetéből, az Everose Goldból készítve, de a típusnál megszokott búvárlünettát kicserélték pontosan 47 darab drágakőre, így egy kifejezetten látványos színorgiát alkotva a lünettán.

Egy évvel később szintén a Rolex bemutatta a Rainbow Daytonát, amit szintén Everose Goldból készítettek, a tokfüleket gyémántok díszítik, a számlapon az indexek különböző bagett csiszolású drágakövekből készültek, a lünetta pedig szivárványszínbe kirakott drágakövekből áll.

Szép-szép, és rendkívüli ékszerészi teljesítmény, főleg ezt úgy elkészíteni, hogy bírja azokat a hatásokat, amiknek egy karóra ki van téve, de ez még mindig csak egy rendkívül szűk réteg számára elérhető. Csak úgy, mint azok a modellek, amiket például az Hublot mutatott be. Szivárványszínű drágakövek mindenhol. 

Napjainkban – és ne is részletezzük az okokat és a gyűlölettel teli világunk borongós képe helyett maradjunk inkább az óraiparnál –, amikor motívumokat, ábrákat egy-egy ideológiához, nézethez csatolnak, nagyon nehéz ezeket a megszokásokat megbontani. Máshoz társítani és azt mondani, hogy hogy nem lehet – például – a szivárványt egyoldalúan, akár jó, akár rossz értelemben kisajátítani, hiszen az nem egy egyjelentésű természeti kép. 

Ebben a gondolatmenetben volt bátor egy japán gyártó, ami úgy gondolkodott, hogy egy látványos természeti jelenséget annak lehető legtöbb módján fel lehet és fel is kell használni. Ez a gyártó pedig a Casio volt.

A 2019-es Baselworld-ön mutatták be a Lunar Rainbow elnevezésű modellt, amit egyből fel is kapott a szakma. Az MTG, tehát acélból készült G-Shockok – Metal Twisted G-Shock – legfrissebb generációját használta fel a Casio, így jött létre egy kifejezetten robosztus, mindent kiálló kaucsuk szíjas karóra, szivárványszínű IP-bevonattal.

Ha ez nem lenne elég, még limitálták is a modell darabszámát – bevett szokás kezd lenni a „kockázatos” típusoknál. A Lunar Rainbow az éjjeli pára és a Hold fényének találkozásakor jön létre, más néven moonbow-ként is szokták emlegetni, gyakorlatilag éjjeli szivárvány. Ezt gondolta méltónak a Casio az MTG széria huszadik évfordulós jubileumi modelljének. 

A típus sikere annyira meglepő volt, hogy az 1000 eurós vételár ellenére kifejezetten gyorsan elfogyott és a különböző online piactereken másfélszeres, olykor dupla áron találkozhatunk vele. Mostanra több, mint egy év eltelt, nem csak a márka, hanem a piac is egyértelműen láthatta a „szivárványos Casio” sikerét, amire a gyártó idén is lépett egy bátrat. Pontosabban kettőt.

Az MTG szériában bemutatják a Volcano Lightning típust, ami inkább a kék, a narancs és piros színek kavalkádjában és keveredésében játszik. Valamint a Frogman szériából is elkészítették a 2000 darabra limitált szivárványos verziót, ott némileg más körítéssel: A Rainbow Toad egy kihaltnak hitt – de egyre több példa és bizonyíték szerint még életben lévő – esőerdei békafajta, aminek színét és bőrének mintázatát eleveníti fel a logikusan Borneo Rainbow Toad-nak nevezett modell.

A japánoknál látott bátorság és siker híre Svájcba is eljutott és volt egy gyártó, akit cselekvésre ösztönzött. Bár a koronavírus miatt egy darabig kérdéses volt az új modellek sorsa, hogy Baselworld híján melyik gyártó miként mutatja be az újdonságokat, a Breilting például a Web Summit megoldását választotta, tehát áprilisban egy napsütéses délutánon kettő órakor élessé vált a videó a weboldalukon, ahol amellett, hogy egészen jó újdonságokat mutattak be az új Chronomatok képében, az óraipari időutazás eszközét is a kezünkbe kaphattuk, a Superocean Heritage ’57 kollekcióval.

Ennek a kollekciónak a legmeglepőbb és egyben legérdekesebb darabja a 250 darabra limitált szivárványos változat, ami az egyszínű – szokásos kék és fekete – alapmodellektől az indexek színében különbözött, amik körben gyakorlatilag kirajzolták a szivárványt. 

Superocean Heritage ’57 Limited Edition with a black vintage-inspired leather strap

Ez egy elég bátor lépés volt, a 250 darabos limitáció és a másfél millió forint körüli vételár már kevésbé. Ez látszik azon is, hogy néhány nap alatt előjegyezték az összes darabot, a hazai Breitling butik is jelentős túljelentkezéssel nézett szembe. Ezt kompenzálandó, mint második hullámos széria, a Breitling pár héttel később bejelentette, hogy a kék számlapos modellből is elkészítik a szivárványos változatot, igaz ezt is limitálták: 1000 darabra. De szinte biztos, hogy ez is rövid időn belül el fog fogyni. 

Elvégre olyan vizekre eveztek – mind a Breitling, mind a Casio -, ami az elérhetőbb árkategóriában egy teljes új irányt helyez kilátásba: a színeket és azoknak különböző, érdekes kombinációját. Olyan egyszerű és mégis hiánypótló dolog ez, amihez csak egy kevés bátorság és minimális extra gyártókapacitás szükséges, és máris úttörőnek számíthat. 2020-ban, az óragyártásban. Ezt még leírni is bizarr. 

Az cikk eredetileg a Business Class Magazin 2020/06. számában jelent meg. Ha szeretné megvásárolni a lapot vagy előfizetne rá, akkor azt megteheti a Dimagon keresztül. A cikkben említett órákról több információt és technikai specifikációkat a gyártók honlapján, vagy a kronometer.hu oldalon találhat. 

Előző cikk

Budai gasztrofészek

Következő cikk

Ford Ranger Raptor: A legkeményebb platós